Η Samsung παρουσίασε όπως πολλοί θα περίμεναν, την πρώτη της 8K τηλεόραση στην έκθεση IFA 2018. Η Samsung Q900R πρόκειται για την πρώτη QLED τηλεόραση με ανάλυση 8K και έχει μέγεθος 88’’, φωτεινότητα που αγγίζει τα 4000nits αλλά και νέο πιο ισχυρό επεξεργαστή, για να μπορεί να ανταπεξέλθει με τη μεγαλύτερη ανάλυση.

Αν και έχουμε μάθει πολύ καλά τις τηλεοράσεις 4K και γνωρίζουμε τα προτερήματά τους, απ’ ότι φαίνεται δεν θα περάσει πολύς καιρός έως ότου δούμε στο σαλόνι μας και τηλεοράσεις 8K. Μάλιστα, η Samsung όπως φαίνεται θέλει να επισπεύσει την κυκλοφορία των 8K τηλεοράσεων, κάνοντας την Q900FN (το όνομα της Samsung Q900R για τις ΗΠΑ) διαθέσιμα κάπου μέσα στον προσεχή Οκτώβρη. Όσο για την τιμή; Αναμένεται σε υψηλά επίπεδα, χωρίς να έχει γίνει επίσημη αναφορά σε αυτή.

Samsung Q900R

Η Samsung Q900R δεν είναι μία τηλεόραση απλά με ανάλυση 8K. Διαθέτει εξελιγμένης τεχνολογίας επεξεργαστή ώστε να κάνει το upscale από χαμηλότερες αναλύσεις όσο το δυνατόν πιο διαυγές, χωρίς να αλλοιώνει τις λεπτομέρειες.

Διάβασε επίσης: Το HDR10+ ανακοινώθηκε και φέρνει ακόμη καλύτερη ευκρίνεια εικόνας

Μέσα από το εντυπωσιακό demo της Samsung, αυτό που τράβηξε την προσοχή όλων ήταν η δυνατότητα να αναπαράγει περιεχόμενο 720p και 1080p σε ανάλυση 8K και να απεικονίζονται με εξαιρετικές λεπτομέρειες. Αν και οι 8K ταινίες δεν θα αργήσουν να γίνουν διαθέσιμες, αυτές κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι αρκετές ώστε να χορτάσουν το θεατή. Οπότε και η έξυπνη κίνηση της Samsung να εστιάσει πολύ στην τεχνολογία Upscale, είναι αν μη τι άλλο, αναμενόμενη.

Η Samsung υποστηρίζει πως το αποτέλεσμα του Upscale προέρχεται από τον επεξεργαστή Quantum ο οποίος συνδυάζει Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά και έναν εξελιγμένο αλγόριθμο διόρθωσης εικόνας. Ο επεξεργαστής γεμίζει τις λεπτομέρειες, επαναφέρει σε υψηλά επίπεδα την ευκρίνεια, μειώνει το θόρυβο αλλά και καθαρίζει την εικόνα από ανεπιθύμητες γραμμές που προκαλούνται από το χαμηλής ποιότητας περιεχόμενο.

Samsung Q900R

Ακόμη ένα εντυπωσιακό στοιχείο του επεξεργαστή είναι η δυνατότητά του να απεικονίζει περιεχόμενο 8K ακόμη κι όταν η σύνδεσή σου στο Internet, δεν είναι σταθερή. Αν για κάποιο λόγο το router «χάσει» για ελάχιστα δευτερόλεπτα τη σύνδεση με τον πάροχο ή μειωθεί η ταχύτητα, ο επεξεργαστής βελτιώνει την ποιότητα του streaming σε πραγματικό χρόνο. Αρκεί βέβαια, η ταχύτητα να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα.

Η Samsung Q900R είναι φτιαγμένη και για τους gamer

Ακόμη ένα σημείο στο οποίο ξεχωρίζει η 8K τηλεόραση της Samsung είναι η λειτουργία gaming. Για αυτούς που έχουν κουραστεί να ρυθμίζουν συνέχεια την τηλεόρασή σου με βάση τα παιχνίδια που παίζουν, μία αυτόματη ρύθμιση (calibration) θα τους λύσει τα χέρια. Αντί να χρησιμοποιούν το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης για να βρουν τις καλύτερες ρυθμίσεις, θα πιάσουν αμέσως το gamepad για να ετοιμαστούν για παιχνίδι.

Διάβασε επίσης: Και η LG παρουσίασε 8K τηλεοράσεις στην IFA 2018

Μάλιστα, όταν παίζεις παιχνίδια για παράδειγμα στο PS4 η τηλεόραση αλλάζει σε λειτουργία παιχνιδιού. Αν όμως βάλεις μία ταινία Blu-ray στο ίδιο το PS4, ο επεξεργαστής το ανιχνεύει και «γυρίζει» αυτόματα σε λειτουργία ταινίας.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις και νέες παρουσιάσεις από την έκθεση IFA 2018