Η προετοιμασία των εορταστικών γευμάτων απαιτεί χρόνο, κόπο και αρκετή εμπειρία. Ακόμη κι αν βρίσκονται κι άλλοι στην κουζίνα για να σε βοηθήσουν, θα χρειαστείς τις υπηρεσίες σύγχρονων συσκευών όπως οι κουζινομηχανές.

Αν ασχολείσαι με το μαγείρεμα ή παρακολουθείς τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής, σίγουρα θα έχεις δει Σεφ και Μάγειρες να τις χρησιμοποιούν. Οι αυξημένες δυνατότητές τους, η μεγάλη τους δύναμη και χωρητικότητα, τις έχουν μετατρέψει σε αντικείμενο πόθου για την κουζίνα σου, αφού η προετοιμασία φαγητών και γλυκών σε μεγάλες ποσότητες, γίνεται παιχνιδάκι.

Σε αντίθεση με άλλες μικρότερες συσκευές που κατά πάσα πιθανότητα ήδη διαθέτεις όπως multi, λεμονοστύφτες κι άλλα, οι κουζινομηχανές μπορούν να σου προσφέρουν μία ολοκληρωμένη βοήθεια που πραγματικά έχεις ανάγκη.

Κουζινομηχανές

Η Μεγάλη Εβδομάδα καθιερωμένα θέτει δικούς της κανόνες όσο αφορά το οικογενειακό τραπέζι με τις νηστίσιμες συνταγές να έχουν την τιμητική τους. Και για να προλάβεις να τους ευχαριστήσεις όλους αλλά και να προετοιμάσεις τα παραδοσιακά κουλουράκια και τσουρέκια, θα χρειαστείς μία επιπλέον βοήθεια.

Τα πλεονεκτήματα των κουζινομηχανών

  • Εξοικονομούν χρόνο: Ενώ εσύ κάνεις άλλες δουλειές μέσα ή και έξω από την κουζίνα, αυτές μπορούν να αναδεύουν τα υλικά της ζύμης, χωρίς να έχεις αποκλειστικά την προσοχή σου σε αυτό το στάδιο.
  • Σου λύνουν τα χέρια: Ειδικά στην περίπτωση που έχεις τα κατάλληλα εξαρτήματα, μία κουζινομηχανή θα σε βοηθήσει σε ακόμη περισσότερες εργασίες προετοιμασίας του φαγητού. Και μάλιστα χωρίς κόπο.
  • Είναι γρήγορες & ισχυρές: Εξοπλίζονται με ισχυρά μοτέρ ώστε να πολτοποιήσουν πανεύκολα λαχανικά, να κόψουν τον κιμά ή ακόμη και να σε βοηθήσουν να φτιάξεις μακαρόνια ή ψωμί. Φυσικά, η καταλυτική τους βοήθεια και στον τομέα των γλυκών, θα κάνουν τους συγγενείς να γλείφουν τα δάχτυλά τους.

Θέλω να εντυπωσιάσω την οικογένειά μου και τους φίλους μου φτιάχνοντας φέτος χειροποίητα πασχαλινά τσουρέκια!

Τα πασχαλινά τσουρέκια αποτελούν σημείο αναφοράς σε κάθε επίσκεψη κατά τη διάρκεια μία επίσκεψης σε φίλους και γνωστούς. Μάλιστα, οι συγκρίσεις δίνουν και παίρνουν αφού αρκετοί είναι αυτοί που προτιμούν τα σπιτικά από τα έτοιμα των ζαχαροπλαστείων. Γιατί λοιπόν αυτή τη φορά και εσύ, να μην ετοιμάσεις τα δικά σου πασχαλινά τσουρέκια;

Κουζινομηχανές

Τα υλικά γνωρίζεις πώς να τα διαχειριστείς και ενδεχομένως έχεις ήδη την εμπειρία για την προετοιμασία. Με την κουζινομηχανή τα πράγματα γίνονται ακόμη ευκολότερα. Με τους ειδικούς αναδευτήρες ζύμης αλλά και την ποικιλία ρυθμίσεων ως προς την ταχύτητα του ζυμώματος, θα ελέγχεις με ακρίβεια την ποιότητα της ζύμης.

Μάλιστα, κάποια μοντέλα διαθέτουν έξυπνο αισθητήρα ζύμης, ο οποίος διατηρεί πάντα σταθερή την ταχύτητα ανάμιξης ακόμη και σε περιπτώσεις που δουλεύεις με βαριά ζύμη και σε μεγάλες ποσότητες. Και για να μην ψάχνεις σε βιβλία μαγειρικής ή βίντεο στο YouTube, εμείς σου δίνουμε τη συνταγή που πρέπει να ακολουθήσεις.

Συνταγή για τα καλύτερα πασχαλινά τσουρέκια

Υλικά για ένα τσουρέκι 1 κιλού

  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
  • 60 γρ. φρέσκια μαγιά της μπύρας
  • 150 γρ. χλιαρό νερό
  • 245 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 7 γρ. μαχλέπι
  • 7 γρ. μαστίχα τριμμένη
  • 150 γρ. γάλα φρέσκο
  • 5 μεσαία αυγά
  • 115 γρ. βούτυρο
  • Ξύσμα από λεμόνι

Εκτέλεση

Ξεκινάς διαλύοντας τη μαγιά σε χλιαρό νερό. Ζεσταίνεις το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και ρίχνεις μέσα το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα, προσέχοντας να μη ζεσταθεί πολύ το μείγμα (δεν θέλουμε να βράσει). Όταν το βγάλεις από το μάτι της κουζίνας θα ρίξεις μέσα και τα αυγά. Έπειτα θα ανακατέψεις καλά με το σύρμα των αυγών για να γίνει ομοιογενές το μίγμα και μετά θα προσθέσεις τη μαγιά.

