Η IP camera (ή Wi-Fi camera, όπως ίσως θα τη δεις) έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια καθώς με το καταναλωτικό κοινό να έχει αντιληφθεί τη χρησιμότητά της, οι εταιρείες σπεύδουν να καλύψουν τη ζήτηση λανσάροντας διαρκώς νέα μοντέλα με βελτιωμένα χαρακτηριστικά και επιπλέον λειτουργίες.

Αν τα παραπάνω σας φαίνονται ξένα, ίσως να έχετε αργήσει να… μπείτε στον χορό όμως ποτέ δεν είναι αργά! Οι IP cameras μπορούν να προσφέρουν πολλά στον χώρο σας και να αλλάξουν την καθημερινότητά σας, φτάνει να κατανοήσετε πλήρως τον τρόπο λειτουργίας τους.

Πώς δουλεύει;

Το βασικό χαρακτηριστικό μίας IP camera είναι πως δε συνδέεται σε κάποια άλλη συσκευή (όπως π.χ. η webcam σε έναν υπολογιστή) αλλά απ’ ευθείας στο οικιακό σας δίκτυο –ασύρματα. Παίρνει δηλαδή διεύθυνση IP –εξ ου και η ονομασία της- και είναι προσβάσιμη τόσο μέσω browser, όσο και μέσω της εφαρμογής που στις περισσότερες περιπτώσεις την πλαισιώνει.

Η λειτουργία μιας IP camera γίνεται είτε μέσω μπαταρίας, είτε μέσω σύνδεσης σε κοντινή πρίζα –στην πρώτη περίπτωση χρειάζεται τακτική παρακολούθηση και αλλαγή.

ip camera

Πώς θα με ωφελήσει;

Με μια IP camera, μπορείτε να έχετε εικόνα του χώρου σας σε πραγματικό χρόνο, ακόμα κι όταν βρίσκεστε εκτός αυτού. Οι ακριβείς λειτουργίες της κάμερας βέβαια εξαρτώνται από το μοντέλο της, αλλά με τα περισσότερα δε θα έχετε το παραμικρό πρόβλημα –χρησιμοποιώντας το κατάλληλο app.

Σε συνδυασμό με κάποια άλλη έξυπνη συσκευή και στο πλαίσιο ενός διασυνδεδεμένου συνόλου (βλ. Alexa, Google Assistant) δε θα ενημερώνεστε για καθετί αφύσικο, έχοντας τη δυνατότητα να παρέμβετε απ’ όπου κι αν είστε –ο αισθητήρας κίνησης ανιχνεύει κίνηση και σας ενημερώνει με ένα απλό notification, εσείς ελέγχετε τον χώρο μέσω της IP camera και κατόπιν ενεργοποιείτε τη σειρήνα συναγερμού, όλα από το smartphone σας.

Εγκατάσταση/ρυθμίσεις

Η εγκατάσταση μίας IP camera δεν είναι δύσκολη υπόθεση. Κατά βάση, καλείστε να βρείτε τη θέση που προτιμάτε σε ένα δωμάτιο, να βεβαιωθείτε ότι το σήμα του Wi-Fi είναι ικανοποιητικό και κατόπιν να τη συνδέσετε σε αυτό –η τελευταία διαδικασία καλύπτεται πλήρως από το συνοδευτικό εγχειρίδιο και είναι ουσιαστικά αυτοματοποιημένη.

Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις, τα πάντα εξαρτώνται από τις δικές σας προτιμήσεις και τις αντοχές του δικτύου σας –αν, ας πούμε, η IP camera μεταφέρει δεδομένα μέσω streaming, όσο υψηλότερη είναι η ανάλυση της εικόνας, τόσο πιο πολύ θα είναι και το bandwidth που θα καταναλώνει. Από πλευράς ανάλυσης πάντως, ιδανικά στοχεύετε για τα 1080p αν και μπορείτε να συμβιβαστείτε και με τα 720p.

ip camera

Streaming ή κάρτα μνήμης;

Μια σημαντική επιλογή σε ό,τι αφορά το μοντέλο της IP camera που θα επιλέξετε, έχει να κάνει με το μέσο και τον τρόπο αποθήκευσης. Κάποια μοντέλα χρησιμοποιούν cloud υπηρεσίες, στέλνοντας τα δεδομένα που καταγράφουν εκεί, ενώ ορισμένα άλλα βασίζονται σε κάρτες μνήμης. Τα πρώτα καταναλώνουν bandwidth και συνήθως προϋποθέτουν και συνδρομή, τα δεύτερα ουσιαστικά είναι έρμαια στις ορέξεις του κάθε παρείσακτου –εφ’ όσον τα εντοπίσει.

Και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει να συνυπολογίσετε και τα της χωρητικότητας –μία IP camera που γράφει περιεχόμενο στα 1080p, μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και 500 GB δεδομένων τον μήνα!

«Βλέπει» καλά; Και στο σκοτάδι;

Η γωνία θέασης αποτελεί λεπτομέρεια που θα πρέπει να ελέγξετε προσεκτικά πριν επιλέξετε IP camera. Αν και στην αγορά θα βρείτε αρκετά μοντέλα στις 120-130ο, υπάρχουν κι άλλα με ακόμα ευρύτερο άνοιγμα που είναι σε θέση να καλύψουν αποτελεσματικότερα μεγαλύτερους χώρους.

Οι IP cameras διαθέτουν και νυχτερινή λειτουργία η οποία θα σας προσφέρει ικανοποιητική –ασπρόμαυρη- εικόνα του χώρου σας ακόμα και σε απόλυτο σκοτάδι. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι οι επιδόσεις μιας IP camera είναι συνήθως ανάλογες του κόστους της –με άλλα λόγια, ό,τι πληρώνετε, παίρνετε.

Χρήσιμες επιπλέον λειτουργίες

  • Αν πρόκειται να εγκαταστήσετε την IP camera σας σε εξωτερικό χώρο, ακόμα κι αν αυτός είναι προστατευμένος (βεράντα, αυλή κλπ) επιλέξτε μοντέλο με προστασία IP
  • Η έρευνα αγοράς σας θα πρέπει να περιλαμβάνει και τις συνοδευτικές εφαρμογές πέραν των IP cameras αφού μέσω αυτών θα χειρίζεστε κατά βάση τις δεύτερες.
  • Αν αποφασίσετε να προσθέσετε και επιπλέον μοντέλα IP cameras στο δίκτυό σας, καλό θα ήταν να προέρχονται από τον ίδιο κατασκευαστή για όσο το δυνατόν ευκολότερο χειρισμό.
  • Να σκέφτεστε με μακρινό ορίζοντα: διαλέξτε κάμερα συμβατή με HomeKit, Google Assistant ή Amazon Alexa έτσι ώστε να είστε καλυμμένοι αν αποφασίσετε να εγκαταστήσετε ακόμα περισσότερους αυτοματισμούς στο σπίτι σας.
  • Κάποια μοντέλα διαθέτουν και καπάκι που κλείνει χειροκίνητα –ό,τι πρέπει για να είστε απόλυτα σίγουροι για τις προσωπικές σας στιγμές.

Δες εδώ τα πάντα για το Smart Home