Η αυτοκινητοβιομηχανία εξελίσσεται πολύ γρήγορα με αρκετούς κατασκευαστές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Με την ηλεκτροκίνηση να έχει γίνει πλέον εφικτή χάρη στις μπαταρίες νέας τεχνολογίας αλλά και τον οικονομικότερο τρόπο ανάπτυξης, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναμένεται τα επόμενα έτη, να πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο.

Τι είναι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Με απλά λόγια, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο τροφοδοτείται από ένα ηλεκτρικό κινητήρα και όχι από έναν κινητήρα καυσίμων, όπως ο βενζινοκίνητος ή ο πετρελαιοκίνητος. Ο ηλεκτρικός κινητήρας, παίρνει την απαιτούμενη ενέργεια από επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, οι οποίες μπορούν να φορτιστούν ακόμη και από μία πρίζα του σπιτιού.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η ιστορία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Αν και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έγιναν ευρέως γνωστά τα τελευταία χρόνια, δεν είναι μία εντελώς νέα ιδέα. Ήδη από τη δεκαετία του 1900, κυκλοφορούσαν στους δρόμους διπλάσια ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο δρόμο από τα βενζινοκίνητα. Βέβαια, λόγω της μειωμένης αυτονομίας αλλά και τις χαμηλές ταχύτητες που μπορούσαν να αναπτύξουν, το 1920 μειώθηκε σημαντικά η ζήτηση.

Μεγάλο επίτευγμα ήταν αυτό του 1912 όπου ένας ηλεκτρικός κινητήρας, αναπτύχθηκε αποκλειστικά για τα βενζινοκίνητα, ώστε να μην χρειάζεται να εκκινείς χειροκίνητα μέσω ενός στρόφαλου το αυτοκίνητο. Δηλαδή, ένα παρόμοιο σύστημα με αυτό της μίζας, όπως αυτό το γνωρίζουμε σήμερα στα σύγχρονα αυτοκίνητα.

Τα χρόνια περνούσαν και η μαζική παραγωγή βενζινοκίνητων αυτοκινήτων αυξάνονταν. Οι τιμές των αυτοκινήτων βενζίνης μειώνονταν σημαντικά και από την εποχή της κυκλοφορίας του Model T από τον Henry Ford (τη σημερινή αυτοκινητοβιομηχανία Ford) , η ζήτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώθηκε στο ελάχιστο.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ουσιαστικά, αυτό που περιόρισε την πρακτικότητά τους, ήταν η χαμηλή μέγιστη ταχύτητα που έφτανε το πολύ τα 40km/h. Βέβαια, αρκετές εταιρείες όπως βιομηχανίες γάλακτος, συνέχισαν να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, λόγω του μειωμένου κόστος συντήρησης.

Αν και τις δεκαετίες του 1970 και 1980, το ενδιαφέρον για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα επέστρεψε λόγω της ενεργειακής κρίσης και της υψηλής τιμής του πετρελαίου, λίγα μοντέλα κατάφεραν να βρουν το δρόμο τους, προς τις μεγάλες οδούς. Αν και οι άνθρωποι μπορούσαν να δουν τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης, τα βενζινοκίνητα ήταν μακράν πιο κερδοφόρα επιχείρηση.

Όλα άλλαξαν την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Η ανάπτυξη υβριδικών αυτοκινήτων σε συνδυασμό με ακόμη μία μεγάλη ενεργειακή κρίση, έφεραν την ηλεκτροκίνηση και πάλι μαζικά διαθέσιμη. Ειδικά το Roader της Tesla, το οποίο κυκλοφόρησε το 2008, ήταν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που άλλαξε σχεδόν τα πάντα στην αυτοκίνηση.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ο ελκυστικός σχεδιασμός του αλλά και η μεγάλη γκάμα Roadster, απευθύνθηκαν σε πολλούς περισσότερους υποψήφιους αγοραστές και κατάφερε να ανταγωνιστεί μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως αυτή της Nissan και τη Chevrolet. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναπτυχθούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και από άλλες βιομηχανίες.

Σύμφωνα με έρευνες, από τον Σεπτέμβριο του 2016, υπάρχουν περισσότερα από 1 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους.

