Green home και «έξυπνο σπίτι». Δύο έννοιες στενά συνδεδεμένες και πολλά παραπάνω από ένα ακόμη trend. Σε μια εποχή που το ενεργειακό κόστος παραμένει υψηλό και η περιβαλλοντική κρίση γίνεται όλο και πιο αισθητή στην καθημερινή μας ζωή, η επένδυση σε ένα smart home γίνεται το Α και το Ω για την μείωση του ενεργειακού κόστους. Μέχρι σχετικά πρόσφατα, η κάθε λειτουργία του σπιτιού (φωτισμός, θέρμανση, καθάρισμα) απαιτούσε την αμέριστη προσοχή σου προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτική. Σήμερα, οι λύσεις αυτοματοποίησης που προσφέρουν οι smart συσκευές εξοικονομούν ενέργεια, μειώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος, και, όπως λέει και το όνομά τους, βάζουν στον αυτόματο πιλότο, σχεδόν, όλες τις λειτουργίες του σπιτιού.

Αυτοματοποίηση: Το μυστικό για εξοικονόμηση ενέργειας

Η άνοδος των έξυπνων συσκευών δεν είναι νέο φαινόμενο. Εδώ και αρκετά χρόνια συσκευές όπως οι τηλεοράσεις και τα κινητά είναι αυτό που αποκαλουμε «smart». Σήμερα όμως, περισσότερο από ποτέ, απολαμβάνουμε τις προηγμένες δυνατότητες των smart συσκευών σε ολοένα και περισσότερες πτυχές της ζωής μας. Πλέον στο παιχνίδι έχουν μπει για τα καλά και οι οικιακές συσκευές που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση. Πολλές από αυτές υποστηρίζουν apps όπως η Alexa και το Google Assistant και λειτουργίες ειδικά για την εξοικονόμηση ενέργειας. Αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ένα πραγματικό δίκτυο, όπου όλες οι πλευρές αλληλεπιδρούν μεταξύ τους παρέχοντας ακόμα περισσότερες ευκολίες και αυτοματισμούς.

Ηλεκτρισμός

Η σπατάλη στο ηλεκτρικό ρεύμα, εκτός από «φουσκωμένους» λογαριασμούς οδηγεί επίσης στην αύξηση του ενεργειακού αποτυπώματος του σπιτιού. Οι smart λύσεις κάνουν διπλό καλό καθώς προστατεύουν το περιβάλλον από την ενεργειακή υπερκατανάλωση και ταυτόχρονα εξοικονομούν χρήματα. Oι έξυπνες πρίζες, για παράδειγμα, «μεταφέρουν» μέσω Wi-Fi τη διαχείριση των ηλεκτρικών συσκευών στην οθόνη του smartphone. Ακόμα και αυτές που βρίσκονται σε λειτουργία standby καταναλώνουν ενέργεια, οπότε η απενεργοποίηση των συσκευών που δεν χρησιμοποιείς είναι μονόδρομος. Πολλές οικιακές συσκευές, όπως τα κλιματιστικά, διαθέτουν ακόμη ενσωματωμένες smart λειτουργίες, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί ώστε να εξασφαλίσεις τη μέγιστη εξοικονόμηση κόστους του ρεύματος.

Φωτισμός

Ο φωτισμός παίζει βασικό ρόλο σε κάθε «πράσινο» σπίτι. Οι παλαιότερου τύπου λαμπτήρες, εκτός από ενεργειακά ασύμφοροι, περιέχουν μέσα τους διάφορες τοξικές ουσίες, επικίνδυνες για την υγεία και το περιβάλλον. Στους λαμπτήρες LED η κατανάλωση είναι ελάχιστη και η διάρκεια ζωής πολλαπλάσια σε σχέση με τις συμβατικές λάμπες. Αυτό σημαίνει πως γρήγορα κάνεις απόσβεση και δεν επιβαρύνεις το περιβάλλον, αντικαθιστώντας συχνά πυκνά τις παλιές λάμπες με καινούριες. Οι λύσεις έξυπνου φωτισμού πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα. Μπορείς να φτιάξεις ένα ολοκληρωμένο σύστημα smart φωτισμού στο σπίτι, το οποίο εννοείται πως μπορείς να διαχειριστείς ανά πάσα στιγμή από το κινητό σου τηλέφωνο. Μπορείς ακόμη να «παίξεις» με την παραμετροποίηση ώστε τα φώτα να ανάβουν και να σβήνουν μόνα τους.

Θέρμανση

Είτε επιλέγεις θέρμανση με πετρέλαιο/φυσικό αέριο είτε με ηλεκτρική ενέργεια, είναι πολύ εύκολο η κατανάλωση να «ξεφύγει», αυξάνοντας δραματικά το κόστος αλλά και τον αντίκτυπο στο περιβάλλον. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα θερμαντικά σώματα «δουλεύουν» πολύ παραπάνω από όσο χρειάζεται, γεγονός που οδηγεί γρήγορα σε σπατάλες. Η λύση ακούει στο όνομα θερμοστάτης. Ευτυχώς, πλέον και σε αυτή την κατηγορία βρίσκουμε smart συσκευές με Wi-Fi. Αυτοί οι θερμοστάτες εντοπίζουν και ρυθμίζουν αυτόματα τη θερμοκρασία του σπιτιού, συν το ότι μπορούν να συνδεθούν εύκολα με το οικιακό δίκτυο smart συσκευών.

Καθαριότητα

Η ενέργεια που καταναλώνουν οι ηλεκτρικές σκούπες, αν και δεν συγκρίνεται με την αντίστοιχη ενός θερμοσίφωνα ή μιας κουζίνας, δεν είναι αμελητέα. Μία κατηγορία όμως που έχει αλλάξει πραγματικά τα δεδομένα στο συμμάζεμα του σπιτιού είναι οι σκούπες ρομπότ. Οι σκούπες αυτές βάζουν το σκούπισμα κυριολεκτικά στον αυτόματο, καταναλώνοντας πολύ λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τις κλασικές κυλινδρικές σκούπες που όλοι γνωρίζουμε. Αρκετά μοντέλα προσαρμόζουν την ισχύ ανάλογα με τον τύπο πατώματος που σκουπίζουν ενώ οι smart λειτουργίες κάνουν την σκούπα του μέλλοντος την πιο φιλική επιλογή για το περιβάλλον και την τσέπη σου.

Think green στη MediaMarkt με smart συσκευές!

Όπως καταλαβαίνεις, green home και smart home πάνε μαζί και τα οφέλη που μπορείς να αποκομίσεις είναι μεγάλα. Γι’ αυτό πέρνα μια βόλτα από το πλησιέστερο κατάστημα MediaMarkt ή μπες στο mediamarkt.gr και βρες όλα τα smart εργαλεία που χρειάζεσαι για να απολαμβάνεις μια άνετη και πιο λειτουργική ζωή κάθε μέρα. Μη ξεχνάς ακόμη πως το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω συσκευή» συνεχίζεται με νέους δικαιούχους προσφέροντας επιδότηση έως και -50%!