Οι καταψύκτες είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύεις τα τρόφιμα που χρειάζεσαι, διατηρώντας αναλλοίωτη τη φρεσκάδα και την ποιότητά τους. Μάλιστα, αν η χωρητικότητα του ψυγείου σου είναι σχετικά μικρή, ένας τελευταίας τεχνολογίας καταψύκτης με στιβαρό σχεδιασμό και υψηλή ενεργειακή κλάση θα σου «λύσει τα χέρια» ώστε να μην αφήνεις τίποτα να πάει χαμένο. Είτε μένεις μόνος σου είτε με την οικογένειά σου, η επιλογή ενός καταψύκτη πρέπει να γίνεται σωστά, με γνώμονα τις προτιμήσεις αλλά και τις ανάγκες σου.

Πώς να επιλέξεις τον ιδανικό καταψύκτη

Οι καταψύκτες δεν είναι τόσο περίπλοκοι όσο τα ψυγεία, διατίθενται σε μόνο δύο τύπους ενώ οι λειτουργίες τους είναι αρκετά απλές ώστε να μπορεί εύκολα ο καθένας να τις αξιοποιήσει. Το γεγονός αυτό κάνει την επιλογή ενός καταψύκτη για την κουζίνα σου αρκετά εύκολη καθώς δεν «χάνεσαι» σε πολλές λεπτομέρειες και εξειδικευμένα τεχνικά χαρακτηριστικά. Οι πιο σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να υπολογίσεις προτού επιλέξεις τον καταψύκτη που θες να αγοράσεις είναι η χωρητικότητά και ο τύπος της συσκευής, ενώ δε πρέπει να ξεχάσεις φυσικά και το πού θα τον τοποθετήσεις.

Δώσε προτεραιότητα στο μέγεθος

Οι χωρητικότητες του καταψύκτη ξεκινούν από 50 λίτρα και σε ορισμένα μοντέλα ξεπερνούν τα 300. Επομένως, ο καταψύκτης που θα επιλέξεις θα πρέπει να ταιριάζει με το μέγεθος του σπιτιού και κυρίως με αυτό της κουζίνας. Για μια μικρή οικογένεια, ένας καταψύκτης με χωρητικότητα από 50 έως 150 λίτρα είναι ιδανικός, στον οποίο θα μπορείς εύκολα να αποθηκεύεις τρόφιμα μιας εβδομάδας. Φρόντισε επίσης η χωρητικότητα του καταψύκτη να ανταποκρίνεται στις πραγματικές σου ανάγκες. Η μεγάλη χωρητικότητα ακούγεται σίγουρα καλή, ωστόσο ο κενός χώρος θα κάνει τον καταψύκτη σου να καταναλώσει περισσότερη ενέργεια για να διατηρήσει κρύες θερμοκρασίες.

Όρθιο καταψύκτη ή καταψύκτη μπαούλο;

Όταν ψάχνεις καταψύκτη κατά πάσα πιθανότητα θα «συναντήσεις» δύο τύπους. Όρθιους καταψύκτες και καταψύκτες τύπου μπαούλου. Με έναν όρθιο καταψύκτη μπορείς να βρεις ευκολότερα τα προϊόντα που έχεις αποθηκεύσει, ενώ οι οριζόντια ανοιγόμενες πόρτες και τα συρτάρια κάνουν την οργάνωση των τροφίμων πιο απλή από ποτέ. Όπως και ένα ψυγείο, έτσι και οι καταψύκτες αυτού του τύπου διαθέτουν εσωτερικά ράφια, ενώ το μέγεθός τους είναι ιδανικό για να τους τοποθετήσεις στην κουζίνα σου.

katapsiktis καταψύκτης 03

Οι καταψύκτες τύπου μπαούλο αποτελούνται από ένα κύριο χώρο χωρίς συρτάρια ή ράφια, έχουν ανοιγόμενο καπάκι προς τα πάνω και παρέχουν χώρο για αποθήκευση τροφίμων μεγάλου μεγέθους, όπως κρέατα. Ορισμένοι καταψύκτες διαθέτουν καλάθια στο επάνω μέρος του εσωτερικού τους, τα οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμα, ώστε να οργανώνεις με μεγαλύτερη ευκολία το περιεχόμενο. Για ακόμη μεγαλύτερη άνεση, ένας καταψύκτης με αντισταθμισμένο καπάκι είναι πάντα μια καλή ιδέα, καθώς παραμένει ανοικτό όσο εσύ καθαρίζεις ή οργανώνεις τα τρόφιμά σου.

