Οι κίνδυνοι που κρύβει το διαδίκτυο δεν αποτελούν μυστικό. Links που οδηγούν σε σελίδες με κακόβουλο περιεχόμενο, emails που αποσκοπούν στην απόκτηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, πάσης φύσεως ιοί που εξαπλώνονται πια μέσω social δικτύων και ένας εξωφρενικός όγκος ευαίσθητων δεδομένων χρηστών που κυκλοφορεί ελεύθερος στο διαδίκτυο, διαθέσιμος σε όποιον καταβάλλει το εκάστοτε αντίτιμο.

Ιοί Υπολογιστών: Πώς θα προστατέψετε τον υπολογιστή σας;

Η αξία του antivirus

Η αποτελεσματική προστασία από δυσάρεστες καταστάσεις, όπως οι προαναφερθείσες, δεν είναι αδύνατη, φτάνει οι χρήστες να έχουν προνοήσει σχετικά εγκαθιστώντας και χρησιμοποιώντας ένα antivirus. Μην το γελάτε: όσο διαδεδομένη κι αν είναι η χρήση τους τις τελευταίες δύο δεκαετίες, πολλοί είναι εκείνοι που ακόμα και σήμερα αγνοούν τη χρησιμότητά τους.

Η βασική δουλειά ενός antivirus είναι ο εντοπισμός σε πραγματικό χρόνο πάσης φύσεως απειλών για το σύστημά σας. Με έναν απλό έλεγχο, θα είστε σε θέση να «σκανάρετε» εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, USB sticks αλλά και το ίδιο το σύστημά σας για ιούς και λοιπό κακόβουλο λογισμικό (ransomware, spyware, Trojans κ.α.) και να τα αφαιρέσετε. Παράλληλα θα έχετε τη δυνατότητα να τρέχετε με ασφάλεια εφαρμογές και να συνδέεστε σε ασύρματα δίκτυα χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό. Ορισμένα προγράμματα antivirus μάλιστα διαθέτουν και ενσωματωμένο firewall, ένα τείχος προστασίας δηλαδή για μία ασφαλέστερη εμπειρία πλοήγησης στο διαδίκτυο.

Ιοί Υπολογιστών: Πώς θα προστατέψετε τον υπολογιστή σας;

Σε ποιο antivirus να επενδύσω;

Ένα σύνηθες λάθος αρκετών χρηστών σε ό,τι αφορά τα antiviruses, είναι η εγκατάσταση και η παράλληλη εκτέλεση δύο πανομοιότυπων προγραμμάτων θεωρώντας πως έτσι θα είναι ακόμα περισσότερο θωρακισμένοι απέναντι στους διαδικτυακούς κινδύνους. Μέγα σφάλμα αφού το ένα επηρεάζει τη λειτουργία του άλλου, μην αφήνοντάς το να προστατέψει αποτελεσματικά το σύστημα το οποίο, σημειωτέον, επιβραδύνεται σημαντικά. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε ένα πρόγραμμα και να το εμπιστευτείτε.

Όσο για το ποιο θα πρέπει να είναι αυτό; Εδώ, ευτυχώς για εσάς, οι επιλογές σας είναι άπλετες. Μία πρώτη, ανέξοδη και αρκετά ευέλικτη λύση είναι το Avast. Η δωρεάν έκδοσή του δύναται να εντοπίσει ιούς και κακόβουλο λογισμικό στο σύστημά σας ενώ παρέχει λειτουργίες σάρωσης ασύρματων δικτύων και θωράκισης κωδικών πρόσβασης. Αν μείνετε ικανοποιημένοι από τη λειτουργία του, μπορείτε να επενδύσετε στην Internet Security έκδοσή του που μεταξύ άλλων διαθέτει firewall και εντοπίζει τις πλαστές σελίδες.

Ιοί Υπολογιστών: Πώς θα προστατέψετε τον υπολογιστή σας;

Μία εναλλακτική πρόταση είναι το Kaspersky. Αυτό μπορεί να μη διατίθεται δωρεάν, όμως η βασική του έκδοση, Anti-Virus, θα προστατέψει τον υπολογιστή σας από κάθε λογής απειλή. Και εδώ βέβαια, συστήνεται σε περίπτωση που μείνετε ικανοποιημένοι, να αναβαθμιστείτε στην επόμενη έκδοσή του (Internet Security) αφού εστιάζει στις ηλεκτρονικές πληρωμές και τον γονικό έλεγχο, ενώ ανοίγει μία «ομπρέλα προστασίας» για όλες σας τις συσκευές –τουτέστιν με μία άδεια θα καλύψετε υπολογιστές και Mac, smartphones και tablets.

Αν τέλος δεν επιθυμείτε να εγκαταστήσετε κάποια επιπρόσθετη εφαρμογή, μπορείτε να εμπιστευτείτε το Windows Defender, το ενσωματωμένο πρόγραμμα προστασίας των Windows. Το καλό με αυτό είναι πως δεν χρειάζεται εσείς να κάνετε το παραμικρό καθώς έρχεται μαζί με τα Windows, είναι ρυθμισμένο εξ αρχής και εκτελείται στο παρασκήνιο από τη στιγμή που ανοίξετε τον υπολογιστή σας. Έχει firewall που σας ειδοποιεί σε περίπτωση που εντοπίσει κάτι ύποπτο ενώ εσείς «σερφάρετε» ενώ πραγματοποιεί τακτικές, προγραμματισμένες σαρώσεις στο σύστημά σας.

Όποιο antivirus κι αν επιλέξετε πάντως, να θυμάστε ότι τίποτα και κανείς δεν πρόκειται να προστατέψει αποτελεσματικότερα τον υπολογιστή σας από εσάς τους ίδιους. Ελέγχετε τους αποστολείς των emails που δέχεστε, προσέξτε πού δίνετε τα στοιχεία σας και να είστε υποψιασμένοι πριν από κάθε σας «κλικ».

Βρες κι άλλες συμβουλές για το σπίτι, τον υπολογιστή, τη διατροφή σου αλλά και τη διασκέδασή σου εδώ.