Όταν τελειώσεις, θα ρίξεις το υγρό μείγμα στο μπολ της κουζινομηχανής μας και αρχίσεις το ζύμωμα με το κατάλληλο εξάρτημα. Κατά τη διάρκεια του ζυμώματος, θα προσθέτεις αλεύρι σε μεγάλες δόσεις συνεχίζοντας το χτύπημα. Όταν βάλεις όλο το αλεύρι, το μείγμα θα συνεχίζει να κολλά στο τοίχωμα του μπολ. Μην παρασυρθείς και προσθέσεις κι άλλο αλεύρι: συνέχισε να ζυμώνεις και σε λίγο θα δεις ότι η ζύμη θα έχει τυλιχτεί γύρω από τον γάντζο της μηχανής σου.

Όσο η ζύμη ζυμώνεται, η θερμοκρασία της ανεβαίνει. Καλό είναι να την ελέγχεις τακτικά με ένα θερμόμετρο μαγειρικής, ώστε να μην ξεπεράσει τους 45οC, καθώς τότε η μαγιά καταστρέφεται και το τσουρέκι δεν πρόκειται να φουσκώσει.

Όταν τελειώσει το ζύμωμα, βάλε τη ζύμη σε μεγάλο μπολ, σκέπασε την με μια μεμβράνη και από πάνω τοποθέτησε μια πετσέτα. Μετά αφήνεις τη ζύμη να φουσκώσει σε ένα άλλο δωμάτιο που έχει ζέστη. Πολλές νοικοκυρές γι αυτό το λόγο, βάζουν κουβέρτες καλύπτουν με κουβέρτες το μπολ! Μετά από 3 ώρες, η ζύμη έχει σχεδόν διπλασιαστεί και μοιράζεις τη ζύμη για τα τσουρέκια που θέλεις να φτιάξεις. Για παράδειγμα, μπορείς να κάνεις είτε ένα μεγάλο τσουρέκι είτε δύο τρία μικρότερα 200- 300 γρ. το καθένα.  Μετά, βάλε το κάθε τσουρέκι σε δικό του χαρτί και άφησέ το πάλι σε ζεστό περιβάλλον για μία ώρα για να συνεχιστεί το «φούσκωμα». Όταν περάσει η μία ώρα, άλειψε πάνω τους με ένα πινέλο λίγο αυγό ανακατεμένο με ελάχιστο νερό και πλέον είναι έτοιμα για το φούρνο. Θα τα ψήσεις στους 160οC στις αντιστάσεις για 20λεπτά, τσεκάροντας φυσικά αν έχει ροδίσει απ’έξω.

 

Θα φιλοξενήσω φίλους στο σπίτι μου και το Πασχαλινό γεύμα πρέπει να είναι πλούσιο για να τους μείνει αξέχαστο!

Έχεις κάνεις όλα τα απαραίτητα ψώνια για την Κυριακή του Πάσχα. Άλλωστε περιμένεις αρκετά άτομα για το εορταστικό γεύμα. Το κρέας που θα μπει στο φούρνο έχει ξεπαγώσει, υπάρχει πληθώρα αναψυκτικών και ποτών στο ψυγείο ενώ οι σαλάτες και οι ποικιλίες τηγανητών έχουν ήδη ξεκινήσει να παίρνουν το δρόμο τους.

Μην αγχώνεσαι. Βάλε να δουλεύουν για εσένα ο φούρνος, τα τηγάνια και η κουζινομηχανή και άστα όλα επάνω τους.  Τα λαχανικά θα κοπούν σε ελάχιστο χρόνο ενώ με το ειδικό εξάρτημα για κιμά, θα φτιάξεις την πρώτη ύλη για τα κεφτεδάκια σε λίγα μόλις λεπτά.

Κουζινομηχανές

Ταυτόχρονα μπορείς να βάλεις να ετοιμάζονται τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα σου, ειδικά για τους πιτσιρικάδες που αγαπούν τα μακαρόνια. Και αν θέλεις να εντυπωσιάσεις ακόμη περισσότερο τους φιλοξενούμενους, φτιάξε το δικό σου ψωμί.

Η μαγειρική απαιτεί χρόνο, πράγμα δύσκολο όταν κατακλύζεσαι καθημερινά κι από άλλες υποχρεώσεις. Αυτό σταδιακά μπορεί να σε αποθαρρύνει.  Οπότε η σωστή χρήση των συσκευών που έχεις στην κουζίνα, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο ώστε να ολοκληρώνεις το μεσημεριανό γεύμα ή το δείπνο όσο πιο ακούραστα και γρήγορα γίνεται.

Η σωστά προετοιμασία είναι πολύ σημαντική και όσο καλύτερα εξοπλισμένη είναι η κουζίνα σου, θα μπορείς να οργανώσεις το κάθε πιάτο όπως το θέλεις. Οι κουζινομηχανές θα σου δώσουν την επιπλέον βοήθεια που θα χρειαστείς ενώ ταυτόχρονα θα σου προσφέρουν το ποιοτικό αποτέλεσμα που αναζητάς, για σπιτικά γεύματα που θα μείνουν αξέχαστα.