Μπορεί να το γνώρισες ως ένα στιλάτο mp3 player, στο οποίο άκουγες τις αγαπημένες σου μουσικές αλλά πλέον το πασίγνωστο μοντέλο της Apple έχει «ανοίξει φτερά του» και έχει μετεξελιχθεί σε μία πολύ πιο σύνθετη συσκευή, η οποία παρέχει πληθώρα υπηρεσιών

Σήμερα πια μιλάμε για μια ολόκληρη «οικογένεια» ipod και συγκεκριμένα: το ipod classic, το iPod Nano, το iPod shuffle και το iPod touch. Οι συσκευές αυτές δεν αναπαράγουν πλέον μόνο μουσική αλλά μπορούν να αποθηκεύσουν και να προβάλλουν video, να μεταφέρουν αλλά και να επεξεργαστούν φωτογραφίες, σου επιτρέπουν να παίξεις παιχνίδια αλλά και να αξιοποιήσεις μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες εφαρμογές της Apple. Πρόκειται στην πραγματικότητα για «πολυεργαλεία», για πολύτιμα gadget, ιδιαίτερα χρήσιμα, πρακτικά αλλά και με κορυφαία σχεδίαση, τα οποία ταιριάζουν ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλα στο σύγχρονο άνθρωπο που ζει σε μια multimedia εποχή όπως η σημερινή!

iPod classic

Mε αυτό ξεκίνησαν όλα, την πρώτη φορητή συσκευή αναπαραγωγής μουσικής και βίντεο της Apple. Η λειτουργία της βασίζεται σε έναν ενσωματωμένο σκληρό δίσκο, της οποίας τα αποθηκευμένα αρχεία βίντεο και μουσικής είναι πάντα διαθέσιμα για να τα αναπαράγεις οπουδήποτε. Οι βασικές του λειτουργίες είναι η εξής:

 • η αποθήκευση και αναπαραγωγή μουσικής σε διάφορες γνωστές μορφές, όπως π.χ. σε MP3 και στην ασυμπίεστη μορφή μουσικής Apple Lossless.
 • η αποθήκευση και αναπαραγωγή μορφών βίντεο, όπως π.χ. H.264, MP4, .mov (Apple Quick Time)

Σημαντικό πλεονέκτημά του από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε, είναι οι συμπαγείς διαστάσεις, το χαμηλό του βάρος καθώς και η κομψή σχεδίασή του. Συγκεκριμένα, το iPod classic έχει ύψος 103,5 mm, πλάτος 61,8 mm και πάχος 10,5 mm ενώ ζυγίζει 140 γραμμάρια.

Πρακτικός ο τρόπος λειτουργίας του

Το iPod classic διαθέτει ένα Click wheel, με το οποίο μπορείτε να αλλάζετε γρήγορα μενού. Η συσκευή λειτουργεί ως συσκευή αναπαραγωγής μουσικής και βίντεο. Η οθόνη LC έχει ανάλυση 320 x 240 Pixel και προβάλλει έγχρωμες εικόνες. Έχει μέγεθος 2,5 ίντσες και διαθέτει οπίσθιο φωτισμό LED.

Χωρητικότητα: μια δισκοθήκη, όλες οι φωτογραφίες σου και 100 ταινίες!

Η χωρητικότητα του σκληρού δίσκου είναι 160 GB. Στο σκληρό δίσκο μπορούν να αποθηκευτούν έως 40.000 τραγούδια σε μορφή AAC, 25.000 φωτογραφίες ή 200 ώρες βίντεο.

Μπαταρία…διαρκείας

Η ενσωματωμένη επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου προσφέρει δυνατότητα συνεχούς αναπαραγωγής μουσικής για 36 ώρες. Αντίστοιχα, μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία μπορεί να διαρκέσει για αναπαραγωγή έως 6 ωρών βίντεο. Η μπαταρία φορτίζεται μέσω σύνδεσης USB στον υπολογιστή ή μέσω μετασχηματιστή. Για μια πλήρη φόρτιση απαιτούνται περίπου 4 ώρες.

Σύνδεσέ το

Το iPod classic διαθέτει μια θύρα USB για να συνδεθεί με υπολογιστή ή άλλη συσκευήκαθώς και μια υποδοχή στερεοφωνικών ακουστικών διαμέτρου 3,5 mm.

Στο iPod μπορείς να αποθηκεύσεις όχι μόνο τραγούδια αλλά και δεκάδες ώρες κινηματογραφικών ταινιών, φωτογραφίες και τα αγαπημένα σου παιχνίδια

iPod nano

Eίναι ένα μικρότερων διαστάσεων iPod, το οποίο έχει δεχθεί και αυτό μεγάλες αλλαγές μέσα στο χρόνο. Με μόλις 5,4 mm πάχος -και περίπου στο μέγεθος μιας πιστωτικής κάρτας- το iPod nano είναι το λεπτότερο iPod που έγινε ποτέ. Η οθόνη Multi-Touch 2,5 ιντσών είναι σχεδόν διπλάσια από αυτήν του προηγούμενου iPod nano και σου επιτρέπει να απολαμβάνεις ακόμα περισσότερο τις ταινίες, τις φωτογραφίες και τα βίντεο που αγαπάς. Τα κουμπιά σού επιτρέπουν να παίζεις τραγούδια, να κάνεις παύση ή ρύθμιση έντασης ήχου, γρήγορα. Η σχεδίαση, με τη λεία επιφάνεια από ανοδιωμένο αλουμίνιο, αναδεικνύει την αίσθηση που αφήνει στα χέρια σου το iPod nano. Ας δούμε τι μπορείς να κάνεις με αυτή την απίθανη συσκευή:

