Ήρθε η ώρα να αποκτήσεις μια καλή ψησταριά για το σπίτι σου. Γιατί; Μα γιατί άλλο! Γιατί η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει! Και Τσικνοπέμπτη χωρίς τσίκνα δεν γίνεται. Το λέει και η λέξη άλλωστε. Τα κρέατα που θα μαγειρέψεις δεν μπορούν να είναι κάτι άλλο από ψητά! Πώς θα τα ψήσεις όμως; Στα κάρβουνα ή στο υγραέριο; Η απάντηση είναι διαφορετική για τον καθένα και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Οι κατηγορίες των ψησταριών χωρίζονται ανάλογα με το μέγεθός των συσκευών καθώς και τον τρόπο με τον οποίο ψήνουν. Άλλες είναι πολύ μικρές ώστε να είναι εύκολη η μεταφορά τους ενώ άλλες απαιτούν αρκετό χώρο στο μπαλκόνι ή σε κάποιον άλλο ελεύθερο χώρο εκτός σπιτιού. Σε ό,τι έχει να κάνει με τον τρόπο λειτουργίας τους, σε κάποιες χρησιμοποιούνται κάρβουνα για το ψήσιμο, σε άλλες αέριο και σε κάποιες άλλες ηλεκτρικό ρεύμα. Η ποικιλία των διαθέσιμων μοντέλων είναι μεγάλη και σίγουρα θα βρεις μία που καλύπτει τις ανάγκες σου. Παρακάτω θα αναλύσουμε όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζεις για να επιλέξεις σωστά.

ψησταριά

1) Η ψησταριά σου θα χρησιμοποιεί κάρβουνα ή γκάζι;

Ασφαλώς, αναλόγως είδους, υπάρχουν διαφορές στη γεύση που θα έχει το φαγητό θα ψήσεις. Μια ψησταριά με κάρβουνα έχει άλλες απαιτήσεις από μία με γκάζι. Ας δούμε τις κυριότερες διαφορές τους, για να κρίνεις ποια από τις 2 ψησταριές σου ταιριάζει.

Ψησταριά με κάρβουνα:

 • Χαμηλότερο κόστος απόκτησης αλλά υψηλότερο κόστος συντήρησης
 • Απαιτεί γνώσεις για το πώς να ανάψεις μια καλή φωτιά και για το πώς να τη διατηρήσεις
 • Απόλυτος έλεγχος στο ψήσιμο (αναγκαία προϋπόθεση το να μετατοπίζεις συνέχεια τα κάρβουνα για να διατηρείς τη σωστή θερμοκρασία)
 • Απαιτεί μεγαλύτερους χρόνους ψησίματος (πρέπει να περιμένεις πρώτα να ζεσταθούν τα κάρβουνα)
 • Εύκολη στη μεταφορά
 • Το ψημένο φαγητό στα κάρβουνα είναι πιο αρωματικό: έχει καπνιστή γεύση κι άρωμα

Ψησταριά με γκάζι:

 • Υψηλότερο κόστος απόκτησης (ακριβότερη) με χαμηλότερο κόστος συντήρησης
 • Ευκολότερο άνοιγμα (με τη χρήση ενός κουμπιού/διακόπτη) και μικρότερες πιθανότητες να καείς
 • Απαραίτητη για τη λειτουργία της μια φιάλη γκαζιού
 • Καλύτερη επιλογή εκείνη με δύο εστίες για καλύτερη κατανομή της θερμότητας
 • Ψήσιμο με λιγότερες εκπομπές καπνού

ψησταριά Τσικνοπέμπτη

2) Η κατάσταση των τμημάτων της ψησταριάς

Τα βέλτιστα επιθυμητά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να αποζητάς σε μια ψησταριά είναι:

 • Τα τμήματα της ψησταριάς σου να είναι προ-εγκατεστημένα ή /προ-συγκολλημένα, προκειμένου να είναι σταθερή και να μην σκουριάζει εύκολα.
 • Να έχει οδηγίες χρήσης.
 • Να έχει αποσπώμενα τμήματα εύκολης, σταθερής και ακριβούς συναρμολόγησης, για να μπορείς να την καθαρίζεις ευκολότερα μετά από κάθε χρήση.
 • Να μπορεί να επισκευαστεί εύκολα σε περίπτωση που χρειαστεί, από εσένα τον ίδιο, αν χρησιμοποιήσεις κάποια απλά στη χρήση τους εργαλεία, που μπορείς να προμηθευτείς εξαρχής μαζί με την αγορά της ψησταριάς σου.

3) Η εγγύηση της ψησταριάς

Είναι πολύ σημαντικό η ψησταριά που θα επιλέξεις να έχει εγγύηση που να σε εξασφαλίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι θα έχεις την σιγουριά ότι για οποιαδήποτε βλάβη ή φθορά της από εξωγενείς αιτίες, που δεν θα σχετίζονται με εσφαλμένη χρήση της από εσένα, θα έχεις την εγγύηση της επισκευής της από τους πλέον αρμόδιους.

4) Η επιλογή της μάρκας

Καλό είναι να επιλέξεις μια επώνυμη μάρκα ψησταριάς ώστε να εξασφαλίσεις την ποιότητα της συγκεκριμένης συσκευής ψησίματος.

Οι επώνυμες μάρκες είναι η πιο έξυπνη επιλογή που μπορείς να κάνεις καθώς θα βρεις εύκολα και τα αντίστοιχα αξεσουάρ ψησίματος που θα σου χρειαστούν, από την ίδια κιόλας εταιρεία, π.χ. λαβίδες, βούρτσες καθαρισμού, φυσερό, ψαλίδια κοπής, σχάρες, πινέλα, καλύμματα ψησταριάς, ειδικά για barbeque σετ εργαλείων, μοτέρ και σούβλα για BBQ (αν υπάρχει η κατάλληλη υποδοχή στην ψησταριά σου), κ.ά.

Επίσης, μια επώνυμη κατασκευάστρια εταιρεία θα είναι σε θέση να σου προσφέρει υπηρεσίες συντήρησης της ψησταριάς σου, κι ενδεχομένως και ανταλλακτικά.

Οι κατηγορίες και οι δυνατότητες κάθε είδους ψησταριάς

Αφού αναλύσαμε τον τρόπο με τον οποίο θα επιλέξεις την ψησταριά, ας δούμε αναλυτικά αυτές τις κατηγορίες και τις δυνατότητές τους.

Φορητές ψησταριές

Είναι ευέλικτες, απλές σε χρήση και αρκετά οικονομικές σε κόστος. Λειτουργούν με ρεύμα ή με αέριο. Στα περισσότερα μοντέλα ρυθμίζεται το ύψος της σχάρας ενώ θα βρεις ενσωματωμένο θερμοστάτη και διακόπτες ασφαλείας. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι ψησταριές με ενιαία, λεία (και ραβδωτή) επιφάνεια. Το βασικό τους πλεονέκτημα έγκειται στο γεγονός, ότι το κρέας έρχεται σε απευθείας επαφή με την σχάρα, με αποτέλεσμα να αρχίζει να ψήνεται αμέσως. Στο κρέας δημιουργείται μια εξωτερική κρούστα ενώ στο εσωτερικό του παραμένει ζουμερό.

bbq

Φορητές ψησταριές με κάρβουνα

Οι σύγχρονες ψησταριές με κάρβουνα είναι πλέον καλύτερα σχεδιασμένες απ’ ό,τι στο παρελθόν. Είναι πολύ ελαφριές και μικρές σε μέγεθος, πιο όμορφες αλλά και πιο εξελιγμένες, ώστε να κάνουν ευκολότερη τη δουλειά για σένα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε αρκετά μοντέλα υπάρχει εμαγιέ καπάκι, ανθεκτικές επιχρωμιωμένες σχάρες αλλά και ειδικό δίσκο εξαερισμού.

Ψησταριές μεγάλου μεγέθους με υγραέριο

Στις ψησταριές με υγραέριο μπορείς να ψήνεις ταυτόχρονα περισσότερα κομμάτια κρέας και γι’ αυτό είναι ιδανικές για όσους συνηθίζουν να καλούν συχνά μεγάλες παρέες φίλων στο σπίτι τους. Η επιφάνειά τους θερμαίνεται άμεσα και μπορούν να ψήσουν κρέας κάθε τύπου γρήγορα και σωστά.

Είναι αρκετά ογκώδεις, αλλά διαθέτουν ειδικά ροδάκια, τα οποία επιτρέπουν την εύκολη μετακίνησή τους στο χώρο. Τα χαρακτηριστικά τους ποικίλουν από μοντέλο σε μοντέλο αλλά τα πιο αξιόλογα της αγοράς διαθέτουν ανοξείδωτους καυστήρες, πιεζοηλεκτρική ανάφλεξη, θερμόμετρο αλλά και δυνατότητα τοποθέτησης σούβλας, για το ψήσιμο ενός ολόκληρου ζώου ή κάποιου μεγάλου κομματιού κρέατος.

Επίσης, σε αρκετές ψησταριές αυτού του τύπου υπάρχουν ενσωματωμένα ράφια αλλά και πρακτικοί πάγκοι εργασίας. Σε κάποια μοντέλα μάλιστα υπάρχει παράλληλα και η δυνατότητα χρήσης υπεριώδους ακτινοβολίας για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι τιμές των μεγάλου μεγέθους ψησταριών με υγραέριο (οι οποίες βεβαίως ποικίλουν), μπορεί να φαίνονται εκ πρώτης όψεως υψηλές, αλλά πρόκειται στην πραγματικότητα για χρήματα που επενδύονται σε μια αγορά, η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες μιας οικογένειας για χρόνια.

Ψησταριές μεγάλου μεγέθους με κάρβουνα

Είναι πολλοί αυτοί που τις προτιμούν, επιμένοντας μάλιστα ότι το γευστικό τους αποτέλεσμα ξεχωρίζει. Υπάρχουν μοντέλα που διαθέτουν καπάκια, τα οποία κλείνουν δημιουργώντας ένα κλειστό θόλο καύσης ενώ υπάρχουν και τα πιο «κλασικά» που δεν έχουν αυτή την δυνατότητα.

Στον στάνταρ εξοπλισμό τους θα βρεις επιχρωμιωμένες σχάρες, θερμόμετρο, ενώ ειδικά σε αυτές που έχουν καπάκια υπάρχει πρόβλεψη για ξεχωριστό τμήμα για το «κάπνισμα» το κρέατος.

Όλα τα κατάλληλα αξεσουάρ για το ψήσιμο

Υπάρχει μια σειρά πρακτικών αξεσουάρ, τα οποία θα βρεις ιδιαίτερα χρήσιμα όταν χρησιμοποιείς την ψησταριά σου.

barbecue

Πριν ξεκινήσεις το ψήσιμο, πρέπει να έχεις προμηθευτεί και μια σειρά πρακτικών αξεσουάρ τα οποία θα διαπιστώσεις ότι θα σε βοηθήσουν στην πορεία.

 1. Λαβίδα: Ιδανική για να τοποθετείς, να γυρνάς αλλά και να αποσύρεις τα κρέατα από την φωτιά.
 2. Γάντι ψησίματος: Αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες και σε προστατεύει αποτελεσματικά
 3. Φυσερό: Χειροκίνητη συσκευή, η οποία στέλνει αέρα κατευθείαν στη φωτιά για να τη φουντώσει και να «αρπάξουν» τα κάρβουνα.
 4. Βούρτσα καθαρισμού: Οι σκληρές, ορειχάλκινες τρίχες είναι οι κατάλληλες για να καθαρίσεις τις σχάρες της ψησταριάς.
 5. Κάδος ανάμματος κάρβουνων: Προετοιμάζεις σε αυτόν τα κάρβουνα και τα ρίχνεις κατευθείαν στη ψησταριά.

Η καλύτερη ψησταριά για το σπίτι σου είναι στη MediaMarkt

Είμαστε μία ανάσα από την Τσικνοπέμπτη! Πριν πας στο κρεοπωλείο για τις απαραίτητες προμήθειες, πρέπει να περάσεις από ένα από τα καταστήματά μας ή να μπεις στο MediaMarkt.gr! Γιατί τέτοια μέρα δεν λέει να ψήσεις στο φούρνο, θέλεις οπωσδήποτε ψησταριά! Και τώρα που ξέρεις πώς θα βρεις αυτή που σου ταιριάζει, το μόνο που απομένει είναι να πετύχεις το τέλειο ψήσιμο του κρέατος!