Η εμφάνισή τους χαιρετίστηκε με ένα επιφώνημα ανακούφισης από τις γυναίκες όλου του πλανήτη, που σταδιακά την έκαναν το Νο 1 βασικό αξεσουάρ για την καθαριότητα του νοικοκυριού. Η ευκολία στη χρήση τους όμως τις έκανε πολύ αγαπητές και μεταξύ των ανδρών και γενικά όσων δεν ήξεραν πριν τι θα πει «καθαριότητα στο σπίτι».

Δεν μπορείς παρά να «υποκλιθείς» στην προσφορά μιας ηλεκτρικής σκούπας: σου λύνει τα χέρια. Ακόμη κι αν δεν είσαι φανατικός της καθαριότητας, ακόμη κι αν είσαι ένας ορκισμένος εργένης, σύντομα θα καταλάβεις ότι πρόκειται για το κατάλληλο «εργαλείο» που θα σε βγάλει από τη δύσκολη θέση όποτε κι αν τη χρειαστείς:

  • …γιατί ήρθαν τα ανίψια σου για μια ώρα στο σπίτι και έχει παντού ψίχουλα από μπισκότα και φαγητά.
  • …γιατί σου τηλεφώνησε απρόσμενα μια φίλη σου, ότι θέλει να φάτε μαζί απόψε.
  • …γιατί έχεις βάλει τα χαλιά για το χειμώνα και με ένα καλό σκούπισμα των 20 λεπτών, το σαλόνι σου φαίνεται πεντακάθαρο χωρίς να κάνεις τίποτα άλλο!

Ειδικά τώρα, την περίοδο των γιορτών, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, αφού μπαινοβγαίνει πολύ συχνά κόσμος στο σπίτι ενώ είναι απαραίτητη για την καθαριότητα του σπιτιού πριν από το χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν.

Πως λειτουργούν

Οι ηλεκτρικές σκούπες απορροφούν τη σκόνη και ότι σκουπίδι υπάρχει στο πάτωμα. Ο φυσητήρας τους λειτουργεί με υποπίεση, «ρουφάει» τα σκουπίδια και τα αποθηκεύει σε ειδική σακούλα, η οποία βγαίνει εύκολα και την αντικαθιστάς με μία άλλη. Υπάρχουν ωστόσο και μοντέλα χωρίς σακούλα, τα οποία διαθέτουν ειδικό κάδο, όπου συγκεντρώνεται η βρωμιά. Ο αέρας περνάει από κατάλληλο φίλτρο (ή την σακούλα) και βγαίνει πάλι καθαρός από το πίσω μέρος.

H ηλεκτρική σκούπα είναι η «βασίλισσα» κάθε νοικοκυριού!

Πώς να την επιλέξεις/τα βασικά της χαρακτηριστικά

Σημαντικό ρόλο παίζει η ισχύς τους, η οποία και αναγράφεται στη συσκευασία. Για παράδειγμα,  οι περισσότερες έχουν ισχύ από 1.000 έως και πάνω από 2.000 Watt. Χρειάζεται προσοχή όταν η σακούλα (ή ο κάδος τους) είναι γεμάτη ή φραγμένη, καθώς τότε βλέπουμε να πέφτει η ισχύς της και έτσι είναι λιγότερο αποτελεσματική. Η ισχύς απορρόφησης μπορεί να ρυθμιστεί από το επάνω μέρος της έτσι ώστε για παράδειγμα, όταν θέλεις να απομακρύνεις τη σκόνη από κουρτίνες,  θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις μικρότερη ισχύ απ’ότι αν σκούπιζες κάποια μοκέτα. Πολλές ηλεκτρικές σκούπες διαθέτουν περισσότερα από ένα στόμια, όπως και εξαρτήματα για ειδικές χρήσεις, όπως τον καθαρισμό σχισμών, καλοριφέρ και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ειδικές κατηγορίες ηλεκτρικής σκούπας

  • Σκούπες  ρομπότ: Η ηλεκτρική σκούπα-ρομπότ είναι μια μικρών διαστάσεων αυτόματη ηλεκτρική σκούπα, η οποία λειτουργεί με μπαταρία και μεταφέρεται αυτόνομα από δωμάτιο σε δωμάτιο με τη βοήθεια υπέρυθρων αισθητήρων ή υπερήχων. H ευκολία στη χρήση τους είναι εντυπωσιακή, αρκεί να προσέχεις καθώς πηγαίνουν από τοίχο σε τοίχο.
  • Ηλεκτρική σκούπα/σφουγγαρίστρα: Μια ηλεκτρική σκούπα-σφουγγαρίστρα είναι μια συσκευή 2 σε 1 με την οποία μπορεί κανείς να σκουπίζει και ταυτόχρονα να σφουγγαρίζει. Αντίθετα με τις συμβατικές σκούπες, το στόμιο τους  διαθέτει ένα πανί, το οποίο ψεκάζεται με νερό και έτσι γίνεται και υγρό καθάρισμα του πατώματος. Με τέτοιες συσκευές μπορείς να καθαρίσεις χαλιά, φυσικά το πάτωμα αλλά ακόμη και τα παράθυρα του σπιτιού.
  • Σκουπάκια χειρός: είναι ελαφριά, ευέλικτα και πολύ χρήσιμα ειδικά π.χ. για την κουζίνα, όπου πάντα κάτι πέφτει από τον πάγκο καθώς μαγειρεύεις. Επίσης η χρησιμότητα τους μπορεί να αποδειχθεί σε χίλιες δύο ακόμη χρήσεις, όπως για παράδειγμα στο να καθαρίζεις τον καναπέ σου όταν έχεις κατοικίδιο κλπ.

Δεν θα πιστεύεις πόσο ευέλικτα και χρήσιμα είναι τα μικρά, φορητά σκουπάκια!

Το κόστος απόκτησής τους

Τα πιο βασικά μοντέλα ξεκινούν ακόμη και από τα 50 €  και μπορούν να ξεπεράσουν τα 250 €.