Mirrorless vs DSLR. Το “αιώνιο” αναπάντητο ερώτημα. Ή μήπως όχι; Mirrorless και DSLR αποτελούν δύο από τις πλέον δημοφιλείς κατηγορίες φωτογραφικών μηχανών. Αρκετοί είναι μάλιστα εκείνοι οι καταναλωτές που κατά την έρευνα αγοράς τους εξετάζουν προτάσεις και από τις δύο κατηγορίες, θεωρώντας πως είναι εφάμιλλες, κάτι ωστόσο που είναι πέρα για πέρα λάθος.

DSLR και mirrorless διαθέτουν αρκετές διαφορές, καλύπτοντας ξεχωριστά προφίλ χρηστών, με την καθεμία να υπερέχει σε διαφορετικά σημεία. Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στα χαρακτηριστικά της κάθε κατηγορίας.

Mirrorless vs DSLR

Ο καθρέφτης κάνει τη διαφορά

Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο κατηγοριών έχει να κάνει με το εσωτερικό πρίσμα της μηχανής βάσει του οποίου ορίζεται η λειτουργία της. Οι SLR, αποτελώντας και εκείνες που εφευρέθηκαν πρώτες, διέθεταν έναν τέτοιο καθρέφτη ο οποίος ανακλούσε την εικόνα που κατέγραφε ο φακός στο πίσω μέρος τους, εκεί που βρισκόταν το φιλμ. Αντικαταστήστε το τελευταίο με έναν ψηφιακό αισθητήρα και έχετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι σύγχρονες SLR –οι DSLR.

Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο κατηγοριών έχει να κάνει με το εσωτερικό πρίσμα της μηχανής

Όσο για τις mirrorless, βασίζονται σε έναν ψηφιακό αισθητήρα ο οποίος αντανακλά μια ψηφιακή εκδοχή της εικόνας που καταγράφει ο φακός στο ηλεκτρονικό σκόπευτρο. Το γεγονός ότι η mirrorless δεν έχει όλους εκείνους τους πολύπλοκους μηχανισμούς της DSLR, την καθιστά μικρότερη σε μέγεθος και ελαφρύτερη. Ένα ηλεκτρονικό σκόπευτρο μπορεί να απεικονίσει περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με ένα αναλογικό ενώ μπορεί να εξομοιώσει πλήρως την εικόνα που πρόκειται να καταγραφεί –έτσι ώστε ο φωτογράφος να αποφύγει τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Mirrorless vs DSLR

Αυτόματη εστίαση

Mirrorless και DSLR «κονταροχτυπιούνται» σε ό,τι αφορά την αυτόματη εστίαση, το λεγόμενο autofocus ή AF. Οι DSLR χρησιμοποιούν τεχνολογία εντοπισμού φάσης με τον σχετικό μηχανισμό να βρίσκεται κάτω από τον καθρέφτη τους, κάτι που σημαίνει πως λειτουργεί τέλεια όταν ο καθρέφτης είναι κάτω αλλά όχι και όταν είναι πάνω (ενώ βρίσκεστε π.χ. σε live mode ή χρησιμοποιείτε την οθόνη της).

Διάβασε επίσης: DSLR για αρχάριους. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Οι mirrorless τώρα, χρησιμοποιούν autofocus το οποίο βασίζεται στον αισθητήρα τους το οποίο είναι εξαιρετικά γρήγορο και σε κάθε περίπτωση ταχύτερο από τον αντίστοιχο μηχανισμό των DSLR. Τα τελευταίας γενιάς μοντέλα μάλιστα, διαθέτουν το αποκαλούμενο υβριδικό autofocus με εικονοστοιχεία εντοπισμού φάσης στον αισθητήρα τους για υψηλότερης ποιότητας αποτελέσματα.

