Πόσο κοντά πρέπει να κάτσω στην τηλεόραση για να βλέπω καλά; Πρέπει να έχω ανοιχτό κάποιο φως ή όλα τα φώτα σβηστά; Να αφήσω τα παιδιά μου να παίζουν video game «κολλημένα» στην οθόνη ή δεν πειράζει;
Αυτές οι ερωτήσεις πρέπει να παιδεύουν τους γονείς σου από τότε που εμφανίστηκαν οι τηλεοράσεις. Τότε που μπορεί να έβλεπες τους «Ντιουκς» και τον Μάϊκλ Νάϊτ με τον θρυλικό «Κιτ» (αν είσαι κοντά στα 40…) και σου έλεγαν να κάτσεις πιο μακριά και να μην πηγαίνεις πολύ κοντά στην έγχρωμη tv – «θωρηκτό», που είχατε στο σαλόνι. Τώρα και εσύ με τη σειρά σου ανησυχείς για τα παιδιά σου, τα οποία πλέον είναι μπροστά σε μια οθόνη όλη την ημέρα: ποιά είναι λοιπόν η πιο σωστή απόσταση για να βλέπουν τηλεόραση και τί άλλο πρέπει να τα συμβουλέψεις;
Απόσταση ανάλογη με το μέγεθος της τηλεόρασης
Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες, στις οποίες έχουν καταλήξει ειδικοί επιστήμονες μετά από έρευνες. Συγκεκριμένα, συσχετίζουν το μέγεθος μιας τηλεόρασης (τον αριθμό των ιντσών τους και την απόσταση της διαγωνίου από τη μία άκρη στην άλλη σε εκατοστά) με την ιδανική απόσταση που θα πρέπει να κάθεται κάποιος που βλέπει τηλεόραση. Έτσι, σε τηλεοράσεις π.χ. 32 ιντσών τo σωστό είναι να κοιτάς την οθόνη από απόσταση 1 έως 2 μέτρα. Κατ’αντιστοιχία, σε μεγαλύτερες τηλεοράσεις, αυτό το νούμερο ανεβαίνει: σε οθόνες έως 42 ιντσών – 1,5 με 2,3 μέτρα, σε ακόμη μεγαλύτερη 46 ιντσών, από το 1,7 έως τα 2,9 μέτρα. Ως ένας μέσος όρος ή κάτι σαν «κανόνας» μπορεί να θεωρηθεί η απόσταση 1,5 (ελάχιστη) έως 2,5 μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, όπως μας επισημαίνει και επαγγελματίας οπτικός στην οποία απευθυνθήκαμε, «δεν πρέπει να βρίσκεσαι πολύ κοντά σε μία οθόνη παρακολουθώντας π.χ. μια ταινία, καθώς τα μάτια δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν την εναλλαγή των εικόνων, οι μύες κουράζονται και αρχίζεις να νοιώθεις δυσάρεστα μετά από μερικά λεπτά. Είναι μια κατάσταση παρόμοια με κάποιον που κάθεται στην πρώτη σειρά στον κινηματογράφο».
O «κανόνας» της απόστασης 1,5 – 2,5 μέτρων από την τηλεόραση καλύπτει ένα μεγάλο εύρος των μοντέλων που κυκλοφορούν στην αγορά
Ακτινοβολία «τότε» και σήμερα
Σε ότι έχει να κάνει με το θέμα της ακτινοβολίας, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι οι σύγχρονες τηλεοράσεις επίπεδης τεχνολογίας (LCD, plasma κτλ.), εκπέμπουν πολλή χαμηλότερη ακτινοβολία σε σχέση με τα παλαιότερα μοντέλα.
Φως στο δωμάτιο = κέρδος για τα μάτια σου
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι πολύ προτιμότερο για τα μάτια σου, να έχεις αναμμένο ένα – έστω χαμηλής έντασης – φως στο δωμάτιο που βλέπεις τηλεόραση. Αυτό καθιστά πιο ξεκούραστη τη θέαση, ειδικά αν πρόκειται να κάτσεις για αρκετή ώρα μπροστά της.
