Περνάς πολλές ώρες στη δουλειά σου, είναι το δεύτερο «σπίτι» σου όπως λες χαριτολογώντας συχνά σε φίλους. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο πρέπει να διαμορφώσεις το περιβάλλον σου κατάλληλα, προκειμένου να μπορείς να μειώνεις την ένταση μέσα στην ημέρα και να αποβάλλεις το άγχος. Και ένας καλός τρόπος είναι ακούγοντας λίγη καλή  μουσική…

Από τους εργάτες στις οικοδομές μέχρι τα πολυάσχολα στελέχη των πολυεθνικών, η συντροφιά της μουσικής ή οι λίγες κουβέντες από τον παραγωγό μιας ραδιοφωνικής εκπομπής, ήταν πολύτιμη. Από τα πρώτα ογκώδη…γραμμόφωνα, τα βινύλια των μεταγενέστερων πικάπ και τα θρυλικά πρώτα ραδιόφωνα, τη μεγάλη επανάσταση στους εργασιακούς χώρους έφεραν τα γνωστά σε όλους «τρανζιστοράκια». Το μικρό μέγεθός τους τα καθιστούσε ιδανικά για να τα έχεις πάντα μαζί, να τα ακουμπάς πάνω στο γραφείο σου, με τον «τενεκεδένιο» ήχο τους βέβαια να μην διεκδικεί ποτέ δάφνες υψηλής ποιότητας. Στις μέρες μας ωστόσο, η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει να επιδείξει σπουδαίες σύγχρονες επιλογές για κάθε γούστο αλλά και κάθε βαλάντιο.

Τα micro hi-fi έχουν εξαιρετικές δυνατότητες σε σχέση με τον…όγκο τους!

Hi – fi ήχος σε μέγεθος «τσέπης»

Ως πιτσιρικάδες, είχαμε συνηθίσει να θαυμάζουμε τα μεγάλα στερεοφωνικά, όπως χαρακτηριστικά τα λέγαμε, στα σαλόνια των πατεράδων μας. Στα παιδικά μάτια θύμιζαν «μυθικά» ηλεκτρονικά επιτεύγματα μιας σχεδόν εξωγήινης τεχνολογίας. Φυσικά, ήταν αυστηρά απαγορευμένη η πρόσβασή μας σε αυτά: κλεισμένα σε εκείνα τα  – υποτίθεται – στιλάτα ξύλινα έπιπλα με την γυάλινη πόρτα/βιτρίνα, ο τεράστιος ενισχυτής έκανε παρέα με κάτι δεινοσαυρικά κασετόφωνα, με το περήφανο κατάμαυρο πικάπ, να στέκεται από πάνω τους σαν το στέμμα του αυτοκρατορικού θρόνου (του πατέρα σου). Το μέγεθος έδειχνε να είναι συνώνυμο της ποιότητας του ήχου, αφού και τα ηχεία με το ξύλινο περίβλημα, έμοιαζαν να έχουν φτιαχτεί για να κοσμούν το καθιστικό κάποιου κύκλωπα.

Η αλήθεια είναι ότι κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι από τότε (αρχές της δεκαετίας του ’80 δηλαδή…) και τα πράγματα έγιναν πιο μινιμαλιστικά παντού και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τον ήχο  υψηλής ποιότητας. Αυτά όμως που κατέχουν τα πρωτεία από πλευράς μεγέθους και όγκου είναι τα λεγόμενα micro hi-fi. Ο τίτλος που τους αποδίδεται δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύστοχος: το μικρό τους μέγεθος είναι αντιστρόφως ανάλογος με την υψηλή ποιότητα του ήχου τον οποίο παράγουν, καλύπτοντας και με το παραπάνω τις απαιτήσεις σε έναν εργασιακό χώρο. Αλλά ας δούμε τις συνήθεις δυνατότητές , που διαθέτουν τα περισσότερα μοντέλα της αγοράς:

  • Ραδιόφωνο, με δυνατότητα προγραμματισμού δεκάδων επιλογών. Σε ορισμένα μοντέλα υπάρχει και η δυνατότητα εγγραφής ραδιοφωνικών εκπομπών, όπως πχ το Samsung MME320
  • CD player ή ακόμη και DVD player σε πολλά μοντέλα.
  • Μία και πλέον θύρες USB, για σύνδεση με εξωτερικούς δίσκους και USB stick με τραγούδια, mp3 player, dvd, smartphone, τηλεοράσεις κτλ.
  • Δυνατότητα σύνδεσης με τρίτες συσκευές μέσω καλωδίων, π.χ. RCA Audio/Video Outputs αλλά και είσοδοι για μικρόφωνα και ακουστικά
  • Τηλεχειριστήριο

Οι τιμές τους κυμαίνονται από αρκετά χαμηλά, π.χ. 55 – 65 € και  μπορούν να ξεπεράσουν τα 200 €, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητές τους.

