Μετά από αρκετό καιρό, η Apple ανανεώνει την κορυφαία σειρά φορητών υπολογιστών της, Apple MacBook Pro, φέρνοντας νέα χαρακτηριστικά αλλά και εκπλήξεις.

Με unibody σχεδιασμό και ποιότητα κατασκευής που στηρίζεται στο αλουμίνιο, τα νέα MacBook Pro 13 και 15 ιντσών δεν έχουν μεγάλες αλλαγές στην εμφάνιση με τη προηγούμενη γενιά αν και διαθέτουν σημαντικά μικρότερες διαστάσεις και συγκεκριμένα 23% σε όγκο και κατά 17% πιο λεπτοί σε ότι αφορά το μοντέλο των 13 ιντσών. Παράλληλα το βάρος τους είναι σημαντικά μικρότερο ενώ μία από τις σημαντικότερες αλλαγές αφορά το πληκτρολόγιο και το trackpad. Το πρώτο αποτελεί τη νέα γενιά του πληκτρολογίου που βλέπουμε στο MacBook 12′ ενώ το trackpad είναι ίσως το μεγαλύτερο που έχουμε δει ποτέ σε φορητό υπολογιστή, υποστηρίζοντας την τεχνολογία Force Touch.

Αυτό που διαφοροποιεί πάντως τα νέα MacBook Pro είναι η αντικατάσταση των Fn πλήκτρων στο πληκτρολόγιο από μία μπάρα η οποία είναι στην ουσία οθόνη αφής και μπορεί να εμφανίζει διάφορα εικονικά πλήκτρα ανάλογα με την εφαρμογή, ή ακόμα και διάφορες λειτουργίες. Μερικές από αυτές είναι η ρύθμιση της φωτεινότητας ή της έντασης του ήχου, αλλά και η πλοήγηση ανάμεσα στις φωτογραφίες σας και πολλά άλλα. Ανάλογα με την εφαρμογή εμφανίζονται διάφορα εικονίδια συντομεύσεις όπως στην περίπτωση του mail, με εμφάνιση πλήκτρων απάντησης, προώθησης ενώ στο Photoshop βλέπουμε μερικές από τις δημοφιλείς λειτουργίες όπως brush, quick selection κ.α. Μία ακόμη σημαντική προσθήκη είναι η παρουσία TouchID, του αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων που γνωρίζουμε από το iPhone και το iPad, για πιο ασφαλή πρόσβαση στον υπολογιστή και πιο ασφαλείς αγορές.

Στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά ξεχωρίζουν οι Retina οθόνες των 13 και 15 ιντσών, με ανάλυση 2560 x 1600 και 2880 x 1800 αντίστοιχα που είναι πιο φωτεινές και με κατά 67% βελτιωμένο λόγο αντίθεσης ενώ μπορούν να εμφανίσουν 25% περισσότερα χρώματα. Η Apple στηρίζεται στην προηγούμενη γενιά επεξεργαστών για τα νέα της συστήματα μαζί με SSD έως 2TB. Από θέματα θυρών, βρίσκουμε 4 θύρες Thunderbolt 3/USB Type-C που αναλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες συνδέσεις. Τέλος η αυτονομία σύμφωνα με την Apple μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 10 ώρες.