Καθώς απολαμβάνεις τον απογευματινό σου καφέ, διαπιστώνεις ότι μία λάμπα του σαλονιού δεν ανάβει. Μάλλον, έχει καεί. Και αναρωτιέσαι. Να αγοράσεις μία λάμπα πυρακτώσεως ή να αντικαταστήσεις την καμένη με μία λάμπα LED; Δες παρακάτω γιατί οι λάμπες LED αποτελούν πιο οικονομικές επιλογές και πρέπει να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας to-do για το σπίτι.

Οι λάμπες LED έχουν αρκετά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τα άλλα είδη που κυκλοφορούν στα καταστήματα.

Αρχικά, παρέχουν υψηλής ποιότητας φως και χρησιμοποιούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας όσο αφορά το φωτισμό. Μπορούν να καταναλώσουν έως και 90% λιγότερη ενέργεια από τα υπόλοιπα 3 είδη λάμπας (πυρακτώσεως, αλογόνου ή φθορίου) με αποτέλεσμα να είναι απόλυτα φιλικές με το περιβάλλον.

Από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά τους όμως είναι η διάρκεια ζωής τους, που κατά μέσο όρο ξεπερνάν τις 20.000 ώρες λειτουργίας. Φυσικά, μπορούν να αντικαταστήσουν τις υπόλοιπες λάμπες χωρίς να κάνεις κάποια μετατροπή στο φωτιστικό σου ενώ δεν τρεμοπαίζουν, όπως πιθανώς θα έχεις παρατηρήσει με τις πυρακτώσεως.

λάμπες LED

Έχουν μεγάλη ανθεκτικότητα σε κραδασμούς και είναι σχεδόν άθραυστες ενώ σε περίπτωση που γίνει το μοιραίο και σπάσει μία λάμπα LED, στο εσωτερικό τους δεν κρύβουν κινδύνους όπως οι λάμπες φθορίου. Δεν περιέχουν καθόλου τοξικές ή επικίνδυνες ουσίες. Ακόμη, σε σύγκριση με τις πυρακτώσεως και τις αλογόνου, δεν εκπέμπουν υψηλές θερμοκρασίες. Μάλιστα, η μέγιστη θερμοκρασία μπορεί να αγγίξει τους 65 βαθμούς αν και συνήθως λειτουργούν σε ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Επίσης, αν θέλεις να φωτίσεις μία συγκεκριμένη περιοχή στο χώρο σου, μπορείς να το κάνεις εύκολα με μία λάμπα LED, αφού είναι σχεδιασμένες να εστιάζουν εκεί που επιθυμείς. Σε αντίθεση με τα άλλα είδη που θα έπρεπε να χρησιμοποιήσεις ανακλαστήρα. Έχουν γρήγορη απόκριση παρέχοντας σε millisecond το μέγιστο της φωτεινότητάς τους ενώ υπάρχουν αρκετές που παρέχουν δυνατότητα λειτουργίας και με dimmer (δηλαδή με ρυθμιστή έντασης φωτισμού).

Το μόνο που απομένει λοιπόν, είναι να τις δεις και στην πράξη.