Ζούμε σε μια χώρα όπου χαίρει της εμφάνισης του ήλιου τις περισσότερες ημέρες του χρόνου, ανεξαρτήτως εποχής. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να καθιστά την επιλογή ενός ηλιακού θερμοσίφωνα για την παροχή ζεστού νερού στο σπίτι σου, κάτι παραπάνω από έξυπνη.

Γιατί να πληρώνεις μια περιουσία στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ κάλλιστα μπορείς να κάνεις μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων εγκαθιστώντας στο σπίτι σου έναν ηλιακό θερμοσίφωνα και ξενοιάζοντας από αυτό το έξοδο μια για πάντα.

Μπορεί ασφαλώς το ποσόν απόκτησης ενός ηλιακού θερμοσίφωνα να είναι διόλου ευκαταφρόνητο, ωστόσο κάνει σίγουρα απόσβεση των χρημάτων που πρόκειται να δαπανήσεις για την αγορά του, μιας και θα τον λειτουργείς επί χρόνια, για την ακρίβεια το όριο ζωής ενός ηλιακού θερμοσίφωνα καλής ποιότητας είναι από 12-20 χρόνια και θα βλέπεις σημαντική διαφορά στον λογαριασμό του ρεύματος κάθε μήνα χάρη στη χρήση του. Επιπλέον, επειδή όπως αποκαλύπτει και το όνομά του κάνει χρήση της ηλιακής ενέργειας, είναι eco-friendly, για σένα που έχεις έντονη οικολογική συνείδηση και επιθυμείς αυτό να είναι κάτι που το δείχνεις εμπράκτως.

Για την ακρίβεια, με τη χρήση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα πετυχαίνεις από 40% έως 80% εξοικονόμηση ενέργειας, και ασφαλώς και την επακόλουθη εξοικονόμηση χρημάτων. Το ακριβές ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα κατασκευής του δοχείου του ηλιακού θερμοσίφωνα και των ηλιακών συλλεκτων.

Ηλιακοί Θερμοσίφωνες

Πως διαλέγεις Ηλιακό Θερμοσίφωνα


• Να διαθέτει εξωτερική επένδυση από ανοδιωμένο αλουμίνιο, ώστε να είναι ανθεκτικό ακόμη και σε παραθαλάσσιες περιοχές με υγρό κλίμα, καθώς και στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

• Να διαθέτει μόνωση πολυουρεθάνης υψηλής πυκνότητας και πάχους (45-50 χιλιοστά) προκειμένου να έχει ζεστό νερό ακόμα και σε υπερβολικά χαμηλές-ψυχρές θερμοκρασίες.

• Το δοχείο του ηλιακού θερμοσίφωνα πρέπει να είναι εσωτερικά επενδεδυμένο-επισμαλτωμένο. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να αντέχει σε πολύ σκληρά νερά, για να προστατεύει τη δεξαμενή από ρωγμές λόγω των συστολών και των διαστολών.

• Το κλειστό κύκλωμα αντιψυκτικού υγρού να προστατεύεται με μανδύα (jacket) προκειμένου ο θερμοσίφωνας να λειτουργεί σωστά ακόμη και όταν κάνει πολύ κρύο, ενώ ταυτόχρονα να προστατεύει τους συλλέκτες από τα άλατα, τα οποία είναι υπαίτια για το βούλωμα των σωλληνώσεων των συλλεκτών.

• Η μεταλλική κατασκευή της δεξαμενής του να έχει αρκετά χιλιοστά πάχος ώστε να αντέχει στις υψηλές πιέσεις του δικτύου ύδρευσης.

• Οι ηλιακοί συλλέκτες να διαθέτουν οπές εξαερισμού ώστε οι παραγόμενοι ατμοί να μην δημιουργούν διάβρωση στον απορροφητή του συλλέκτη λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας.

• Η χάλκινη επιφάνεια του ηλιακού συλλέκτη να έχει επίστρωση τιτανίου, με άθραυστο γυαλί, για να αντέχει στο χαλάζι, και ειδικούς κρυστάλλους προκειμένου να ελαχιστοποιούν τις επανακλάσεις της άμεσης ακτινοβολίας.

• Να έχει ξεχωριστή ανεξάρτητη θέση για τη ράβδο μαγνησίου έτσι ώστε να είναι εύκολη και γρήγορη η αντικατάστασή της.

