Αγωγή εναντίον του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ κατέθεσε το Twitter, υποστηρίζοντας πως το υπουργείο παραβιάζει το αμερικανικό σύνταγμα, και πιο συγκεκριμένα την 1η Τροπολογία η οποία κατοχυρώνει την ελευθερία της έκφρασης.

Αιτία της αγωγής είναι το αίτημα των κρατικών αρχών στο κοινωνικό δίκτυο για την αποκάλυψη των στοιχειών των χρηστών που βρίσκονται πίσω από τον λογαριασμό @ALT_USCIS (Alternative US Citizenship and Immigration Services), ο οποίος ασκεί δριμεία κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο @ALT_USCIS δημιουργήθηκε μετά την ανάδειξη του Τραμπ ως 45ου προέδρου των ΗΠΑ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα η νέα κυβέρνηση να πάρει υπό τον έλεγχό της πολλούς λογαριασμούς κρατικών υπηρεσιών στο Twitter. Υποτίθεται πως διαχειριστές του είναι κρατικοί υπάλληλοι. Αν αυτό ευσταθεί, τότε η αποκάλυψη της ταυτότητάς τους είναι πολύ πιθανό να έχει ως συνέπεια την απόλυσή τους.

Το υπουργείο υποστηρίζει πως πρόκειται για διεξαγωγή μίας έρευνας «περιορισμένου σκοπού», κάτι που νομικά δίνει τη δυνατότητα παράκαμψης σε ιδιαίτερες περιπτώσεις της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας του λόγου.

Ωστόσο, σύμφωνα με το σάιτ GSMArena, δεν έχει καταφέρει να δώσει πειστικά επιχειρήματα για τον λόγο που η ανωνυμία του @ALT_USCIS δεν υπάγεται στην προστασία της 1η Τροπολογίας.