Η βασική προϋπόθεση για ένα έξυπνο ή διασυνδεδεμένο σπίτι είναι η πλήρης κάλυψη όλων των επιφανειών του από το οικιακό δίκτυο –και με τη λέξη «κάλυψη» δεν εννοούμε απλώς ίσα να υπάρχει σήμα.

Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα κάθε έξυπνης συσκευής είναι ο μεγάλος όγκος δεδομένων που στέλνει και λαμβάνει, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνει το τοπικό δίκτυο, καταναλώνοντας bandwidth και αν αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για μία συσκευή, δεν ισχύει το ίδιο σε νοικοκυριά που έχουν πέντε ή δέκα συσκευές.

Αυτό που θα πρέπει να διασφαλίσετε, είναι πως το σπίτι σας διαθέτει την κατάλληλη υποδομή για να υποστηρίξει το δίκτυο έξυπνων συσκευών και αυτοματισμών που πρόκειται να δημιουργήσετε και η πλήρης κάλυψη του Wi-Fi είναι μια καλή αρχή. Ευτυχώς αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα αφού με ένα δίκτυο mesh θα κάνετε τη δουλειά σας και με το παραπάνω.

mesh network

Ένα δίκτυο… τι;

Mesh Network ή meshnet. Πρόκειται για ένα δίκτυο από κόμβους που συνδέονται ο ένας στον άλλο και όλοι μαζί στο κεντρικό modem/router σας, επεκτείνοντας το υπάρχον οικιακό δίκτυό σας. Η διαφορά τους σε σχέση με τα extenders/repeaters είναι ότι δεν δημιουργούν κλώνους του αρχικού δικτύου αλλά επεκτείνουν πραγματικά την εμβέλειά του –προκειμένου και εσείς να μη μπερδεύεστε και οι συσκευές σας να είναι συνδεδεμένες στο ίδιο, μοναδικό Wi-Fi.

Συγκριτικά δε με την τεχνολογία powerline, το δίκτυο mesh δεν έχει τον παραμικρό περιορισμό όσον αφορά στο δίκτυο καλωδίωσης.

οι χοντροί τοίχοι δε θα πλήξουν την εμβέλεια του Wi-Fi ενώ είναι κατάλληλο και για χρήση σε εξωτερικούς χώρους

Το βασικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας mesh, είναι πως οι προαναφερθέντες κόμβοι, επικοινωνούν μεταξύ τους δίχως να βασίζονται στο modem /router γι’ αυτό. Έτσι, οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων που επιτυγχάνονται είναι σταθερά υψηλότερες σε όλο το εύρος κάλυψης του δικτύου, συμπεριλαμβανομένων και των πιο απομακρυσμένων περιοχών –εκεί είναι άλλωστε που ξεχωρίζουν κατά κύριο λόγο τα δίκτυα mesh.

Ένα δίκτυο mesh θα εξαφανίσει τις νεκρές ζώνες από τον χώρο σας καθώς οι κόμβοι του θα καλύπτουν ο ένας τον άλλον, δίνοντας πρόσβαση στο internet ακόμα και στα πλέον δυσπρόσιτα σημεία του σπιτιού.

Στην πράξη, αποτελεί ιδανική λύση για σπίτια με μεγάλο εμβαδό που εκτείνονται σε δύο ή και περισσότερους ορόφους. Εξασφαλίζει πως οι χοντροί τοίχοι δε θα πλήξουν την εμβέλεια του Wi-Fi ενώ είναι κατάλληλο και για χρήση σε εξωτερικούς χώρους έτσι ώστε επιτέλους να έχετε σήμα ενώ βρίσκεστε στην αυλή, τη βεράντα ή τον κήπο.

mesh network

Πώς ρυθμίζεται και πώς το χειρίζομαι;

Η εγκατάσταση ενός δικτύου mesh είναι πανεύκολη αφού το δυσκολότερο κομμάτι της αφορά την… τοποθέτηση των κόμβων! Ανάλογα τη λύση που θα επιλέξεις, θα κατεβάσεις και τη σχετική εφαρμογή στο smartphone ή το tablet σου και θα κάνεις από εκεί την εγκατάσταση και τον συγχρονισμό.

Αυτή θα χρησιμοποιείς για τις ρυθμίσεις του δικτύου σου ανά πάσα στιγμή, όπως π.χ. για να δώσεις προτεραιότητα στις συσκευές που επιθυμείς, να τροποποιήσεις τον κωδικό πρόσβασης, να περιορίσεις την πρόσβαση στο internet κλπ.

Ένα mesh network αποτελεί μια εξαιρετικά ασφαλή πρόταση αφού στις περισσότερες περιπτώσεις έρχεται με επιπλέον ασπίδα προστασίας από διαδικτυακές επιθέσεις που μάλιστα καλύπτει κάθε συσκευή που είναι συνδεδεμένη σε αυτό –συμπεριλαμβανομένων και όλων των smart.

Επιπρόσθετα είναι αναβαθμίσιμο αφού μπορείτε να το επεκτείνετε απλώς με την προσθήκη ενός ακόμα κόμβου. Το βασικότερο πλεονέκτημά του ωστόσο, είναι η ευκολία χρήσης που προσφέρει, γλιτώνοντάς σας από τον μπελά των ρυθμίσεων ενός τυπικού modem/router.

Στην εποχή που τα πάντα γίνονται ολοένα και πιο… smart, κρίμα δεν είναι να μην ισχύει το ίδιο και για το Wi-Fi σας;