Ένα από τα πλέον ενοχλητικά προβλήματα που μπορούν να προκύψουν στο νοικοκυριό και συγκεκριμένα στην κουζίνα, έχει να κάνει με την ψύξη του ψυγείου: ένα ζεστό μεσημέρι σαν το σημερινό, ανοίγετε την πόρτα για να πάρετε ένα μπουκάλι νερό να δροσιστείτε και ξαφνικά ανακαλύπτετε ότι το ψυγείο σας δεν παγώνει!

Δεν έχετε ιδέα γιατί συμβαίνει αυτό, δε γνωρίζετε πού μπορεί να οφείλεται και επιπρόσθετα, έχετε και τον φόβο μην τυχόν και χαλάσουν τα τρόφιμα που βρίσκονται μέσα. Ψυχραιμία, μην αγχώνεστε!

Μπορεί να είναι κάτι που διορθώνεται εύκολα, με μια σας κίνηση, γι’ αυτό πριν καλέσετε τεχνικό ενώ παράλληλα καταριέστε τη μαύρη σας τη μοίρα, κάντε έναν έλεγχο οι ίδιοι: θα σας πάρει μερικά μόνο λεπτά και ίσως να σας γλιτώσει από ένα σημαντικό έξοδο.

το ψυγείο ξαφνικά δεν παγώνει

Ξεκινώντας από τα βασικά

Ελέγξτε τον θερμοστάτη του ψυγείου σας, ενδεχομένως κάποια κίνησή σας ή κάποια συσκευασία να τον μετακίνησε. Βεβαιωθείτε ότι οι συσκευασίες και τα τρόφιμα που έχει μέσα δεν μπλοκάρουν τις σχάρες εξαερισμού και δοκιμάστε να τα μοιράσετε ισομερώς στα ράφια, προσέχοντας να μην εφάπτονται με τα τοιχώματα του ψυγείου.

Παρατηρήστε προσεκτικά τα ράφια της πόρτας για να επιβεβαιώσετε πως κλείνει ερμητικά χωρίς να εμποδίζεται από κάποια συσκευασία ή προβληματικό λαστιχάκι –σε διαφορετική περίπτωση, χάνεται πολύτιμη ψύξη.

Ο θόρυβος που παράγεται από το ψυγείο είναι ο συνηθισμένος; Αν είναι περισσότερο ή λιγότερο έντονος, τότε υπάρχει θέμα.

Μετακινήστε, αν πρέπει, το ψυγείο ώστε να υπάρχει επαρκές κενό μεταξύ της «πλάτης» του και του τοίχου για την καλή απαγωγή του θερμού αέρα. Χρησιμοποιώντας τη σκούπα, καθαρίστε επί της ευκαιρίας και τυχόν σκόνες που πιθανώς να έχουν συσσωρευτεί. Τέλος, εξετάστε αν το φις είναι καλά τοποθετημένο στην πρίζα ή το πολύπριζο –ορισμένες φορές η λύση σε κάποιο πρόβλημα είναι τόσο, μα τόσο απλή.

το ψυγείο ξαφνικά δεν παγώνει

Ψάξτε για «συμπτώματα»

Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν επαναφέρει την ψύξη του ψυγείου σας στα φυσιολογικά της επίπεδα, τότε ήρθε η ώρα να κάνετε έναν δεύτερο έλεγχο, αυτή τη φορά για «συμπτώματα».

Ο θόρυβος που παράγεται από το ψυγείο είναι ο συνηθισμένος; Αν είναι περισσότερο ή λιγότερο έντονος, τότε υπάρχει θέμα. Σε περίπτωση που τα LED του ψυγείου ανάβουν αλλά δεν παράγεται θόρυβος, δοκιμάστε να ρυθμίσετε τον θερμοστάτη σε χαμηλότερη θερμοκρασία και αν δε δείτε αποτελέσματα, βγάλτε το από την πρίζα για ένα 24ωρο και ξαναδοκιμάστε.

Σε κάθε περίπτωση, μην αμελήσετε να ελέγξετε το εγχειρίδιο του ψυγείου σας.

Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, τότε θα πρέπει να καλέσετε τεχνικό –το ίδιο θα κάνετε αν ο θόρυβος του ψυγείου είναι έντονος και διαφορετικός απ’ ό,τι συνήθως.

Μήπως γύρω-γύρω από το ψυγείο εμφανίζονται νερά; Εν τοιαύτη περιπτώσει, η βλάβη μπορεί να είναι από ελάσσονος σημασίας όπως π.χ. φθορά στο λάστιχο της πόρτας, συσσώρευση πάγου (λύνεται με απόψυξη) ή διαρροή στο δοχείο συλλογής νερού, μέχρι εξαιρετικά σοβαρή όπως πρόβλημα στους σωλήνες –αν είναι κάτι που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε και πάλι ένας τεχνικός θα σας βοηθήσει να το ξεπεράσετε.

Σε κάθε περίπτωση, μην αμελήσετε να ελέγξετε το εγχειρίδιο του ψυγείου σας αφού είθισται να περιγράφει τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνετε ανάλογα με τον τύπο βλάβης.