Δεν είναι ένα ακόμη αξεσουάρ για το κινητό σου. Είναι ένα απαραίτητο απόκτημα, για να μιλάς άνετα ενώ κάνεις άλλες δουλειές αλλά κυρίως όταν οδηγείς το αυτοκίνητό σου.

Αν δεν το έχεις βάλει ακόμη η ζωή σου, ίσως το κάνεις αφού διαβάσεις αυτό το άρθρο: τα hands free είναι ένας σούπερ χρήσιμος και πρακτικός τρόπος για να μιλάς στο κινητό σου, ενώ και από πλευράς ασφαλείας, είναι ότι καλύτερο όταν είναι ανάγκη να μιλήσεις ενώ οδηγείς ή για παράδειγμα περπατάς. Σίγουρα δεν είναι κάτι καινούργιο ως αξεσουάρ αλλά η πρόοδο της τεχνολογίας δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη την εξέλιξή του. Στην αρχή είχαμε να κάνουμε με ένα ζευγάρι ακουστικών (ή ένα «μονό» ακουστικό), το οποίο είχε ενσωματωμένο στο καλώδιό του ένα πολύ μικρό μικρόφωνο. Αυτός ο τύπος ακουστικών εξακολουθεί και υπάρχει φυσικά και τα ακουστικά είναι παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούμε για τα ipod, τα mp3 player, κ.α.

Η τεχνολογία Bluetooth όμως έφερε και σε αυτό τον τομέα τη μεγάλη αλλαγή: τα νέα καλοσχεδιασμένα έως και φουτουριστικού design, hands free εμφανίστηκαν στα …αυτιά πολλών ανθρώπων, που με την πρώτη ματιά φαίνονταν να περπατάνε και να μιλάνε…μόνοι τους. Δεν υπάρχει καλώδιο, δεν βλέπεις τίποτα,  παρά μόνο αν το ψάξεις.

Και κάπου εδώ, με την εμφάνιση των ακουστικών τύπου Bluetooth, άρχισε να εμφανίζεται ένα «δίλημμα»: να επιλέξω ένα ενσύρματο hands free ή να πάρω ένα Bluetooth; Οι φίλοι αλλά και οι πολέμιοι της κάθε λύσης είναι πολλοί. Ας δούμε όμως τι έχει να προσφέρει η κάθε περίπτωση και ποιά είναι τα βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά της:

Hands free με καλώδιο

Τα απλά hands free είναι σχετικά φθηνά και εξαιρετικά χρήσιμα

Τα πλεονεκτήματα

+ Είναι εύκολα στη χρήση: απλά τα κουμπώνεις και μιλάς

+ Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις συσκευές τηλεφώνου, ακόμη και τις πιο απλές.

+ Το μακρύ καλώδιο τους, σου επιτρέπει να τα έχεις στην τσέπη του παντελονιού σου, ακόμη και χωμένο σε κάποια «μακρινή» τσέπη του μπουφάν σου.

+ Ακούς ικανοποιητικά έως πολύ καλά (ανάλογα με το μοντέλο) ενώ σε αρκετά θα βρεις ενσωματωμένο και κουμπί για να αυξάνεις ή να μειώνεις την ένταση του ήχου.

+ Σε ακούνε οι συνομιλητές σου πολύ καθαρά

+ Είναι φθηνότερα από τα Bluetooth.

Τα μειονεκτήματα

Το μακρύ τους καλώδιο είναι ταυτόχρονα και μειονέκτημα: μπερδεύεται παντού και κάθε φορά που πας να σηκώσεις το κινητό πρέπει να το ξεμπερδεύεις.

Το καλώδιο φθείρεται όταν ζοριστεί. Μπορεί να συμβεί αρκετά γρήγορα κάτι τέτοιο, αν το κακομεταχειριστείς ή απλά δεν προσέχεις στη χρήση του.

[justified_image_grid exclude=784]

Hands free με Bluetooth

Τα Bluetooth εντυπωσιάζουν με τη σχεδίασή τους και την απουσία ενοχλητικών…καλωδίων

Tα πλεονεκτήματά τους

+ Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν καθόλου καλώδια αν και υπάρχουν και μοντέλα, στα οποία τα ακουστικά έχουν ένα μικρού μήκους καλώδιο και ένα σύστημα σαν «μανταλάκι», το οποίο και σε βοηθά να το στηρίξεις π.χ. πάνω στο πουκάμισό σου.

+ Ακούς εξαιρετικά

+ Έχουν φοβερό design (τουλάχιστον σε ορισμένα μοντέλα)

+ Κάποια από αυτά έχουν ενσωματωμένο και ραδιόφωνο

Τα μειονεκτήματά τους

Είναι ακριβότερα από τα απλά hands free

Κάποιοι απλά…μισούν τη σχεδίασή τους, καθώς δεν τους αρέσει να τα φοράνε σαν ένα «διαστημικό αξεσουάρ» στο αυτί τους…