Πως λειτουργούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Υπάρχουν δύο τύποι ηλεκτροκινητήρων. Οι υβριδικοί και οι πλήρως ηλεκτρικοί.

Πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούνται κυρίως από μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία, έναν ελεγκτή και ένα ηλεκτροκινητήρα. Η μπαταρία φορτίζεται και  ο ελεγκτής μετατρέπει το ρεύμα από DC-AC ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον κινητήρα. Έπειτα με τη σειρά του, ο ηλεκτροκινητήρας μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε μηχανική.

Υβριδικό αυτοκίνητο

Εδώ υπάρχει η ίδια τεχνολογία με τους ηλεκτροκινητήρες αλλά συνδυάζεται και με έναν μικρό κινητήρα βενζίνης που λειτουργεί με γεννήτρια. Το αυτοκίνητο κινείται συνδυάζοντας και τους δύο κινητήρες, ανάλογα την ταχύτητα κίνησης. Σημαντικό πλεονέκτημα ότι οι μπαταρίες μπορούν και επαναφορτίζονται, καθώς το αυτοκίνητο επιβραδύνει.

Με την υβριδική τεχνολογία το αυτοκίνητο έχει μεγαλύτερη αυτονομία ενώ ταυτόχρονα εξοικονομείς σημαντικά ποσά χρημάτων και μειώνεις τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

  • Δεν παράγουν καυσαέρια και είναι φιλικά προς το περιβάλλον
  • Έχουν χαμηλότερα τέλη κυκλοφορίας ή έως καθόλου (τη στιγμή που γράφεται το άρθρο)
  • Συνήθως παρέχουν λιγότερες αναταράξεις στο εσωτερικό σε σύγκριση με τα βενζινοκίνητα όπως και μειωμένο θόρυβο
  • Τα «καύσιμά» τους είναι πιο οικονομικά
  • Έχουν λιγότερα κινούμενα μέρη με αποτέλεσμα να χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση

Πόσο ασφαλή είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι τόσο ασφαλή όσο τα αυτοκίνητα βενζίνης. Χρησιμοποιούνται τα ίδια πρότυπα ασφαλείας και πολλά από αυτά έχουν τις υψηλότερες βαθμολογίες 5 αστέρων. Διαθέτουν επιπλέον μέτρα ασφαλείας ώστε να διασφαλίσουν την άριστη λειτουργία των μπαταριών τους. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν διακόπτες κυκλώματος αλλά και ψυκτικά μέσα για τη διατήρηση χαμηλών θερμοκρασιών στη συστοιχία των μπαταριών.

Αν και υπάρχουν αντιρρήσεις ως προς την ασφάλεια των χημικών της μπαταρίας απέναντι σε πυρκαγιά, σε πιθανό ατύχημα, μία γεμάτη δεξαμενή από βενζίνη, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ακόμη πιο εύφλεκτη. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι και ένας λόγος που αρκετοί θεωρούν πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ακόμη πιο ασφαλή.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι καλύτερα για το περιβάλλον

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον σε σύγκριση με τα παραδοσιακά αυτοκίνητα, λόγω του ότι δεν παράγουν τοξικά αέρια. Ωστόσο, για τη φόρτιση των μπαταριών τους χρειάζονται ηλεκτρική ενέργεια η οποία προέρχεται από το δίκτυο διανομής ηλεκτροδότησης, δηλαδή από τα μεγάλα εργοστάσια που «καίνε» ορυκτά καύσιμα. Εκτός αν μιλάμε για φόρτιση από πηγές ανανεώσιμης ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση, η ηλεκτροκίνηση έχει έρθει για να μείνει και με τις προσπάθειες των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών να είναι περισσότερη από εμφανής, αναμένουμε τα επόμενα χρόνια τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα να αυξηθούν πολύ στον αριθμό. Και όσο γίνεται αυτό, ταυτόχρονα θα μειώνεται και η τιμής τους, θα αυξάνεται η παραγωγή και θα μειώνονται επίσης και τα κόστη των μεγάλων εταιρειών.