Χαρακτηριστικά που κάνουν τη διαφορά

Εκτός από το μέγεθος, τη χωρητικότητα και τον τύπο του καταψύκτη, τα επί μέρους χαρακτηριστικά αξίζουν της προσοχής σου, ώστε πέρα από μεγαλύτερη άνεση χειρισμού να εξοικονομείς χρήματα μειώνοντας το κόστος λειτουργίας.

Ενεργειακή απόδοση καταψύκτη

Για μικρότερο κόστος λειτουργίας επίλεξε καταψύκτες με υψηλό αριθμό αστέρων ψύξης και χαμηλή κατανάλωση σε kWh, για να εξοικονομείς χρήματα καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής της συσκευής. Μπορεί ένας μικρότερος καταψύκτης να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από έναν μεγαλύτερο, ωστόσο, όπως είπαμε και παραπάνω, η κατανάλωση της ενέργειας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τον κενό χώρο του καταψύκτη.

Σύστημα ψύξης No Frost

Οι καταψύκτες με σύστημα ψύξης Νo Frost είναι η κατάλληλη επιλογή για όσους θέλουν να αποφύγουν οποιαδήποτε ταλαιπωρία που έχει να κάνει με τη συντήρηση της συσκευής. Δεν είναι λίγες οι φορές που η απόψυξη ενός μεγάλου καταψύκτη καταντάει μια χρονοβόρα και κουραστική διαδικασία. Τα συστήματα No Frost των νέων καταψυκτών, εκτός από το ότι αποτρέπουν τη δημιουργία πάγου, βοηθούν επίσης τη λειτουργία του καταψύκτη που βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο όπως το γκαράζ ή η αυλή.

katapsiktis καταψύκτης 01

Τροχοί μεταφοράς

Οι μεγάλοι καταψύκτες μπορεί να γίνουν αρκετά βαριές συσκευές όταν γεμίζουν με κατεψυγμένα τρόφιμα, γι’ αυτό ένας καταψύκτης εξοπλισμένος με ειδικούς τροχούς μεταφοράς είναι μια καλή επιλογή, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση η μετακίνηση ενός γεμάτου καταψύκτη συνιστά μια υπόθεση για…γερά νεύρα.

Φωτισμός

Τα εσωτερικά φώτα είναι μια βολική προσθήκη, καθώς διευκολύνουν τον φωτισμό του καταψύκτη για ευκολότερη αναζήτηση και οργάνωση του περιεχομένου.

Έξτρα εργονομία

Οι όρθιοι καταψύκτες γενικά διαθέτουν εσωτερική αποθήκευση και ράφια που βοηθούν στην οργάνωση των τροφίμων. Σε κάθε περίπτωση όμως, ένας περισσότερο εργονομικός σχεδιασμός που αυξάνει την ευκολία χρήσης της συσκευής είναι πάντοτε καλοδεχούμενος. Οι λαβές με ενσωματωμένο μηχανισμό ανοίγματος και τα συρτάρια εύκολης κύλισης θα σου «λύσουν» τα χέρια.

Καταψύκτης με ύστημα αποστράγγισης

Οι οπές αποστράγγισης στο κάτω μέρος ενός καταψύκτη διευκολύνουν την απόψυξη και τον καθαρισμό της συσκευής, καθώς ο πάγος και το νερό κατευθύνονται προς την αποχέτευση και έξω από τον καταψύκτη.

Βρες τώρα στη MediaMarkt μια μεγάλη ποικιλία από καταψύκτες όλων των τύπων, για να διατηρείς τα προϊόντα σου φρέσκα χωρίς να χρειάζεται να κάνεις απόψυξη κάθε τρεις και λίγο.