Η όμορφη και συμπαγής σχεδίασή των micro hi-fi, τα καθιστά μια μίνιμαλ γουστόζικη πινελιά στο γραφείο σου

Ακουστικά & φορητό mp3/4 player: τα απαραίτητα «αξεσουάρ»

Έχεις τη μουσική σου «φορτωμένη» σε έναν φορητό player για να την έχεις πάντα μαζί σου. Έχεις κάνει μέχρι και ξεχωριστές playlist για κάθε στιγμή της ημέρας: για το γυμναστήριο, για τη διαδρομή μέχρι τη δουλειά, για τις μεγάλες βόλτες που βγάζεις το σκύλο στο βουνό. Ok, ώρα να προσθέσεις άλλη μία με την ονομασία «γραφείο»! Είναι ίσως ο πιο χρηστικός τρόπος για να μεταφέρεις τα αγαπημένα σου κομμάτια και στη δουλειά, αφού μπορείς να «κουμπώσεις» με μια κίνηση τον player σου  στο νέο μικρό σου στερεοφωνικό. Επίσης μπορείς να ανανεώνεις σε εβδομαδιαία ή και καθημερινή βάση όλη τη «δισκοθήκη» και να τη φρεσκάρεις κάθε βράδυ από το σπίτι σου.

Για να απολαύσεις όμως δίχως προβλήματα τον πλούσιο ήχο ενός micro hi-fi, ίσως χρειαστεί να λάβεις υπόψη και άλλους παράγοντες, όπως ότι δουλεύεις στον ίδιο χώρο με άλλους ανθρώπους, οι οποίοι μπορεί και να ενοχλούνται από τις μουσικές σου επιλογές. Η λύση στο πρόβλημα είναι να αποκτήσεις ένα καλό ζευγάρι ακουστικά για να παίζουν οι Metallica τον τελευταίο τους δίσκο μόνο…για ‘σένα! Για εμάς, η «απόλυτη» επιλογή σε αυτήν την κατηγορία αξεσουάρ, είναι τα ασύρματα ακουστικά, καθώς σου δίνουν μεγάλη ελευθερία κινήσεων

Τα πιο χρήσιμα αξεσουάρ που μπορούν να πλαισιώσουν τέλεια ένα μικρό στερεοφωνικό είναι ένας φορητός mp3/4 player και ένα ζευγάρι καλά ακουστικά

Μicro hi – fi vs ηχεία υπολογιστή

Εύλογα θα πει κάποιος: «γιατί να πάρω ένα μικρό hi-fi σύστημα για το γραφείο μου, αφού είμαι όλη την ημέρα στον υπολογιστή και βάζω μουσική από εκεί». Είναι και αυτή μια κλασική επιλογή για πολλούς, καμία αντίρρηση. Ένας μέσος χρήστης υπολογιστή όμως, έχει συνήθως ήδη «ανοιχτά» πολλά προγράμματα, για να επεξεργάζεται από φωτογραφίες μέχρι λογιστικά φύλλα ενώ παράλληλα «τρέχουν» και τρία site, γεγονός που κάνει τον  – κάποιας ηλικίας  – υπολογιστή του να «ζορίζεται», να «κολλάει» ή ακόμη και να παίζει με συνεχείς διακοπές τα κομμάτια που έχεις επιλέξει. Συνηθισμένο είναι επίσης να ακούς ραδιόφωνο από το internet του laptop σου και να εμφανίζονται παρόμοια προβλήματα. Μια συσκευή που κάνει μόνο ένα πράγμα  – παράγει δηλαδή μουσική – είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα λειτουργεί σίγουρα καλύτερα ενώ και ψυχολογικά αποδεικνύεται μια ωφέλιμη κίνηση, αφού θα σε κάνει να σηκωθείς από την καρέκλα που είσαι καθηλωμένος για ώρες. Το ψάξιμο στις αγαπημένες σου μουσικές, θα σε χαλαρώσει, σε συνδυασμό με την κίνηση στο χώρο και την αναγκαία απομάκρυνσή σου από τον υπολογιστή. Το μουσικό «χαλί» που επιλέξεις να παίξει – χωρίς προβλήματα -, μπορεί να σε ηρεμήσει και να σε κάνει να δουλέψεις ακόμη πιο συγκεντρωμένος. Τουλάχιστον, αυτό δουλεύει σε πολλούς από εμάς…