Από την 1η Μαρτίου η ενεργειακή ετικέτα ηλεκτρικών συσκευών που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση άλλαξε. Οι οικιακές συσκευές που αλλάζουν ετικέτα είναι: ψυγεία, καταψύκτες, πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, πλυντήρια–στεγνωτήρια, τηλεοράσεις και συσκευές συντήρησης κρασιών. Επιπλέον από την 1η Σεπτεμβρίου θα αλλάξει η ετικέτα και στους λαμπτήρες. Ας δούμε τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση και τα χαρακτηριστικά της νέας ετικέτας.

Οι λόγοι της αλλαγής

Ο βασικός λόγος υιοθέτησης της νέας ετικέτας ενεργειακής απόδοσης είναι η μείωση της χρησιμότητας της κλίμακας που υπήρχε μέχρι πρόσφατα. Στις περισσότερες προϊοντικές κατηγορίες οι σύγχρονες συσκευές μπορούσαν με ευκολία να πάρουν βαθμολογία A++ ή A+++, έτσι η κλίμακα έχασε την ουσία της, καθώς δεν προσέφερε ρεαλιστική σύγκριση της ενεργειακής απόδοσης μεταξύ συσκευών.

Η κλίμακα που απεικονίζεται στην νέα ενεργειακή ετικέτα κυμαίνεται μεταξύ A και G και υπολογίζεται με αυστηρότερα κριτήρια, προσφέροντας πιο ουσιαστική πληροφορία στους καταναλωτές. Ένα ψυγείο, για παράδειγμα, το οποίο είχε αξιολόγηση A+++, κατατάσσεται πλέον στην κατηγορία C. Επιπλέον η απαλοιφή των πολλών “+” στο τέλος της κορυφαίας κατηγορίας κάνει πιο ξεκάθαρη τη σήμανση.

Νέα χαρακτηριστικά

Το κυριότερο χαρακτηριστικό της νέας ετικέτας είναι προφανώς η αναδιαμορφωμένη κλίματα απόδοσης, για την οποία μιλήσαμε παραπάνω. Πέρα από αυτή ένα ακόμα σημαντικό χαρακτηριστικό της νέας ετικέτας ενεργειακής απόδοσης είναι η προσθήκη QR Code σε αυτή. Σκανάροντας τον κωδικό με το smartphone σου θα μπορείς άμεσα να αποκτήσεις επιπλέον πληροφορίες για τη συσκευή που έχεις μπροστά σου.

Νέα ενεργειακή ετικέτα – τι να προσέξεις

Αν κάνεις αγορές αυτή την περίοδο, η νέα σου συσκευή ίσως έρθει με δύο ετικέτες ενεργειακής απόδοσης. Η περίπτωση αυτή είναι φυσιολογική, καθώς βρισκόμαστε στις πρώτες μέρες εφαρμογής της νέα ετικέτας. Μη θορυβηθείς, λοιπόν, αν δεις ότι η αξιολόγηση της ενεργειακής απόδοσης δεν είναι ίδια μεταξύ τους. Όπως εξηγήσαμε και παραπάνω, η αναπροσαρμογή της κλίμακας είναι ακριβώς ο λόγος που υιοθετείται η νέα ετικέτα.

Οι αλλαγές στον τρόπο προσδιορισμού της ενεργειακής ετικέτας φέρνουν με τη σειρά τους και ακριβέστερους υπολογισμούς κατανάλωσης, οι οποίοι προβάλλονται κάτω από την κλίματα απόδοσης. Θα είχες προσέξει ότι στην παλιότερη ετικέτα υπήρχαν κάποιες πληροφορίες όπως ετήσια κατανάλωση, χωρητικότητα, επίπεδα θορύβου κ.α. Στη νέα ετικέτα οι αριθμοί αυτοί συνεχίζουν να υπάρχουν, με τη διαφορά ότι υπολογίζονται διαφορετικά, έτσι ώστε να σου δίνουν πληροφορία που είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Άρα και εδώ είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικοί αριθμοί μεταξύ νέας και παλιάς ετικέτας.

Αν «ψάχνεσαι» για νέες οικιακές συσκευές στο MediaMarkt.gr, συμβουλεύσου τη νέα ενεργειακή ετικέτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να κάνεις την πιο «πράσινη» επιλογή!