Η μουσική κυλάει στο αίμα σου. Έτσι νοιώθεις. Από τότε που πρώτη φορά βρέθηκες σε ένα πάρτι, κρυμμένος στη σκιά του μεγαλύτερου αδερφού σου, το «μπιτ» χτυπάει στο δικό του ρυθμό μέσα στο μυαλό σου.
Ήσουν μόλις στις αρχές της εφηβείας αλλά γρήγορα «ψάχτηκες» και θέλησες να μάθεις περισσότερα για τη μεγάλη σου αγάπη…

Πολλές προσωπικές ιστορίες μεγάλων DJ έχουν ξεκινήσει κάπως έτσι. Από ένα τυχαίο ερέθισμα σε ένα πάρτι, από μια συναυλία σε κάποιο στάδιο, από μια αξέχαστη βραδιά σε ένα club, που ο resident DJ απογείωσε 2.000 άτομα με τις επιλογές του. Ίσως και συ ο ίδιος να ξεκίνησες να παίζεις μουσική σε πάρτι φίλων και δειλά – δειλά σε κάποια μαγαζιά, μετά από μια παρόμοια εμπειρία. Η μουσική σε «γεμίζει», νοιώθεις υπέροχα να έχεις το ρόλο αυτού που θα διαλέξει το επόμενο τραγούδι  και θέλεις να ακούς όλες τις νέες κυκλοφορίες πριν από τους φίλους σου.

Δεν ξέρεις ακόμη αν αυτή η παρόρμηση θα εξελιχθεί και διαφορετικά. Σου έχει περάσει από το μυαλό ότι ίσως θα μπορούσες να ασχοληθείς ακόμη και επαγγελματικά με αυτό το χώρο, «χτίζοντας» σιγά – σιγά ένα όνομα, αποκτώντας εμπειρίες και κάνοντας γνωριμίες που θα σε βοηθήσουν. Επιπλέον, σκέφτεσαι ότι θα μπορούσες ακόμη και να φτιάξεις τα δικά σου κομμάτια καθώς η τεχνολογία σου δίνει τη δυνατότητα να μιξάρεις ήχους από διαφορετικά άλμπουμ και να δημιουργήσεις  τη δική σου μουσική. Η πορεία βέβαια μέχρι αυτό το σημείο δεν είναι εύκολη και δεν είναι και για όλους.

Χρήσιμες πληροφορίες!| Ο καλός DJ ενημερώνεται συνεχώς

Φαίνεται μια εύκολη δουλειά, αλλά δεν είναι. Οφείλεις να ψάχνεις, να διαβάζεις, να  ενημερώνεσαι και να ακούς μουσική συνέχεια.
Η μουσική βιομηχανία δεν σταματάει ποτέ και συ πρέπει να παρακολουθείς τις νέες κυκλοφορίες αλλά κυρίως να αντιλαμβάνεσαι ποιοι καλλιτέχνες και ποια κομμάτια αξίζουν για να ξεχωρίσουν μέσα από έναν «ωκεανό» τραγουδιών  που παράγεται κάθε χρόνο.  Επίσης, πρέπει να καταλαβαίνεις τους ανθρώπους και τα θέλω τους.
Είναι στην ουσία το «κοινό σου» και γι αυτό πρέπει να βρίσκεσαι κοντά τους, να ακούς τι τους αρέσει ώστε να μπορείς να τους προσφέρεις ένα set που θα τους κάνει να μη θέλουν να σταματήσουν να χορεύουν.

Ανάλογα με αυτό που τελικά αποφασίσεις  να κάνεις ως DJ, θα επιλέξεις αντίστοιχα και τον εξοπλισμό σου, σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια:

  • Θέλεις να ασχοληθείς επαγγελματικά και σε υψηλό επίπεδο.
  •  Θέλεις να το κάνεις κυρίως για δική σου ευχαρίστηση, ως χόμπι.
  • Θέλεις να παίζεις τις μουσικές σου χρησιμοποιώντας υπολογιστή και άλλες προηγμένες ψηφιακές συσκευές ή χρησιμοποιώντας αναλογικά μέσα

Αυτές οι επιλογές σου θα ορίσουν και τα χρήματα που θα διαθέσεις γι αυτό το σκοπό καθώς και το εύρος του εξοπλισμού σου, πεδίο στο οποίο το Mediazine έχει τις κατάλληλες προτάσεις.

’’Η μουσική είναι το πάθος μου και τα DJ set το χόμπι μου’’

Μια μεγάλη δισκοθήκη είναι το όνειρό σου. Αγοράζεις από μικρός cd αλλά δεν είναι αρκετά για να παίξεις σε ένα πάρτι ή το μαγαζί κάποιου γνωστού σου. Η «εύκολη» λύση είναι να στραφείς στις δυνατότητες που μπορεί να σου δώσει το laptop σου. Αφενός μπορείς να κατεβάσεις πάρα πολλά κομμάτια από το διαδίκτυο (με σχετικά χαμηλό αντίτιμο ή από δωρεάν, νόμιμες πηγές) και να φτιάξεις μια ψηφιακή «δισκοθήκη» με πληθώρα τραγουδιών.
Ένας εξωτερικός δίσκος θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος, προκειμένου να αρχειοθετήσεις κατάλληλα τις μουσικές σου, να τις έχεις πάντα μαζί σου εύκολα και για να μην επιβαρύνεις τον «σκληρό» του μηχανήματός σου.

