Η Panasonic ήταν αυτή που αποκάλυψε το νέο λογότυπο του HDR10+ στην έκθεση IFA 2018. Το HDR10+ αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στην έκθεση της προηγούμενης χρονιάς ενώ όπως δείχνουν τα έως τώρα δεδομένα, το 2018 θα είναι επίσημα η χρονιά του.

Σύμφωνα με την Panasonic οι παρακάτω τηλεοράσεις και Blu-ray player θα είναι συμβατά με το νέο πρότυπο HDR10+.

  • FZ950 TV Series
  • FZ800 TV Series
  • FX780 TV Series
  • FX740 TV Series
  • DP-UB420 Blu-ray Player
  • DP-UB820 Blu-ray Player
  • DP-UB420 Blu-ray Player

Τι είναι το HDR10+

Σχεδιασμένο από την Samsung αλλά με τη βοήθεια επίσης των Panasonic, Philips, Amazon και 20th Century Fox.

Με το HDR10+ θα είσαι σε θέση να παρακολουθήσεις ταινίες στην τηλεόραση με περισσότερη λεπτομέρεια, ευκρίνεια και φυσικά καλύτερες σκιάσεις. Οι προβολές γίνονται πιο ρεαλιστικές και τα αντικείμενα στην οθόνη, διακρίνονται το ένα πίσω από το άλλο, καθαρότερα από ποτέ.

Σου δίνει την αίσθηση μίας πολυεπίπεδης εικόνας με αποτέλεσμα να μπορείς να έχεις καθαρότερη κίνηση αλλά και πιο ξεκάθαρες λεπτομέρειες. Σε σύγκριση με το προηγούμενο πρότυπο, η διαφορά εντοπίζεται στα λεγόμενα Metadata. Εμείς για ευκολία θα τα ονομάσουμε Δεδομένα Εικόνας.

HDR10+

Στο HDR10, τα Δεδομένα Εικόνας είναι στατικά. Σε αντίθεση με την τεχνολογία Dolby Vision, η οποία έχει δυναμικά Δεδομένα Εικόνας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η αναπαραγωγή μπορεί να βελτιώνεται ακόμη και σε πραγματικό χρόνο, σκηνή προς σκηνή. Με τα στατικά Δεδομένα Εικόνας δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα και μάλιστα η τηλεόραση λάμβανε όλες τις πληροφορίες της εικόνας κατά την πρώτη αναπαραγωγή.

Το HDR10+ ήρθε με άλλα λόγια να γίνει ο άμεσος αντίπαλος του Dolby Vision, υποστηρίζοντας και αυτό τα δυναμικά Δεδομένα Εικόνας. Βέβαια, αν και σπάνια μία ταινία θα έχει εκατοντάδες διαφορετικά Δεδομένα, παρ’ όλα αυτά δίνει τη δυνατότητα στους δημιουργούς να αναπαράγουν την ταινία όπως αυτοί επιθυμούν.

Και με τις ταινίες τι γίνεται;

Πρόσφατα, η Fox ανακοίνωσε πως θα αποκαλύψει σύντομα όλο το διαθέσιμο περιεχόμενο HDR10+ ενώ η Warner Bros επίσης ανακοίνωσε πως όλες οι 4K Blu-ray ταινίες της θα υποστηρίζουν αυτή την τεχνολογία.

Επίσης, θα ακολουθήσει και η streaming υπηρεσία Amazon Prime Video κι αν έπρεπε να μαντέψουμε θα δούμε κι άλλες ανακοινώσεις στο μέλλον.