Σε όποια σχολή και αν πέρασες ή φιλοδοξείς να περάσεις σύντομα, ένα είναι το αντικείμενο που πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα απαραίτητα: το laptop. Κάθε φοιτητής έχει ανάγκη τη φορητότητα ενός laptop, η οποία θα του επιτρέψει να έχει πάντα μαζί του το PC και να δουλεύει από οπουδήποτε. Τώρα που ξεκίνησε το πρόγραμμα Ψηφιακής Μέριμνας μπορεί να «ψάχνεσαι» κι εσύ για καινούργιο laptop. Πώς, λοιπόν, θα επιλέξεις το σωστό; Διάβασε παρακάτω για να ανακαλύψεις την απάντηση. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να σε απασχολούν.

Φορητότητα

Ήδη αναφερθήκαμε στο πόσο σημαντικό είναι να έχεις έναν υπολογιστή που θα μπορείς να πάρεις εύκολα μαζί σου. Παρότι όλα τα laptop είναι φορητά, δεν είναι όλα το ίδιο εύκολα στη μεταφορά. Επίλεξε ένα μηχάνημα που θα χωρά σε κάθε τσάντα και δεν θα σε κουράζει όταν χρειάζεται να το κουβαλάς όλη μέρα μαζί σου. Το πρώτο χαρακτηριστικό που πρέπει να εστιάσεις σε αυτή την περίπτωση είναι το βάρος. Φρόντισε το laptop που θα επιλέξεις να ζυγίζει λιγότερο από 2 κιλά (ή ακόμα λιγότερο). Κατά κανόνα, το βάρος αυτό θα το βρεις σε laptop με οθόνες μέχρι 15,6″. Απόφυγε, λοιπόν, τα laptop με οθόνες 17″+, μιας και το βάρος τους είναι συνήθως απαγορευτικό.

Ψηφιακή Μέριμνα Laptop Uni Students - 01

Απόδοση

Η απόδοση είναι κι αυτή ένα βασικό συστατικό της επιλογής σου. Το κατάλληλο laptop για κάθε φοιτητή, όμως, διαφέρει ανάλογα με τις απαιτήσεις της σχολής. Γι’ αυτό θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το ζήτημα σε επίπεδα.

Το πρώτο επίπεδο απόδοσης απευθύνεται σε φοιτητές που θα χρειαστεί να τρέξουν μόνο «ελαφριές» εφαρμογές. Τέτοιες εφαρμογές είναι τα web apps και το Office. Σε αυτή την περίπτωση, όπου δεν θα τρέξουν εξειδικευμένα ή «βαριά» προγράμματα, χρειάζεσαι ένα laptop που να είναι γρήγορο σε τυπικές λειτουργίες και όχι πολλά παραπάνω. Επίλεξε, λοιπόν, ένα μηχάνημα που να εξοπλίζεται τουλάχιστον με: τετραπύρηνο επεξεργαστή, 8GB RAM, δίσκο SSD 256GB. Ο επεξεργαστής που θα επιλέξεις μπορεί να είναι AMD Ryzen 5 4000, Intel Core i5 10ης γενιάς, ή κάποιο ταχύτερο μοντέλο από τις δύο εταιρίες.

Στη δεύτερη περίπτωση έχουμε σχολές που απαιτούν «δυνατά» μηχανήματα, όπου θα χρειαστεί να τρέχεις «βαριές» εφαρμογές και να δουλεύεις με πολλά δεδομένα. Εδώ χρειάζεται ένα μηχάνημα με ακόμα καλύτερο επεξεργαστή, περισσότερη RAM και μεγαλύτερο δίσκο. Επίλεξε ένα μοντέλο με εξαπύρηνο ή οκταπύρηνο επεξεργαστή τελευταίας γενιάς από την AMD ή την Intel, 16GB RAM (σε dual-channel διάταξη για μέγιστη απόδοση) και δίσκο 1TB SSD.

