Ο υπολογιστής είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τους φοιτητές και τους μαθητές σήμερα. Τον τελευταίο χρόνο ειδικά, η πρόσβαση σε υπολογιστή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διεξαχθούν με επιτυχία τα μαθήματα από απόσταση. Για το σκοπό αυτό το Υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε το πρόγραμμα Ψηφιακής Μέριμνας, μέσω του οποίου γίνεται ευκολότερη η απόκτηση εξοπλισμού για την υποστήριξη της τηλεκπαίδευσης από χιλιάδες οικογένειες. Αν είσαι κι εσύ σε διαδικασία αναζήτησης PC για τα παιδιά, σίγουρα βρίσκεσαι σε δίλημμα. Να αποκτήσεις desktop ή laptop; Ας δούμε τα πλεονεκτήματα κάθε κατηγορίας και τα χαρακτηριστικά που κάνουν τα δύο αυτά form factors κατάλληλα για διαφορετικές ηλικίες.

Desktop υπολογιστής για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας

Θα ξεκινήσουμε από τους σταθερούς υπολογιστές και τους λόγους που τους κάνουν καλύτερη επιλογή για τα παιδιά δημοτικού και γυμνάσιου. Ένα από τα πολύ βασικά πλεονεκτήματα των desktop είναι πως η κεντρική μονάδα είναι ξεχωριστό κομμάτι του συστήματος. Αυτό κρατά το πιο πολύτιμο μέρος του υπολογιστή μακριά από την απροσεξία των μικρών παιδιών. Αν χυθεί κάποιο υγρό πάνω στο πληκτρολόγιο δεν κινδυνεύει ολόκληρος ο υπολογιστής. Αν τα παιδιά τραβήξουν απότομα κάποιο καλώδιο δεν θα βρεθεί ξαφνικά στο πάτωμα όλο το σύστημα. Έτσι, κινδυνεύει λιγότερο η επένδυσή σας από απρόσμενες βλάβες.

Ψηφιακή Μέριμνα Laptop Desktop Students 01

Ακόμα και αν κάποιο βασικό κομμάτι του σταθερού υπολογιστή χαλάσει όμως, μπορεί πολύ πιο εύκολα να επισκευαστεί. Άρα, σε βάθος χρόνου, η απόκτηση ενός σταθερού υπολογιστή είναι μία πιο οικονομική επιλογή για κάθε οικογένεια. Η επισκευασιμότητα πάει χέρι-χέρι με την αναβαθμισιμότητα, ένα ακόμα προσόν των desktop συστημάτων. Αν μετά από χρόνια τα παιδιά χρειάζονται πιο δυνατά χαρακτηριστικά ή θέλουν να παίζουν απαιτητικά παιχνίδια, δεν χρειάζεται απαραίτητα να αλλάξετε υπολογιστή, ίσως χρειαστεί απλώς η αναβάθμιση ενός-δύο χαρακτηριστικών του συστήματος που έχετε ήδη στο σπίτι.

Οι μεγαλύτερες ηλικίες χρειάζονται laptop

Το πρώτο μεγάλο πλεονέκτημα των laptop είναι σίγουρα κάτι που θα ευχαριστήσει τους γονείς. Αυτό δεν είναι άλλο από την όλα-σε-ένα φύση ενός φορητού υπολογιστή. Επιλέγοντας ένα laptop δεν χρειάζεται να μπλέξετε με πολλαπλές αγορές, καλώδια, εγκαταστάσεις λογισμικού και άλλα. Έχετε ένα πλήρες σύστημα με όλα τα περιφερειακά (πληκτρολόφιο, οθόνη, webcam κ.λπ.) με μόνο μία αγορά. Από τη στιγμή που στα μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να εμπιστευτείτε ένα μηχάνημα χωρίς να φοβάστε πιθανές βλάβες που θα προκληθούν από το χρήστη (όπως αυτές που αναφέραμε παραπάνω), η «ετοιμότητα» ενός φορητού υπολογιστή είναι μεγάλο κίνητρό απόκτησής του.

Ψηφιακή Μέριμνα Laptop Desktop Students 02

Το δεύτερο μεγάλο πλεονέκτημα είναι η φορητότητα φυσικά! Τα μεγαλύτερα παιδιά θα χρειαστεί πολλές φορές να κάνουν εργασίες με φίλους, οπότε χρειάζονται τη δυνατότητα μεταφοράς του υπολογιστή. Για τους φοιτητές αυτό ισχύει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, καθώς ο υπολογιστής θα χρειαστεί να τους ακολουθήσει στο αμφιθέατρο, τη βιβλιοθήκη, την καφετέρια, την εξόρμηση και πολλά ακόμα μέρη. Επίσης, αν τα παιδιά περάσουν σε πόλη μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, τότε το laptop είναι μονόδρομος. Ακόμα και στα λύκειο να είναι το παιδί σας όμως, επιλέξτε από σήμερα ένα laptop. Ο φορητός υπολογιστής θα ανταποκριθεί στις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης σήμερα και θα είναι έτοιμος να υποστηρίξει τη μετάβαση στο πανεπιστήμιο στο μέλλον.

Όποια κι αν είναι η ηλικία των παιδιών, η συσκευή που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εκπαίδευσης του σήμερα και του αύριο είναι λίγα κλικ μακριά. Επισκεφθείτε το MediaMarkt.gr για να εκμεταλλευθείτε το πρόγραμμα Ψηφιακής Μέριμνας και να αποκτήσετε το laptop ή desktop που χρειάζεται η οικογένειά σας