Η ποιότητα του αέρα παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία και την ευεξία του οργανισμού. Όταν βρίσκεσαι έξω, δεν έχεις τρόπους να διαμορφώσεις την ατμόσφαιρα που θες, μέσα στο σπίτι όμως περνάει από το χέρι σου. Απαλλάσσοντας τον χώρο σου από σκόνη, μικροοργανισμούς, γύρη, ατμοσφαιρική ρύπανση και άλλα αόρατα σωματίδια, εγγυάσαι σε εσένα και την οικογένειά σου ένα πιο καθαρό και υγιές περιβάλλον. Αυτό θα το πετύχεις πρώτα από όλα με σωστό καθαρισμό! Σε δεύτερη φάση ένας καθαριστής αέρα θα σου εξασφαλίσει ακόμα πιο υγιεινή ατμόσφαιρα!

Καθαρή ατμόσφαιρα στο σπίτι: Μερικά βασικά tips

Ο καθαρός αέρας στο σπίτι ξεκινά από το σωστό καθάρισμα. Αρχικά κάθε χώρος χρειάζεται συχνό αερισμό, έτσι ώστε να μην ανακυκλώνονται (και να πολλαπλασιάζονται) τα βλαβερά σωματίδια και οι ανεπιθύμητες οσμές. Επιπλέον το συχνό καθάρισμα είναι εξίσου σημαντικό. Όλες οι επιφάνειες που συγκεντρώνουν σκόνη πρέπει να καθαρίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα – όχι μόνο τα πατώματα. Το ίδιο ισχύει και με τα σεντόνια, τα οποία πρέπει να αλλάζονται κάθε εβδομάδα. Απόφυγε, επίσης, τη δημιουργία μούχλας, η οποία προέρχεται συνήθως από την υγρασία!

Γιατί καθαριστής αέρα;

Όλα τα παραπάνω βήματα είναι απαραίτητα αλλά δεν αρκούν από μόνα τους. Για την καλύτερη δυνατή ποιότητα αέρα στο σπίτι εξόπλισε τον χώρο σου με έναν καθαριστή αέρα. Οι σύγχρονες συσκευές καθαρισμού του αέρα προσφέρουν πολλούς τρόπους για να δημιουργήσουν καθαρή ατμόσφαιρα. Η χρήση τους συμβάλει στην αφαίρεση ενός τεράστιου αριθμού σωματιδίων από τον αέρα, κάτι που δεν είναι εφικτό με το απλό καθάρισμα. Έτσι ο καθαριστής αέρα βελτιώνει άμεσα την ποιότητα ζωής όλων των μελών του σπιτιού!

Πώς λειτουργεί ένας καθαριστής αέρα;

Ο λόγος που ένας καθαριστής αέρα είναι τόσο αποτελεσματικός, είναι γιατί φιλτράρει τον αέρα που περνά από τη συσκευή συγκρατώντας τη συντριπτική πλειοψηφία των βλαβερών σωματιδίων. Στη συνέχεια επαναφέρει τον αέρα στον χώρο τον αέρα χωρίς αυτά. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να επιλέξεις μια συσκευή με πολλαπλά στάδια καθαρισμού μέσω διαφορετικών φίλτρων. Ενδεικτικά κάποια από τα φίλτρα που θα βρεις συχνά σε συσκευές καθαρισμού αέρα είναι τα HEPA και ενεργού άνθρακα.

Καθαριστής Αέρα - οδηγός image 1

Καθαριστής αέρα: Ποια specs έχουν σημασία;

Πέρα από τα φίλτρα, τα οποία είναι το βασικό «συστατικό» ενός καθαριστή αέρα, η αναζήτηση για την κατάλληλη συσκευή θα σε φέρει μπροστά σε μερικά τεχνικά χαρακτηριστικά που πιθανότατα δεν έχεις ξανασυναντήσει. Ας δούμε ποια από αυτά έχουν σημασία για την επιλογή σου και τι σημαίνουν!

CADR (Clean Air Delivery Rate): Το χαρακτηριστικό αυτό αναφέρεται στην ποσότητα καθαρού αέρα, που μπορεί να εξάγει στον χώρο ο καθαριστής. Μετριέται σε m3/h και όσο μεγαλύτερος ο αριθμός τόσο γρηγορότερα γίνεται ο καθαρισμός.

Επιφάνεια: Ο υψηλός δείκτης CADR σημαίνει επίσης πως ο καθαριστής αέρα μπορεί να καθαρίσει πιο αποτελεσματικά ένα μεγάλο δωμάτιο. Για ευκολότερη επιλογή οι καθαριστές αέρα συνοδεύονται και από ένδειξη μέγιστης επιφάνειας που μπορούν να καλύψουν.

PM (Particulate Matter): Αυτός ο όρος αναφέρεται στο μέγεθος των σωματιδίων που μπορεί να φιλτράρει ένας καθαριστής αέρα. Μια συσκευή που μπορεί να αφαιρέσει σωματίδια με μέγεθος μικρότερο από 2,5μm (PM 2.5) είναι ικανή να καθαρίσει τον αέρα ακόμα και από πολύ μικρά μόρια, όπως τα καυσαέρια.

Καθαριστής Αέρα - οδηγός image 2

Επιπλέον χαρακτηριστικά που έχουν σημασία!

Πέρα από την κύρια λειτουργία του καθαριστή αέρα, δηλαδή το φιλτράρισμα, υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που, αν τα διαθέτει η συσκευή σου, θα καθαρίσει ακόμα πιο αποδοτικά την ατμόσφαιρα του σπιτιού!

Ιονιστής: Ο ιονιστής σου εξασφαλίζει καθαρότερη ατμόσφαιρα με διαφορετικό τρόπο. Αυτό που κάνει είναι να απελευθερώνει αρνητικά ιόντα στον αέρα. Τα ιόντα αυτά έλκονται με τα θετικά φορτισμένα σωματίδια της ατμόσφαιρας δημιουργώντας νέα μεγαλύτερα σωματίδια. Τα μεγαλύτερα σωματίδια είτε πέφτουν στο πάτωμα, είτε φιλτράρονται με μεγαλύτερη ευκολία από τον καθαριστή αέρα και έτσι δεν κυκλοφορούν πια στον χώρο.

Ακτινοβολία UV-C: Ένας ακόμα τρόπος απαλλαγής του αέρα από βλαβερά σωματίδια είναι η υπεριώδης ακτινοβολία. Η ακτινοβολία αυτή μπορεί να απολυμάνει τον αέρα από σωματίδια και μικροοργανισμούς, όπως η μούχλα, τα βακτήρια και πολλοί ιοί. Το γεγονός ότι ενσωματώνονται πλέον σε καθαριστές αέρα και δεν απαιτείται η αγορά ξεχωριστής συσκευής είναι ένα πλεονέκτημα που μπορείς να εκμεταλλευτείς, επιλέγοντας συσκευή που να διαθέτει ήδη αυτό το χαρακτηριστικό.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, οι καθαριστές αέρα είναι μια απαραίτητη συσκευή για κάθε σπίτι σήμερα, ειδικά για όσους μένουν σε αστικά κέντρα. Το MediaMarkt.gr φιλοξενεί μια μεγάλη γκάμα επιλογών, για να επιλέξεις αυτόν που ταιριάζει στις ανάγκες του δικού σου χώρου!