Γωνία θέασης
Οι νέες, επίπεδες τηλεοράσεις, σου επιτρέπουν να δεις αρκετά καλά ακόμη και υπό γωνία, αν είσαι δηλαδή στο πλάι της, λίγο ή αρκετά πιο κάτω κτλ. Ωστόσο σωστότερη θέση θεωρείται αυτή που φέρνει το κέντρο της οθόνης στο ύψος περίπου των ματιών.
[justified_image_grid exclude=839]
Internet serfing & video game για ώρες για μικρά και «μεγάλα» παιδιά
Έχεις πάρει μια ολοκαίνουργια Smart Tv και σερφάρεις στην μεγάλη οθόνη της, αφού μπορεί να συνδέεται στο internet (δες τί λέγαμε γι αυτές τις οθόνες εδώ). Φυσικά, ξεχνιέσαι και οι ώρες περνούν: είναι απλά ok ότι είσαι μπροστά σε μία μεγάλη, ξεκούραστη οθόνη; Η απάντηση είναι όχι. Πρέπει και πάλι να τηρείς τις προτεινόμενες αποστάσεις, ενώ αν ξεκινήσεις να παίζεις videogame με το γιο σου, τότε είναι μια καλή ευκαιρία για να δώσεις το καλό παράδειγμα. Από τη δική σου εμπειρία ή βλέποντας τα παιδιά φίλων σου, θα έχεις προσέξει ότι τα πιτσιρίκια τείνουν να κολλάνε πραγματικά στην οθόνη. Δεν το θέλεις αυτό. Ειδικά στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, όπου η δράση είναι συχνά καταιγιστική, οι «παίχτες» πρέπει να κάθονται σε μια απόσταση μέσα στα όρια του «κανόνα» που αναφέραμε παραπάνω. Τα μάτια κουράζονται έτσι κι αλλιώς πολύ παίζοντας τέτοια παιχνίδια, με την επιβάρυνση να είναι μεγαλύτερη όταν τα παιδικά μάτια – κυρίως – βρίσκονται κοντά στην οθόνη.
Οι ειδικοί λένε ότι είναι πολύ πιο ξεκούραστο να παρακολουθείς τηλεόραση με ένα «μικρό» φως αναμμένο.
«Μεγάλες» τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας και 3D
H κυκλοφορία μοντέλων οι οποίες προσφέρουν εικόνα υψηλής ευκρίνειας (όπως πχ η LG 47LA6130) , έχει ανεβάσει τον πήχη στην παρακολούθηση ταινιών μέσα στο σπίτι, όπως άλλωστε και οι καινούργιες 3D tv. Αυτό σημαίνει ότι για να απολαύσεις για παράδειγμα στο maximum ένα blue ray disc στην Full HD τηλεόρασή σου, πρέπει να κάτσεις πολύ κοντά της; Η απάντηση είναι και πάλι όχι, καθώς τα μάτια δεν μπορούν να εστιάσουν από πολύ κοντινή απόσταση στο σύνολο της οθόνης, αλλά σε ένα μέρος της και έτσι η αίσθηση της λεπτομέρειας δεν φτάνει ατόφια στον εγκέφαλό σου. Από την άλλη πλευρά, πρέπει εδώ να καταρρίψουμε το μύθο της «κακιάς μεγάλης» τηλεόρασης. Η σύγχρονη τεχνολογία που διέπει μοντέλα με 50, 60 ακόμη και μεγαλύτερων ιντσών, δεν τις καθιστά καθ’οιονδήποτε τρόπο βλαβερές για τα μάτια. Αντιθέτως, η υψηλή ποιότητα που συνήθως προσφέρουν αυτές οι τηλεοράσεις, τις καθιστά ιδανικές για ένα μεγάλο σαλόνι ή έναν ακόμη μεγαλύτερο ενιαίο χώρο, όπου μέλη της οικογενείας μπορούν να κάνουν κάποια άλλη δουλειά, π.χ. στην κουζίνα και να ρίχνουν κλεφτές ματιές σε μια μεγάλη, υψηλής ευκρίνειας οθόνη.