Εδώ και λίγες ημέρες είναι διαθέσιμη από την Apple η καινούργια έκδοση του macOS Catalina, με αριθμό έκδοσης 10.15.5. Το τελευταίο update έρχεται με σημαντικές βελτιώσεις στο κομμάτι της μπαταρίας – και όχι μόνο.

Όπως εξηγεί η Apple, η ιδέα για το νέο χαρακτηριστικό διαχείρισης της μπαταρίας είναι η επιβράδυνση της χημικής παλαίωσης της ίδιας της μπαταρίας. Ως γνωστόν, οι μπαταρίες λιθίου – ιόντων με την πάροδο του χρόνου χάνουν τη χωρητικότητά τους. Η νέα λειτουργία που προσθέτει η Apple φιλοδοξεί να επιβραδύνει τη διαδικασία αυτή, παρακολουθώντας τη θερμοκρασία της μπαταρίας σε βάθος χρόνου, καθώς και τα μοτίβα φόρτισης και αποφόρτισης. Με βάση τις μετρήσεις αυτές, το σύστημα προσπαθεί να μειώσει τη μέγιστη φόρτιση της μπαταρίας, έτσι ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση στη μπαταρία.

Προφανώς η λειτουργία αυτή μπορεί να απενεργοποιηθεί, αν έχεις ανάγκη το μέγιστο της διάρκειας της μπαταρίας. Όταν, όμως, δεν είναι απαραίτητο – για παράδειγμα αν έχεις το MacBook μονίμως συνδεδεμένο στο φορτιστή- η τεχνητή μείωση της χωρητικότητας της μπαταρίας μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή της μπαταρίας, από το να είναι συνεχώς στο 100%, το οποίο είναι κακό.

Δεδομένου πως οι μπαταρίες των MacBooks δεν αφαιρούνται – τουλάχιστον όχι από τον χρήστη – η λειτουργία αυτή είναι πολύ χρήσιμη.

Εκτός αυτού, το macOS 10.15.5 φέρνει και άλλες διορθώσεις και νέες λειτουργίες, όπως η βελτίωση των επιδόσεων σε συγκεκριμένα μοντέλα Mac, μέσω της χρήσης της GPU για επιτάχυνση σε επίπεδο hardware διαφόρων λειτουργιών, όπως βιντεο-κλήσεων ή η διόρθωση ενός bug που εμφανιζόταν κατά την αντιγραφή μεγάλου όγκου δεδομένων σε συστοιχίες δίσκων RAID.