Μια διαφορετική προέκταση δίνει πρόσφατη έρευνα της Kaspersky Labs η οποία βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία του γνωστού προγράμματος antivirus.

 

το 61% των ανθρώπων δεν αισθάνεται άνετα να μοιράζεται τις πληροφορίες θέσης τους

Σύμφωνα με την έρευνα, οι δυνατότητες παρακολούθησης των mobile εφαρμογών προκαλούν ανησυχία στους χρήστες, πολλοί από τους οποίους φοβούνται ότι οι εφαρμογές στις συνδεδεμένες συσκευές τους θα μπορούσαν να τους εντοπίσουν, να παρακολουθούν τις δραστηριότητές τους ή να κοινοποιήσουν τα δεδομένα τους.

Συγκεκριμένα, το 61% των ανθρώπων δεν αισθάνεται άνετα να μοιράζεται τις πληροφορίες θέσης τους με ιστότοπους και εφαρμογές – ποσοστό που έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με το 39% το 2016.

Τα ποσοστά αυτή θεωρείται ότι είναι υψηλότερη τα τελευταία χρόνια, και ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό μπορεί να είναι τα πρόσφατα κρούσματα κατά της ιδιωτικότητας όπως το σκάνδαλο της Cambridge Analytica και του Facebook.

Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του τμήματος Product Marketing των Kasperksy Lab, Dmitry Aleshin,

Kaspersky

«Οι εφαρμογές έχουν γίνει σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μας. Τις χρησιμοποιούμε για όλα – από την επεξεργασία φωτογραφιών μέχρι την ενημέρωση λογαριασμών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ή από το να παίζουμε παιχνίδια μέχρι να κάνουμε κράτηση σε ένα εστιατόριο. Αλλά αυτή η έρευνα δείχνει ότι παρά την αγάπη μας για τις εφαρμογές, δεν τις εμπιστευόμαστε απαραίτητα.

Ενώ οι άνθρωποι σίγουρα είναι όλο και πιο ενήμεροι σχετικά με τις εφαρμογές που παρακολουθούν την ηλεκτρονική τους δραστηριότητα, δεν λαμβάνουν απαραίτητα μέτρα για να προστατευθούν από πιθανά προβλήματα.

Για να εξασφαλίσουν την προστασία των δεδομένων τους, σχεδιάσαμε προϊόντα ειδικά για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να προχωρήσουν στην ψηφιακή τους ζωή και να απολαμβάνουν το Διαδίκτυο χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν».