Όποτε αγοράζεις κάποια συσκευή, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια που η ενέργεια και η κατανάλωση έχουν αποκτήσει μεγάλη σημασία, αυτό που θέλεις να γνωρίζεις – πέρα από προδιαγραφές και χαρακτηριστικά – περισσότερο είναι το πόση ενέργεια καταναλώνει η κάθε συσκευή! Εκτός αυτού, βέβαια, αναλόγως της συσκευής υπάρχουν και άλλες πληροφορίες που θα ήθελες να γνωρίζεις. Για παράδειγμα, αγοράζοντας ένα πλυντήριο, μπορεί να διαβάζεις για το καταπληκτικό του μοτέρ, το υπερσύγχρονο πάνελ και τα άπειρα προγράμματα, αλλά σπανίως θα δεις να αναφέρει κάποιος κατασκευαστής για το πόσο νερό καταναλώνει σε μια τυπική πλύση ή πόσο θόρυβο κάνει όταν δουλεύει. Αντιστοίχως, για ένα ψυγείο μπορεί να θες να μάθεις πόσο θόρυβο κάνει το μοτέρ, ή πόσο συνολικό όγκο έχουν οι θάλαμοι. Επιπροσθέτως, θα ήθελες ιδανικά να έχεις όλες αυτές τις μετρήσεις και τα δεδομένα να αντιστοιχούν σε κάποιες προκαθορισμένες συνθήκες, ώστε να μπορείς να συγκρίνεις μεταξύ συσκευών διαφορετικών κατασκευαστών χωρίς να έχεις αμφιβολία και χωρίς οι ίδιοι οι κατασκευαστές να έχουν τη δυνατότητα να «πειράξουν» τις συνθήκες για να κάνουν τα νούμερα να φαίνονται πιο καλά για τη δική τους συσκευή. Εδώ έρχεται η ενεργειακή ετικέτα!
Νέα ενεργειακή ετικέτα = νέες προδιαγραφές
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε την ενεργειακή ετικέτα εδώ και αρκετά χρόνια, η οποία έβαλε την ενεργειακή «ταυτότητα» όλων των συσκευών σε πρώτο πλάνο, αλλά και ανάγκασε τους κατασκευαστές να αρχίσουν να επενδύουν σημαντικά στη μείωση της κατανάλωσης. Με τα χρόνια, όμως, οι κανόνες για την ενεργειακή κατάταξη άρχισαν να χάνουν τη σημασία τους, κυρίως διότι οι συσκευές είχαν γίνει πολύ πιο αποδοτικές, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τα περισσότερα μοντέλα να εμφανίζουν τα γνωστά «A+++» ή και περισσότερο (τύπου A+++ -30%). Πριν 2 χρόνια, άρχισε να καθιερώνεται η νέα ετικέτα, με νέες και πιο αυστηρές προδιαγραφές αλλά και περισσότερες πληροφορίες. Η νέα ετικέτα καταργεί την παλαιότερη ενώ αλλάζει την βαθμολογία της ενεργειακής αποδοτικότητας σε κλίμακα από το A έως το G. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως, λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού, δεν υπάρχει αντιστοιχία με την παλαιότερη κλίμακα, επομένως δεν ισχύει το «παλιό C = νέο C», αλλά ούτε καν «παλιό A = νέο C». Η νέα κλίμακα είναι πιο αυστηρή και εντελώς διαφορετική, μιας και υπολογίζει την κατανάλωση με βάση άλλες προϋποθέσεις. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να επιβάλλει την αναγραφή και άλλων πληροφοριών, αναλόγως είδους συσκευής, στην ετικέτα. Αυτές οι πληροφορίες συνήθως βρίσκονταν «κάπου» μέσα στο εγχειρίδιο της κάθε συσκευής ή δεν αναφέρονταν καθόλου, πράγμα που δυσκόλευε την αξιόπιστη σύγκριση συσκευών διαφόρων κατασκευαστών αλλά και απλά το να βρει κανείς αυτές τις πληροφορίες.
Αποκωδικοποιούμε την ενεργειακή ετικέτα για ψυγεία και καταψύκτες
Στη νέα ετικέτα που υπάρχει στα ψυγεία βρίσκουμε την ετήσια κατανάλωση, τον συνολικό όγκο σε κατάψυξη αλλά και το άθροισμα των όγκων ψυγείου και κατάψυξης, ενώ υπάρχει και ο θόρυβος σε ντεσιμπέλ (dBA).
Τι άλλαξε στην ενεργειακή ετικέτα για λάμπες
Για λαμπτήρες η ετικέτα είναι πιο απλή και περιλαμβάνει απλά την κατανάλωση της λάμπας σε κιλοβατώρες (kWh) ανά 1000 ώρες χρήσης.
Νέα ετικέτα και σε τηλεοράσεις και οθόνες
Εδώ έχουμε την κατανάλωση της συσκευής σε κιλοβατώρες (kWh) ανά 1000 ώρες χρήσης για περιεχόμενο SDR, αλλά πιο κάτω βρίσκουμε και την ενεργειακή βαθμολογία για αναπαραγωγή περιεχομένου HDR μαζί με την αντίστοιχη κατανάλωση για 1000 ώρες χρήσης. Τέλος, στο κάτω μέρος αναφέρονται η διαγώνιος του ορατού πλαισίου σε εκατοστά και ίντσες, αλλά και η ονομαστική ανάλυση της συσκευής σε αριθμό pixels οριζοντίως και καθέτως.
Τι σημαίνει η ετικέτα στα πλυντήρια ρούχων
Στην κατηγορία των πλυντηρίων, τα δεδομένα γίνονται περισσότερα. Έχουμε κατανάλωση ενέργειας για 100 κύκλους (πλύσεις) σε κιλοβατώρες (kWh), την ονομαστική χωρητικότητα του κάδου για πρόγραμμα eco (οικολογικό), τη διάρκεια της πλύσης στο πρόγραμμα eco σε ώρες και λεπτά, την κατανάλωση σε νερό ανά κύκλο πλύσης, την ενεργειακή βαθμολογία για τη διεργασία του στυψίματος, και τέλος τον θόρυβο στη φάση στυψίματος σε ντεσιμπέλ (dBA).
Ενεργειακή ετικέτα για πλυντήρια πιάτων
Εδώ βρίσκουμε την κατανάλωση ενέργειας του προγράμματος eco ανά 100 πλύσεις πιάτων, την ονομαστική χωρητικότητα σε κανονικά σερβίτσια για το πρόγραμμα eco, την κατανάλωση σε λίτρα νερού ανά πλύση, τη διάρκεια του προγράμματος eco σε ώρες και λεπτά, αλλά και τον θόρυβο που παράγει η συσκευή σε ντεσιμπέλ (dBA).
Εκτός αυτών, υπάρχουν προδιαγραφές και για άλλες κατηγορίες συσκευών, όπως ηλεκτρικές σκούπες, κλιματιστικά, θερμαντικά (κάθε είδους), ανεμιστήρες, συσκευές εξαερισμού, επαγγελματικά ψυγεία και καταψύκτες, βιομηχανικούς ανεμιστήρες, κουζίνες, υπολογιστές, ηλεκτρικά μοτέρ, ελαστικά αυτοκινήτων, και πολλά άλλα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ετικέτα είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να είναι προφανές το τι δείχνει, αλλά το πιο σημαντικό είναι το ότι είναι κοινή η σχεδίαση για κάθε κατηγορία και είναι πολύ εύκολο το να συγκρίνεις προϊόντα απλά με βάση την ετικέτα. Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύοντας την περιβαλλοντική συνείδηση των καταναλωτών αλλά και περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο την κατανάλωση ενέργειας.