Μάθε τα βασικά για να μπορείς να τραβήξεις καλύτερες φωτογραφίες και να αξιοποιείς καλύτερα την ψηφιακή αλλά και την κάμερα του κινητού σου

Είσαι πνιγμένος στην κίνηση. Βρέχει. Η αντανάκλαση από τα φώτα των άλλων αυτοκινήτων μέσα από τις σταγόνες της βροχής στο παρμπρίζ σου, μοιάζουν να λαμπυρίζουν απόκοσμα. Σηκώνεις το κινητό: κλικ. Είναι τόσο απλό. Ή μήπως όχι; Το καρέ που έχεις τραβήξει είναι μάλλον σκοτεινό και η εικόνα θολή. Η ίδια «απογοήτευση» αλλά με άλλο αποτέλεσμα στις φωτογραφίες που τράβηξες στο κλαμπ, Σάββατο βράδυ: οι φίλοι σου φαίνονται σαν καρικατούρες βγαλμένες από ταινία του Τιμ Μπάρτον, αφού το δυνατό φλας έχει σχεδόν αλλοιώσει τα πρόσωπά τους. Τι φταίει λοιπόν και τι μπορεί να γίνει;

  • Το πρώτο που πρέπει να αποδεχθείς είναι ότι πρέπει να τηρήσεις με το smartphone αλλά και την ψηφιακή σου μηχανή (δες δεκάδες νέα μοντέλα εδώ http://bit.ly/1e3ietg ), είναι κάποιες βασικές αρχές της φωτογραφίας (σωστές αποστάσεις, νετάρισμα πριν τραβήξεις τη φωτογραφία, σταθερό χέρι κτλ.). Τα πάντα όμως στη φωτογραφία, έχουν να κάνουν κυρίως με το φως. Επειδή λοιπόν δεν φωτογραφίζεις σε …studio, όπου οι πηγές φωτός είναι ελεγχόμενες, έχεις να αντιμετωπίσεις – στο κλάμπ, στο δρόμο κτλ. –  δεκάδες λάμψεις, οι οποίες δεν είναι σταθερές. Υπάρχουν λύσεις γι αυτό και «κρύβονται» στις «φωτογραφικές» δυνατότητες της ψηφιακής σου (ψάχνοντας τις ρυθμίσεις της) αλλά και στα application που είναι διαθέσιμα στην αγορά.  Πέρα λοιπόν από το πόσο καλός και «φωτεινός» είναι ο φακός του συσκευής σου, μια καλή κίνηση θα ήταν –  αν για παράδειγμα φωτογραφίζεις με Ιphone –  να κατεβάσεις το Slow shutter cam (με κόστος κάτω από 1 ευρώ): αυτή η εφαρμογή επιτρέπει να ρυθμίζεις χειροκίνητα για πόσο διάστημα μπορεί να μείνει ανοιχτό το διάφραγμα του φακού – άρα να δέχεται περισσότερο φως -, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο σε «φτωχές» φωτιστικές συνθήκες.
  • Αυτό που επίσης θα βελτιώσει σημαντικά τα πράγματα είναι κάτι για να σε κάνει πιο…σταθερό: ένα τρίποδο για παράδειγμα. Είναι ένα αξεσουάρ σχετικά φθηνό (http://bit.ly/1bsl58M), το οποίο θα σου λύσει τα χέρια σε χίλιες δύο περιπτώσεις:  κατ’αρχήν σου προσφέρει την απαιτούμενη σταθερότητα, αφού με δύο κινήσεις «στήνεις» τη μηχανή σου σε δευτερόλεπτα. Επιπλέον, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις ρυθμίσεις που υπάρχουν για να τραβάς νύχτα, οι οποίες αφήνουν το κλείστρο του φακού ανοιχτό για πολύ ώρα, καθιστώντας απαγορευτική την πιθανότητα να κρατάς τη μηχανή στα χέρια σου. Με το τρίποδο επίσης, μπορείς να ενεργοποιήσεις το χρονοδιακόπτη και να τραβήξεις μια φωτογραφία όπου θα είσαι και εσύ μέσα στο καρέ.
  • Τράβα καλύτερες φωτογραφίες με το Smartphone σουΑντιμετωπίζοντας παρόμοια θέματα με ένα smarphone, μπορείς να αξιοποιήσεις για παράδειγμα, μια εφαρμογή σταθεροποίησης της λήψης, όπως π.χ. το Gorillacam και το Camera+, η οποία θα βελτιώσει την ευκρίνεια των εικόνων που τραβήξεις θα σου επιτρέψει να χρησιμοποιήσεις λιγότερο το φλας. Ωστόσο, στην περίπτωση που χρειάζεται όντως να το χρησιμοποιήσεις, μπορείς να αξιοποιήσεις τις δυνατότητες του οπτικού ζουμ: πήγαινε δύο – τρία βήματα πιο πίσω απ’ότι θα έκανες αν ήταν ημέρα και ήσουν σε εξωτερικό χώρο και τράβα τη φωτογραφία. Το φως θα διαχυθεί πιο σωστά και το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο, ειδικά αν το φλας είναι τύπου Led.  Προσοχή όμως: μην πέσεις στην παγίδα του ψηφιακού ζουμ (digital zoom), γιατί θα δεις ότι οι φωτογραφίες θα έχουν πολύ «θόρυβο», θα είναι δηλαδή πιο θολές, ειδικά αν τραβηχτούν νύχτα.