Έπειτα από χρόνια, η Apple αφήνει πίσω της το macOS X. Η νέα έκδοση λογισμικού για τους υπολογιστές της είναι το macOS 11, το οποίο έχει την κωδική ονομασία macOS Big Sur. Η αλλαγή αριθμού έκδοσης δεν είναι τυχαία, καθώς το 2020 φέρνει μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην ιστορία των υπολογιστών της Apple. Το λογισμικό αλλάζει σημαντικά, ενώ παράλληλα έχουμε και το πέρασμα στην ARM εποχή, η οποία ξεκίνησε με τα πρώτα Mac με Apple M1, τα οποία ανακοινώθηκαν στο «One More Thing» event. Το ριζικά ανανεωμένο macOS Big Sur μπορεί να είναι optimized για Apple Silicon SoCs, αλλά είναι συμβατό με πάρα πολλά προηγούμενα Mac και σε αυτό το άρθρο θα δούμε όλες τις αλλαγές που φέρνει στους Apple υπολογιστές.

Με ανασχεδιασμένο look το macOS Big Sur

Μία από τις πρώτες αλλαγές είναι εμφανής από την πρώτη στιγμή. Η όψη του macOS Big Sur έχει τροποποιηθεί αρκετά. Η πρώτη ένδειξη της ανανεωμένης εμφάνισης είναι τα νέα εικονίδια. Έπειτα, αν αρχίσεις να ανοίγεις μερικά από τα χρησιμότερα features του macOS, όπως το notification center και το control center, θα παρατηρήσεις και εκεί αλλαγές. Οι ειδοποιήσεις στο notification center είναι τώρα διαδραστικές, ενώ στο ίδιο σημείο μπορούν να προστεθούν και widgets. Στο control center αυτό που ξεχωρίζει είναι η ενσωμάτωση ακόμα περισσότερων toggles για γρήγορη αλλαγή ρυθμίσεων.

macOS Big Sur Features - 01

Τα core apps αναβαθμίστηκαν αισθητά

Οι προεγκατεστημένες εφαρμογές των Mac εμπλουτίζονται με πολλά features σε αυτό το update. Μετά την εγκατάσταση του macOS Big Sur στον υπολογιστή σου θα προσέξεις πως εφαρμογές όπως ο Safari, οι χάρτες Apple και το iMessage έχουν αποκτήσει χαρακτηριστικά που βρίσκεις και στα αντίστοιχα iPhone apps. Τα μηνύματα, για παράδειγμα, αποκτούν ομαδοποιημένες απαντήσεις, καρφίτσωμα συνομιλιών και ευκολότερο διαμοιρασμό εικόνων, Memoji και άλλων αρχείων. Στους Apple Maps προστίθενται οδηγίες για ποδηλάτες και οδηγούς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά και τοπικοί οδηγοί για να εξερευνήσεις μία περιοχή. Όλα αυτά εντάσσονται στα πλαίσια της δημιουργίας μίας κοινής εμπειρίας χρήσης μεταξύ Mac, iPhone και iPad από την Apple. Ακόμα και η Siri αποκτά τη μινιμαλιστική εμφάνιση που γνωρίσαμε σε iOS 14 και iPadOS 14.

Από τα default apps, αυτό που γνώρισε τη μεγαλύτερη αναβάθμιση είναι ο Safari. Αρχικά, ο browser της Apple είναι πολύ πιο γρήγορος σε αυτή την έκδοση. Επιπλέον, η αρχική σελίδα μπορεί να παραμετροποιηθεί διαφορετικά από το χρήστη, ενώ προστίθεται και η δυνατότητα αναπαραγωγής 4K HDR περιεχομένου σε YouTube και Netflix. Στο νέο Safari βρίσκουμε επίσης και ενσωματωμένη μετάφραση. Η σημαντικότερη αναβάθμιση όμως είναι στον τομέα της ιδιωτικότητας. Κάθε ιστοσελίδα που επισκέπτεσαι θα συνοδεύεται και από ένα αναλυτικό privacy report, για να γνωρίζεις ακριβώς το tracking που πραγματοποιεί. Η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια προστατεύονται και μέσω των περιορισμών που μπορείς να επιβάλεις στα extensions, ενώ ο Safari προστατεύει σε πραγματικό χρόνο και τους κωδικούς του, ελέγχοντας αν έχουν παραβιαστεί.

macOS Big Sur Features - 02

Μεγαλύτερη προστασία της ιδιωτικότητας

Δεν είναι μόνο ο Safari που προσφέρει βελτιώσεις στο κομμάτι της ιδιωτικότητας. Ολόκληρο το macOS Big Sur έχει δημιουργηθεί με την προστασία των δεδομένων του χρήστη ως βασική προτεραιότητα. Αυτό είναι προφανές ακόμα και στο App Store,καθώς όλες οι εφαρμογές θα πρέπει να παρέχουν μία αναλυτική ετικέτα ιδιωτικότητας. Μέσω αυτής μπορείς γρήγορα να ξεχωρίσεις όλες τις άδειες χρήσης που ζητά ένα πρόγραμμα και αν θες να το εγκαταστήσεις στον υπολογιστή σου.

Πότε έρχεται το macOS Big Sur και σε ποια Mac;

Η αναβάθμιση στο macOS 11 έχει ήδη ξεκινήσει από τις 12 Νοεμβρίου. Τα νέα MacBook Air, MacBook Pro και Mac Mini με τον ολοκαίνουργιο Apple M1 επεξεργαστή θα έχουν την έκδοση αυτή προεγκατεστημένη, ενώ τα παλιότερα μοντέλα που αναβαθμίζονται είναι τα εξής:

  • MacBook (μοντέλο 2015 ή νεότερο)
  • MacBook Air (μοντέλο 2013 ή νεότερο)
  • MacBook Pro (μοντέλο late 2013 ή νεότερο)
  • Mac Mini (μοντέλο 2014 ή νεότερο)
  • iMac (μοντέλο 2014 ή νεότερο)
  • iMac Pro (όλα τα μοντέλα)
  • Mac Pro (μοντέλο 2013 ή νεότερο)

macOS Big Sur Features - 03

Δεν είσαι σίγουρος για το ποιο μοντέλο είναι το δικό σου; Τότε κάνε κλικ στο σήμα της Apple επάνω αριστερά στο desktop και άνοιξε την επιλογή «About this Mac». Εκεί αναφέρεται ακριβώς το μοντέλο που έχεις στην κατοχή σου. Αν και το δικό σου Mac είναι συμβατό με την αναβάθμιση, τότε πολύ σύντομα θα «τρέχει» macOS Big Sur, αν δεν το κάνει ήδη.