Στις 23 Οκτωβρίου του 2001, ο Steve Jobs έδινε τέλος σε μια μακρά περίοδο φημών γύρω από τη νέα δημιουργία της εταιρείας του, παρουσιάζοντας το iPod.

Η παρουσίαση του iPod ήταν κομβική αφού μετά από καιρό, η Apple συναντούσε τεράστια επιτυχία, βάζοντας πίσω της τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε. Ως μέρος του ψηφιακού Lifestyle που προσπαθούσε να προωθήσει η εταιρεία με τα προϊόντα hardware και software που κατασκεύαζε, το iPod συνάντησε άμεσα τεράστια επιτυχία για μια σειρά λόγων. Οι σημαντικότεροι ήταν το μικρό του μέγεθος, η τεράστια για την εποχή αποθηκευτική δυνατότητα 1000 τραγουδιών με τον δίσκο των 5GB που διέθετε, αλλά και το click wheel, τον μοναδικό και πανέξυπνο τρόπο χειρισμού που έκανε πολύ εύκολη την αναζήτηση των τραγουδιών που επιθυμούσε ο χρήστης.

Τα επόμενα χρόνια η Apple μεγάλωσε την οικογένεια των iPοd, παρουσιάζοντας τα iPod mini, iPod nano και iPos shuffle, ενώ το τελευταίο μοντέλο, το iPod touch αποτελεί στην ουσία ένα iPhone χωρίς τις δυνατότητες τηλεφωνίας. Πάντως οι πωλήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν πέσει ραγδαία, κάτι που οφείλεται στην τρελή ανάπτυξη των smartphone και στις εξελιγμένες δυνατότητες αναπαραγωγής μουσικής που αυτά πλέον διαθέτουν.