Η μέτρηση της ταχύτητας της οικιακής σας σύνδεσης στο διαδίκτυο, αποτελεί ρουτίνα που θα πρέπει να γίνεται συχνά και περιοδικά, προκειμένου να διασφαλίσετε ότι το ενσύρματο και ασύρματο οικιακό σας δίκτυο είναι όσο γρήγορο πρέπει.

Κάνοντας τη δοκιμή

Η διαδικασία μέτρησης αυτή καθαυτή δεν παρουσιάζει καμία δυσκολία. Φτάνει να επισκεφθείτε το speedtest.net και να ξεκινήσετε από εκεί τη μέτρηση. Η υπηρεσία της Ookla θα αρχίσει να ανταλλάσσει πακέτα δεδομένων με τον υπολογιστή σας και κάπως έτσι θα εκτιμήσει την ταχύτητα της σύνδεσής σας στο internet (download και upload) καθώς επίσης και το ping της –την ταχύτητα απόκρισής της, το πόσο γρήγορη απόκριση υπάρχει σε κάθε σας αποστολή.

Μέτρησε την ταχύτητα της σύνδεσής σου στο Internet

Ενσύρματη vs. Ασύρματη

Το ζητούμενο όμως είναι τι γίνεται άπαξ και πάρετε τις προαναφερθείσες τιμές. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι πως η ταχύτητα μιας ασύρματης σύνδεσης είναι εκ των πραγμάτων χαμηλότερη μίας ενσύρματης στην ίδια πηγή. Όσο πιο μακριά βρίσκεστε από το modem/router σας και όσο περισσότερα εμπόδια παρεμβάλλονται μεταξύ σας, τόσο πιο αδύναμο θα είναι το σήμα της σύνδεσής σας, γεγονός που όπως αντιλαμβάνεστε θα επηρεάσει την ταχύτητά της.

Καλό θα είναι λοιπόν το modem σας να βρίσκεται κάπου κεντρικά στον χώρο, καλύπτοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια. Αν το σπίτι σας τώρα είναι μεγάλο και εκτείνεται σε περισσότερους από έναν ορόφους, καλό θα ήταν να το επεκτείνετε, είτε χρησιμοποιώντας ένα router που θα παίξει τον ρόλο του αναμεταδότη, είτε εκμεταλλευόμενοι την τεχνολογία των powerlines και το δίκτυο των καλωδίων ρεύματος.

Εσείς σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να πάρετε αρχικά μία μέτρηση πλάι στο modem σας, συνδέοντας ακόμα και ενσύρματα το laptop σας σε αυτό, ώστε να την έχετε ως σημείο αναφοράς και εν συνεχεία να κάνετε το ίδιο, ασύρματα και σε άλλους χώρους του σπιτιού ώστε να διαπιστώσετε τις όποιες απώλειες υπάρχουν.

Μέτρησε την ταχύτητα της σύνδεσής σου στο Internet

Μιλήστε στον πάροχό σας

Αν η ταχύτητα σύνδεσής σας είναι κατά πολύ μικρότερη από αυτή που θα έπρεπε να απολαμβάνετε βάσει της σύνδεσής σας, τότε καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε άμεσα με τον πάροχό σας, ζητώντας τη συνδρομή του. Σε αρκετές περιπτώσεις μία αλλαγή DSLam, του κέντρου δηλαδή που είναι συνδεδεμένη η γραμμή σας ή η γενικότερη ενίσχυσή της, βοηθά σημαντικά. Να έχετε υπ’ όψιν ότι ρόλο παίζει και η καλωδίωση του κτηρίου που βρίσκεστε όπως επίσης και ο αριθμός των γραμμών που εξυπηρετούνται στην περιοχή σας –είναι αδύνατον να γνωρίζει κανείς εκ προοιμίου την ταχύτητα και την απόδοση της σύνδεσής του.

Ελέγξτε τις παρεμβολές

Εσείς από πλευράς σας, μπορείτε να φροντίσετε ώστε οι παρεμβολές στο modem και το σήμα του θα είναι οι λιγότερες δυνατές. Κρατήστε μακριά συσκευές όπως τηλεοράσεις, φούρνους μικροκυμάτων, ασυρμάτους και συστήματα παρακολούθησης παιδιών και ασύρματες κάμερες για καλύτερα αποτελέσματα.

Αν νιώθετε σίγουροι για τους εαυτούς σας, μπορείτε να επενδύσετε και σε ένα αρτιότερο modem/router από αυτό που σας έχει δώσει δωρεάν ο πάροχός σας, το οποίο με τις κατάλληλες ρυθμίσεις θα σας επιτρέψει να ορίσετε κάθε παράμετρο του δικτύου σας, εξασφαλίζοντάς σας σταθερότερες συνδέσεις.,

Μέτρησε την ταχύτητα της σύνδεσής σου στο Internet

Μικρές –αλλά χρήσιμες- συμβουλές

  • Αν έχετε συσκευές που είναι μόνιμα συνδεδεμένες στο δίκτυό σας, προτιμήστε να τις συνδέσετε στο modem/router σας ενσύρματα –εφ’ όσον το επιτρέπει και ο χώρος βέβαια.
  • Προτιμήστε τις συνδέσεις VDSL αν η περιοχή σας καλύπτεται και υπάρχει διαθεσιμότητα στον πάροχό σας καθώς οι απώλειές τους είναι σημαντικά μικρότερες από αυτές των συνδέσεων ADSL.
  • Τοποθετήστε τα κατάλληλα φίλτρα στις τηλεφωνικές σας συσκευές ώστε να μειώσετε τον «θόρυβο» της γραμμής σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα καλώδιά σας (τηλεφώνου, LAN) είναι όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας και σε άψογη κατάσταση.
  • Το Speedtest by Ookla θα το βρείτε και στη μορφή app σε App Store και Play Store για iOS και Android αντίστοιχα.