Ψηφιακή Μέριμνα Laptop Uni Students - 02

Η τρίτη βαθμίδα απόδοσης είναι η περίπτωση που χρειάζεσαι την μεγάλη επεξεργαστική ισχύ που μόλις είδαμε, αλλά έχεις επίσης ανάγκη και για δυνατή απόδοση σε γραφικά. Το laptop που θα σε καλύψει αυτή τη φορά εξοπλίζεται με εξαπύρηνο ή οκταπύρηνο επεξεργαστή AMD ή Intel από τη σειρά “H” (για παράδειγμα Ryzen 7 5800H ή Core i7-10875H), 16GB dual-channel RAM, μεγάλο δίσκο SSD και επιπλέον ανεξάρτητη κάρτα γραφικών. Αυτή τη στιγμή, οι δυνατότερες επιλογές σε ανεξάρτητες κάρτες γραφικών για laptop προσφέρονται από την Nvidia. Η επιλογή ενός τέτοιου μηχανήματος, όμως, ίσως απαιτεί μία υποχώρηση στο θέμα της φορητότητας. Τα πολύ ισχυρά laptop απαιτούν μεγαλύτερο σασί για καλύτερη ψύξη, κάτι που ανεβάζει το μέγεθος και το βάρος.

Αυτονομία

Καλά τα δυνατά χαρακτηριστικά, αλλά θα πρέπει και να μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις μακριά από την «ασφάλεια» της πρίζας. Η αυτονομία είναι ο τρίτος άξονας επιλογής φοιτητικού laptop που πρέπει να δώσεις σημασία. Το τυπικό χαρακτηριστικό που συνοδεύει κάθε μπαταρία και δίνει μία ένδειξη για την αυτονομία της είναι οι Wh. Όσο περισσότερες Wh έχει μία μπαταρία, τόσο περισσότερο μπορεί να κρατήσει σε λειτουργία το laptop. Οι μεγαλύτερες μπαταρίες που μπορείς να βρεις σήμερα σε laptop έρχονται με 99Wh.

Ψηφιακή Μέριμνα Laptop Uni Students - 03

Η αναζήτησή σου, όμως, δεν σταματά σε αυτό τον αριθμό. Τα χαρακτηριστικά του laptop παίζουν μεγάλο ρόλο στην αυτονομία. Ένα laptop με επεξεργαστή σειράς “H” καταναλώνει πολύ περισσότερη ενέργεια από ένα laptop με επεξεργαστή σειράς “U”. Επιπλέον, αν υπάρχει ανεξάρτητη κάρτα γραφικών, καταναλώνει κι αυτή ενέργεια όταν τη χρησιμοποιείς. Άρα, για να επιλέξεις το laptop με την καλύτερη αυτονομία, πρέπει πρώτα να καταλήξεις ακριβώς στα χαρακτηριστικά που χρειάζεσαι. Αν πάρεις ένα δυνατό laptop, ενώ δεν χρειάζεσαι μεγάλη ισχύ, η εμπειρία χρήσης δεν θα είναι σημαντικά βελτιωμένη και η αυτονομία θα είναι χειρότερη. Βρες, λοιπόν, πρώτα τα minimum χαρακτηριστικά που χρειάζεσαι και έπειτα επίλεξε το laptop που τα διαθέτει και έχει την μπαταρία με τις περισσότερες Wh.

Επίσης, να θυμάσαι και ένα σημαντικό tip. Τα laptop προσφέρουν προφίλ λειτουργίας όπως “power” ή “balanced”. Όταν χρειάζεται να μεγιστοποιήσεις την αυτονομία σου, επίλεξε το προφίλ εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτό θα μειώσει τη μέγιστη απόδοση, αλλά θα σε βοηθήσει να προχωρήσεις με τα project σου.

Πιστεύουμε πως ο παραπάνω οδηγός θα σε βοηθήσει να επιλέξεις τον νέο σου φορητό υπολογιστή. Αναζήτησε στο MediaMarkt.gr το φοιτητικό laptop που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σου και απόκτησέ το με την υποστήριξη του προγράμματος Ψηφιακής Μέριμνας.