Για να μπορέσεις να παίξεις ως DJ με τη βοήθεια ενός PC, θα χρειαστείς οπωσδήποτε και τα κατάλληλα προγράμματα, όπως είναι το Virtual DJ και το Magix Digital DJ 2. Χρησιμοποιούνται και τα δύο κατά κόρον από όσους κάνουν τα πρώτα βήματα τους ως DJ και θεωρούνται entry level προγράμματα, με αρκετά μεγάλες δυνατότητες και προσιτό κόστος. Τον υπολογιστή μπορείς να τον συνδέσεις κατευθείαν σε ηχεία που υπάρχουν στον χώρο που παίζεις και δεν έχεις να ασχοληθείς με την ανάγκη για κάποιο προενισχυτή, που θα ήθελες αν επέλεγες την αναλογική λύση των πικ απ. Πρόκειται για μια επίσης καλή λύση για έναν αρχάριο DJ: χρειάζεσαι  δύο πικ απ, τον ενισχυτή που ήδη αναφέραμε για να ενισχύσεις τον ήχο από τους δίσκους, έναν επίσης σχετικά φθηνό μείκτη και ένα ζευγάρι ακουστικά. Εδώ το πρόβλημα έγκειται περισσότερο στην αναζήτηση των… βινυλίων! Σίγουρα έχει σημασία και το είδος της μουσικής που θα παίξεις, καθώς οι περισσότερες νέες κυκλοφορίες δεν βγαίνουν πια σε μορφή δίσκου. Αν όμως το στυλ που παίζεις είναι π.χ. classic rock, παλιά RnB, Blues, Jazz κτλ., τότε σίγουρα θα βρεις πολλά βινύλια σε καλές τιμές σε μαγαζιά του Μοναστηρακίου και όχι μόνο.

’’Θέλω τον κατάλληλο εξοπλισμό για να δουλέψω επαγγελματικά ως DJ’’

Οι επαγγελματικές απαιτήσεις του εξοπλισμού ενός DJ είναι σαφώς μεγαλύτερες και αυτό είναι λογικό. Καλύτερα μηχανήματα σημαίνει καλύτερος έλεγχος του ήχου αλλά και αρτιότερο τελικό αποτέλεσμα στο χώρο που παίζεις. Ειδικά το τελευταίο, το μέγεθος του χώρου που πρόκειται να παίξεις, είναι κάτι που απασχολεί μόνο τους επαγγελματίες, οι οποίοι πολλές φορές φροντίζουν να αγοράζουν και τα δικά τους ηχεία. Αλλά ας μην ξεκινάμε από το …τέλος.

Παράδειγμα από ένα Deck ενός DJ

Παράδειγμα από ένα Deck ενός DJ

Βασικό «εργαλείο» για κάθε επαγγελματία Dj είναι η «κονσόλα» του, που περιλαμβάνει δύο πλατό με cd players και έναν ενσωματωμένο μείκτη. Οι τύποι αυτών των συσκευών ποικίλουν τόσο σε δυνατότητες όσο και σε κόστος και σου επιτρέπουν να κάνεις μεταξύ άλλων loop, να προσθέτεις δικά σου samples ήχων μέσα τα τραγούδια και να «παραμορφώνεις» τον ήχο με διάφορα εφέ. Πιο προηγμένες δυνατότητες δίνουν τα DJ controllers με ενσωματωμένη κάρτα ήχου και ειδικό λογισμικό για την επεξεργασία του ήχου. Επίσης αρκετά μοντέλα διαθέτουν και LCD οθόνη για να μπορείς να ελέγχεις ακόμη καλύτερα τις ρυθμίσεις σου όταν είσαι πίσω από το booth.

Φυσικά μπορείς να διαλέξεις να δουλέψεις ως επαγγελματίας αποκλειστικά με αναλογικό τρόπο. Να επιλέξεις μια (αναλογική) κονσόλα με πληθώρα ρυθμίσεων και πάνω της να συνδέσεις δύο υψηλής ποιότητας πικάπ. Αυτό απαιτεί να έχεις μια αρκετά «ψαγμένη» δισκοθήκη, την οποία καθ πρέπει να ανανεώνεις με νέους τίτλους συνέχεια.

Έχει μια ξεχωριστή γοητεία να παίζεις μουσική σε ένα χώρο γεμάτο από ανθρώπους. Είναι σαν να σκηνοθετείς μια μικρή παράσταση φτιαγμένη μόνο από ήχους αντί για λέξεις.
Μια παράσταση που αλλάζει ρυθμό κάθε τρία λεπτά και οι αντιδράσεις των ανθρώπων είναι αυτές που σε γεμίζουν με ικανοποίηση και σε κάνουν να θέλεις να συνεχίζεις να παίζεις μέχρι να φύγει και ο τελευταίος…