Η Apple είχε να παρουσιάσει μερικά πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στο event που τελείωσε προ ολίγου. Το event ξεκίνησε με ήχο, αναφέροντας νέες δυνατότητες και ένα νέο πρόγραμμα για το Apple Music, το οποίο επιτρέπει τον χειρισμό μέσω Siri. Σε έναν άλλο τομέα, έχουμε τα νέα AirPods 3ης γενιάς, με βελτιωμένες λειτουργίες, υποστήριξη Dolby Atmos και spatial audio, μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας και… γενικά καλύτερο ήχο. Τέλος, είχαμε το νέο HomePod Mini, το οποίο φιλοδοξεί να φέρει ποιοτικό ήχο αλλά και να επεκτείνει την εμβέλεια της Siri σε όλα τα δωμάτια ενός “connected home”.

Ίσως αναρωτιέσαι γιατί περάσαμε “στα γρήγορα” τα περί ήχου. Ο λόγος είναι απλός: η σημαντικότερη ανακοίνωση της φρουτένιας εταιρείας από την California κρυβόταν μέσα στην ανακοίνωση των νέων MacBook Pro. Όχι, δεν είναι ούτε καν τα ίδια τα μηχανήματα! Ίσως γνωρίζεις πως η Apple είχε παρουσιάσει πριν από αρκετούς μήνες τον M1, τον πρώτο της επεξεργαστή “μεγάλων” προδιαγραφών – δηλαδή όχι για smartphones – ο οποίος είχε προκαλέσει “αίσθηση”, μιας και έφερνε τις επιδόσεις ενός κανονικού επεξεργαστή σε ένα “πακέτο” με κατανάλωση… smartphone στα “απλά” MacBooks. Τώρα, όπως μπορείς να καταλάβεις, έχουμε τη συνέχεια!

Όχι, δεν πρόκειται για τον “M2”, αλλά… για τη φυσική συνέχεια του M1, και μάλιστα σε δύο εκδόσεις: τον M1 Pro και τον M1 Max. Οι επεξεργαστές αυτοί είναι βέβαιο πως θα προκαλέσουν νέα “αίσθηση” στην αγορά και νέο… πανικό στις Intel και AMD, οι οποίες βλέπουν την Apple να τις έχει προσπεράσει σε αποδοτικότητα και σε κατανάλωση (προς τα κάτω, προφανώς). Οι νέοι επεξεργαστές της Apple, αν και η εταιρεία τους χρησιμοποιεί σε laptops, έχουν απόδοση που ξεπερνά κατά πολύ οποιονδήποτε επεξεργαστή κατηγορίας “laptop”, ασχέτως κατασκευαστή.

Τα δύο νέα τσιπάκια της Apple συνεχίζουν την “λογική” του M1 και ενσωματώνουν τη μνήμη (RAM) μέσα στον ίδιο τον επεξεργαστή. Ο λόγος είναι πως ο ίδιος ο επεξεργαστής ενσωματώνει και τη GPU, εκτός της CPU, αλλά και πολλά άλλα υποσυστήματα, όπως κυκλώματα επιτάχυνσης αποκωδικοποίησης βίντεο (H.264, HEVC, ProRes), ειδικό τμήμα επιτάχυνσης Machine Learning (Neural Engine), και άλλα, τα οποία μοιράζονται την ίδια μνήμη, αντί να σπαταλούν gigabytes για να αποθηκεύουν τα ίδια δεδομένα.

Ο “μικρός” επεξεργαστής, ο M1 Pro, έρχεται με 10 πυρήνες στην CPU (8 πυρήνες υψηλής απόδοσης και 2 πυρήνες χαμηλής κατανάλωσης), GPU 16 πυρήνων και 200GB/s memory bandwidth. Ο “μεγάλος” M1 Max διατηρεί τους 10 πυρήνες στην CPU, όμως διπλασιάζει τόσο το υποσύστημα της GPU με 32 πυρήνες, όσο και το memory bandwidth ανεβαίνοντας στα 400GB/s! Όλα αυτά με έως και 32 gigabytes μνήμης RAM, ενσωματωμένης.

Η Apple στην παρουσίαση έκανε ειδική μνεία στο γεγονός πως το ίδιο το macOS είναι δομημένο πάνω στους επεξεργαστές αυτούς, με τον συνδυασμό hardware και software να δίνει στην Apple ένα τεράστιο στρατηγικό πλεονέκτημα, μιας και, πλέον, δεν χρειάζεται να “ανησυχεί” για ασυμβατότητες και να πρέπει να προβλέψει το πώς θα αλληλεπιδράσουν όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί hardware (κάρτες γραφικών, επεξεργαστές, περιφερειακά) με τα συστήματά της. Μπορεί πλέον να ελέγξει ολόκληρη την πλατφόρμα, “ράβοντας” το software πάνω στο hardware, εκμεταλλευόμενη όλα τα προηγμένα του χαρακτηριστικά. Ομοίως και το software μπορεί (και το κάνει) να επηρεάσει τις μελλοντικές γενιές των επεξεργαστών της Apple, σε μια αλληλεπίδραση την οποία είχαμε δεκαετίες να δούμε – από τότε που η Apple χρησιμοποιούσε επεξεργαστές PowerPC, αλλά και πάλι, χωρίς τέτοια συνέργεια, μιας και δεν τους σχεδίαζε η ίδια αλλά βασιζόταν στις IBM και Motorola.

Γιατί όχι M2, ίσως αναρωτηθείς. Μπορεί τα νέα μοντέλα να είναι άκρως εντυπωσιακά, βασίζονται, όμως, στην ίδια βασική σχεδίαση του M1 και αποτελούν εξελικτικά βήματα με περισσότερους πυρήνες και μεγαλύτερο bandwidth. Αν και είμαστε βέβαιοι πως θα υπάρξει και M2, και πως, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στα εργαστήρια της Apple και περνάει τα απαραίτητα στάδια εξέλιξης.

Για να καλύψουμε και τα νέα MacBook Pro, όμως, έχουμε δύο νέα μοντέλα, ένα στις 14 ίντσες και ένα στις 16, τα οποία έρχονται με βελτιωμένα ηχεία, καλύτερη webcam η οποία βρίσκεται σε… notch στην οθόνη, η οποία έχει επεκταθεί στον κατακόρυφο άξονα για να μην κλέβει χώρο το notch, περισσότερες θύρες διασύνδεσης – HDMI, τρεις ThunderBolt, SD card reader, jack 3,5mm για ακουστικά, αλλά και την επανεμφάνιση του MagSafe για τροφοδοσία και φόρτιση, αν και συνεχίζει και μπορεί να γίνει και από τις ThunderBolt – και βελτιωμένες οθόνες με τεχνολογία miniLED και έως 120Hz refresh rate για άψογη εικόνα.