Το Facebook λάνσαρε ένα νέο εργαλείο που θα βοηθήσει τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης να «δουν» τις εικόνες που postare κάποιος φίλος τους ή μία σελίδα που έχουν κάνει like.

Αν και ήδη υπάρχουν παρόμοιες τεχνολογίες όσο αφορά το κείμενο μιας σελίδας, το να μπορεί να «δει» κάποιος τη φωτογραφία είναι αρκετά πιο πολύπλοκο. Τη συγκεκριμένη τεχνολογία το Facebook την ονομάζει «Automatic Alternative Text».

Σε πρώτο στάδιο θα είναι διαθέσιμο μόνο στα Αγγλικά και για συσκευές iOS ενώ θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό και για Android. Αυτό το εργαλείο θα μπορεί να αναγνωρίζει τα αντικείμενα μέσα σε μία φωτογραφία και θα τα υπαγορεύει ένα-ένα. Μέχρι τώρα οι χρήστες με προβλήματα όρασης, μπορούσαν να ξέρουν ότι ένας φίλος τους έχει ανεβάσει μία νέα φωτογραφία. Τώρα θα μπορούν να ξέρουν και τι φωτογραφία είναι. Για παράδειγμα, «Δέντρο, δύο άνθρωποι, ουρανός, εξωτερικός χώρος, ήλιος, κ.α.».

Η τεχνολογία βασίζεται σε ένα τεράστιο δίκτυο γεμάτο από παραμέτρους, το οποίο όπως μας λέει το Facebook , εκπαιδεύεται καθημερινά μέσα από εκατομμύρια παραδείγματα. Όσο περισσότερες φωτογραφίες εξετάζει τόσο πιο έξυπνο γίνεται ώστε να περιγράφει με μεγαλύτερα λεπτομέρεια και ακρίβεια τις φωτογραφίες στο χρήστη.

Αν και είναι νωρίς ακόμη, σίγουρα είναι ένα βήμα μπροστά για τον Social κόσμο, αφού όλοι θα λαμβάνουν την ίδια εμπειρία χρήσης.