• Οι χαλκοσωλήνες και ο απορροφητής του ηλιακού συλλέκτη να είναι συγκολλημένοι με υψίσυχνα για να μην υπάρχουν απώλειες κατά τη μεταφορά θερμότητας, αλλά και για να έχει ο ηλιακός συλλέκτης τη μέγιστη και βέλτιστη δυνατή απόδοση.

• Το μπόιλερ να είναι τοποθετημένο οριζόντια, καθώς σε αυτή τη θέση αποκλείει την ανάμιξη του κρύου νερού με το ζεστό. Πρακτικά, όταν καταναλώνεις ζεστό νερό, τη θέση του μέσα στο θερμοσίφωνα καταλαμβάνει το κρύο νερό που εισέρχεται. ‘Ετσι υπάρχει μια ευθεία όπου προσκρούεται το ζεστό νερό με το κρύο. Το εμβαδόν της επιφάνειας αυτής είναι πολύ μικρότερο σε ένα οριζόντια τοποθετημένο μπόιλερ από ότι σε ένα κάθετο, πράγμα που σημαίνει ότι η πτώση της θερμοκρασίας του ζεστού νερού που περίσσεψε εντός του οριζόντιου μπόιλερ είναι πολύ μικρή, κι έτσι θα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις την επόμενη ημέρα.

• Ο κάδος αποθήκευσης του νερού να διαθέτει διπλή αντισκοριακή προστασία.

• Να διαθέτει ηλιακό τζάμι υψηλής καθαρότητας το οποίο να είναι ταυτόχρονα ασφαλείας, ώστε να είναι άθραυστο.

• Να έχει επιλεκτικούς ηλιακούς απορροφητές.

Χρήσιμες πληροφορίες για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες


• Προκειμένου να ζεσταθεί το νερό του δοχείου του ηλιακού σου θερμοσίφωνα θα πρέπει να έχεις ανοικτό τον ηλεκτρικό διακόπτη περίπου για μια ώρα, ή ίσως και περισσότερο, αναλόγως το μεγέθους του δοχείου του σε λίτρα.

• Ακόμη και τις ημέρες άνευ ηλιοφάνειας, ένας ηλιακός θερμοσίφωνας που διαθέτει επιλεκτικούς συλλέκτες μπορεί να δώσει ζεστό νερό θερμοκρασίας 30° – 40°C, ακόμη κι αν τα επίπεδα συννεφιάς είναι της τάξης του 50%.

• Η συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα αποτελεί μια απαραίτητη διαδικασία ώστε να εξασφαλίζεται η μακροχρόνια καλή απόδοσή του και λειτουργία του.

• Το πρώτο service ενός ηλιακού θερμοσίφωνα συνήθως πραγματοποιείται μετά το πέρας του τρίτου έτου λειτουργίας τους και από τότε μία φορά σε κάθε 3-4 χρόνια, ώστε να ελέγχεται και η σωστή απόδοση του συστήματος.

• Σε περίπτωση που χρειαστεί να μετακομίσεις από την τωρινή σου κατοικία μπορείς να μεταφέρεις άνετα τον ηλιακό σου θερμοσίφωνα στη νέα, καθώς η απεγκατάσταση και η μεταφορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα είναι εξαιρετικά απλή και συνήθως γίνεται από κάποιο εξουσιοδοτημένο συνεργείο ή από κάποιον ειδικό.

• Η επιλογή του μεγέθους του δοχείου του νερού που πρέπει να έχει ο ηλιακός θερμοσίφωνας εξαρτάται από το πόσα άτομα θα κάνουν χρήση του ζεστού νερού. Ενδεικτικά παραθέτουμε στον πίνακα που ακολουθεί τα λίτρα κατανάλωσης ζεστού νερού ανά περίπτωση, ώστε να είσαι σε θέση να υπολογίσεις αυτά που ανταποκρίνονται στις δικές σου οικιακές ανάγκες.

Πίνακας ενδεικτικής κατανάλωσης ζεστού νερού για μια κατοικία
Χαμηλή κατανάλωση35 λίτρα ανά άτομο / ημέρα
Μεσαία κατανάλωση60 λίτρα ανά άτομο / ημέρα
Υψηλή κατανάλωση80 λίτρα ανά άτομο / ημέρα
Πλυντήριο ρούχων20 λίτρα / ημέρα (1 πλύση ημερησίως)
Πλυντήριο πιάτων20 λίτρα / ημέρα (1 πλύση ημερησίως)
Δες εδώ Ηλιακούς Θερμοσίφωνες