 • Βλέπεις βίντεο: Πλέον μπορείς να παρακολουθείς επεισόδια των αγαπημένων σου τηλεοπτικών εκπομπών, ταινίες κτλ. στην  2,5 ιντσών οθόνη με Multi-Touch.
 • Ακούς ραδιόφωνο: επιτέλους ραδιόφωνο! Μπορείς πλέον να ακούς και τους αγαπημένους παραγωγούς κάθε ώρα της ημέρας ενώ υπάρχει και η λειτουργία Live Pause, με την οποία δεν χάνεις τη συνέχεια μιας εκπομπής, ακόμη κι αν δεν μπορείς να την ακούσεις εκείνη τη στιγμή: απλά πατάς το κουμπί για να θέσεις σε παύση το πρόγραμμα και στη συνέχεια, πάτησε ξανά για να συνεχίσεις. Μπορείς να γυρίσεις τη μετάδοση προς τα πίσω έως και 15 λεπτά!

[justified_image_grid exclude=811]

iPod touch

Mια ωραία, νέα ιδέα από την Apple, που μοιάζει πολύ με smartphone αλλά δεν είναι. Αναπαράγει και αυτή ψηφιακό περιεχόμενο όλοων των τύπων αλλά μπορεί να κάνει και πολλά άλλα πράγματα, όπως:

 • Διαθέτει ηλεκτρονική ατζέντα: οργάνωσε τα ραντεβού σου μέσα από μια πρακτικότατη ατζέντα.
 • Έχει πρόσβαση στο internet
 • Κάνεις παιχνίδι: το touch λειτουργεί παράλληλα και ως μια κονσόλα παιχνιδιού. Μπορείς να κατεβάσεις από το iTunes τα αγαπημένα σου παιχνίδια και να τα απολαύσεις παντού με τις ώρες…
 • «Μιλάει» στο internet: διαθέτει δύο κάμερες και το πρόγραμμα βιντεοκλήσεων της Apple, το γνωστό και από τα iPhone, macbook κτλ., FaceΤime.
 • «Παίζει» τις εφαρμογές της Apple: μπορείς να επεξεργάζεσαι τις φωτογραφίες σου με την εφαρμογή iPhoto, να φτιάχνεις τα δικά σου βίντεο με το iMovie, να συνθέτεις μουσική με το GarageBand, να γράφεις τα κείμενά σου με το Pages, να δημουργείς λογιστικά φύλλα με το Numbers αλλά και να φτιάχνεις εντυπωσιακές παρουσιάζεις με το Keynote.
 • Μπορείς να τραβάς φωτογραφίες με τις δύο κάμερές του.
 • Να βλέπεις βίντεο υψηλής ανάλυσης
 • Φυσικά, να ακούς μουσική…

Διαστάσεις smartphone + πανίσχυρος επεξεργαστής

Το iPod touch έχει ύψος 111 mm, πλάτος 58,9 mm και πάχος 7,2 mm. Ζυγίζει 101 γραμμάρια και από ντη τέταρτη γενιά συσκευών (παρουσιάστηκε το Σεπτέμβριο του 2010) διαθέτει μια ευρεία οθόνη πολλαπλής αφής Retina 3,5 ιντσών με υψηλή ανάλυση 960 × 640 pixel. Το iPod touch εφοδιάστηκε επίσης με ένα νέο, ισχυρότερο επεξεργαστή, που μπορεί να τα κάνει όλα πιο γρήγορα και να μπορείς να έχεις ταυτόχρονα διάφορες εφαρμογές ανοιχτές δίχως πρόβλημα.

Σκληρός δίσκος 8, 32 και 64 GB

Ανάλογα με το μοντέλο, ο δίσκος του μπορεί να έχει χωρητικότητα 8,  32  ή 64 GB. (δηλαδή περίπου 14.000 αρχείων τραγουδιών ή 90.000 φωτογραφίες ή 80 ώρες υλικού βίντεο. Τα συγκεκριμένα μεγέθη ισχύουν για την έκδοση των 64 GB. Το iPod touch με την αποθηκευτική ικανότητα του ενσωματωμένου σκληρού δίσκου των 32 GB προσφέρει τη μισή χωρητικότητα.

Διάρκεια μπαταρίας 

Μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία επιτρέπει την αναπαραγωγή μουσικής διάρκειας έως και 40 ωρών. Εναλλακτικά με την ίδια φόρτιση μπορείς να παρακολουθήσεις έως και επτά ώρες βίντεο. Μέχρι να ολοκληρωθεί μια πλήρης φόρτιση της μπαταρίας απαιτούνται περίπου τέσσερις ώρες. Για μια γρήγορη φόρτιση η συσκευή χρειάζεται περίπου δύο ώρες. Μετά από αυτή τη διαδικασία, η φόρτιση της μπαταρίας φθάνει στο 80 τοις εκατό της δυναμικότητας της.

Μοιάζει με smartphone αλλά δεν είναι: το iPod Touch συνδέεται στο internet και μπορείς να κατεβάσεις εφαρμογές από το iTunes και να μιλήσεις με τους τους φίλους μέσω του FaceTime.

Ipod Shuffle

Eίναι το πιο μικρό απ’όλα αλλά οι δυνατότητες του δεν είναι καθόλου αμελητέες, μια και με μπαταρία που διαρκεί έως και 15 ώρες, το iPod shuffle σού προσφέρει 2 GB αποθηκευτικού χώρου, ο οποίος αρκεί για εκατοντάδες τραγούδια. Το βασικό του πλεονέκτημα είναι το μέγεθός του αλλά και η χαμηλή σχετικά τιμή του (53 – 60 €).