Μία microSD κάρτα έχει αρκετά σύμβολα πάνω της, καθένα από τα οποία αφορούν διάφορα πρότυπα τα οποία υποστηρίζει προκειμένου να έχει τις κατάλληλες επιδόσεις ανάλογα τη συσκευή με την οποία θα συνεργαστεί.

Έτσι μετά τα πρότυπα HC και XC που αφορούν τις επιδόσεις της microSD κάρτας στην ανάνγωση και εγγραφή δεδομένων κυρίως βίντεο και φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης, ένα ακόμη θα κάνει πολύ σύντομα την εμφάνισή του. Με το νέο σύμβολο A1, όλες οι σχετικές microSD κάρτες υποστηρίζουν το SD Application Performance Class, κάτι που σημαίνει ότι οι επιδόσεις τους είναι οι κατάλληλες για εκτέλεση εφαρμογών android μέσα από ένα smartphone. Πολλοί κάτοχοι android smartphone εγκαθιστούν τις εφαρμογές και τα παιχνίδια τους σε μία microSD κάρτα προκειμένου να ελευθερώσουν όσο το δυνατό περισσότερο αποθηκευτικό χώρο από τη συσκευή τους. Όμως πολλές φορές η αργή απόκριση και το φόρτωμα των εφαρμογών, δημιουργούν προβλήματα, κάτι που το νέο πρότυπο θέλει να λύση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωηση, πολλές από τις microSD κάρτες που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά, υποστηρίζουν τις ταχύτητες του προτύπου A1 και συγκεκριμένα ταχύτητα ανάγνωσης τα 1500 IOPS/δευτερόλεπτο και τα 500 IOPS για την ταχύτητα εγγραφής. Τέλος η δυνατότητα συνεχούς μεταφοράς δεδομένων θα πρέπει να διαθέτει ταχύτητα 10ΜΒ ανά δευτερόλεπτο. Πάντως σημειώστε ότι το νέο πρότυπο είναι συμβατό μόνο με smartphones που στηρίζονται στην έκδοση 6.0 Marshmallow και άνω.