Φακοί

Οι επιλογές σας θα είναι πολλές, όποια κατηγορία κι αν επιλέξετε. Στις DSLR, οι Canon και Nikon κυριαρχούν προσφέροντας στους επαγγελματίες και τους λάτρεις της φωτογραφίες έναν τεράστιο αριθμό φακών, καλύπτοντας πρακτικά κάθε τους ανάγκη. Οι mirrorless αν και δεν έχουν την ίδια ποικιλία –απόλυτα λογικό καθώς μετρούν λιγότερα χρόνια ζωής- καλύπτουν σταθερά το έδαφος καθώς πλαισιώνονται με ολοένα και πιο προηγμένους φακούς με κορυφαία οπτικά μέρη.

Λοιπές δυνατότητες

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία ριπής, οι mirrorless έχουν πλέον ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι των DSLR. Ορισμένα μοντέλα μάλιστα είναι σε θέση να προσφέρουν εξωφρενικά υψηλό ρυθμό λήψης εικόνων (μιλάμε για τιμές που προσεγγίζουν και τα 60 καρέ το δευτερόλεπτο), ωστόσο στην περίπτωσή τους αυτό γίνεται με χρήση ηλεκτρονικού κλείστρου που επηρεάζει την εστίαση.

Στον τομέα του βίντεο, οι DSLR θα καλύψουν τον μέσο χρήστη, προσφέροντας δυνατότητα εγγραφής σε Full HD ανάλυση. Οι mirrorless ωστόσο ξεχωρίζουν και εδώ αφού πλέον είναι σε θέση να προσφέρουν 4K εικόνα που σε συνδυασμό με το live view AF, έχει ως αποτέλεσμα εκπληκτικά κλιπ και τεράστια ευελιξία.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία ριπής, οι mirrorless έχουν πλέον ξεκάθαρο προβάδισμα

Αναφορικά με την αυτονομία, εδώ οι DSLR θριαμβεύουν. Η διάρκεια της μπαταρίας μιας μέσης DSLR είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με εκείνη μίας mirrorless –η πρώτη προσφέρει γύρω στις 800 λήψεις, η δεύτερη οριακά 400. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως ο κάτοχος μιας mirrorless θα πρέπει να προνοήσει να έχει μαζί του έξτρα μπαταρία ή/και φορτιστή.

Τόσο οι DSLR, όσο και οι mirrorless προσφέρουν από εκεί και πέρα πληθώρα έξτρα χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων, με τις τελευταίες ωστόσο να παρουσιάζονται καλύτερα εξοπλισμένες σε όλο το εύρος τιμών –η αλήθεια είναι πως οι φθηνότερες DSLR είναι μάλλον «γυμνές» σε σχέση με τις αντίστοιχες mirrorless.

Mirrorless vs DSLR

Εν τέλει;

Mirrorless ή DSLR; Τα πάντα εξαρτώνται από τις ανάγκες και το budget σας. Οι mirrorless αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για τους αρχάριους αφού είναι πιο απλές στη χρήση, ενώ διαθέτουν και οθόνη αφής –ορισμένες DSLR όχι. Για σκόπευτρο ωστόσο θα πρέπει να προτιμήσετε ακριβότερο μοντέλο, ενώ σε περίπτωση που δεν το κάνετε, θα βασίζεστε αποκλειστικά στην οθόνη –οπότε φροντίστε η ποιότητά της να είναι η καλύτερη δυνατή. Οι γνώστες πάλι, είναι πιθανότερο να βολευτούν περισσότερο με την ελευθερία κινήσεων και το εύρος των φακών μιας DSLR.

Τα πάντα εξαρτώνται από τις ανάγκες και το budget σας.

Το κόστος αποτελεί βασικό παράγοντα, αφού η όποια επιλογή θα πρέπει να γίνει και με αυτό κατά νου. Ελέγξτε προσεκτικά τις προτάσεις σε mirrorless και DSLR στο budget που διαθέτετε, ώστε να κρίνετε αν και κατά πόσο αξίζει είτε να αλλάξετε κατηγορία, είτε να κάνετε την υπέρβαση και να πάτε για κάτι ακριβότερο μεν, σημαντικά ανώτερο δε. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να είστε σίγουροι για την επιλογή σας αφού μία τέτοια φωτογραφική μηχανή θα σας κρατήσει παρέα για χρόνια!