Η απόλαυση μιας καλής ταινίας χωρίς να χρειαστεί να σηκωθείς από τον καναπέ του σαλονιού σου, ακούγεται μια πολύ ωραία ιδέα, ειδικά για τα παγωμένα βράδια του χειμώνα. Πώς γίνεται όμως να μεταφέρεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κινηματογραφική μαγεία μέσα στο σπίτι σου;

«Οικιακός κινηματογράφος (Home Cinema/theater) είναι μία οπτικο-ακουστική εγκατάσταση που έχει σκοπό την αναπαραγωγή κινηματογραφικών ταινιών στον οικιακό χώρο». Mάλιστα, αλλά αυτό πρακτικά τι σημαίνει; Στην ουσία, μία εγκατάσταση οικιακού κινηματογράφου μπορεί να αποτελείται ακόμη και από μία καλή τηλεόραση, κατά προτίμηση με ευρεία οθόνη και πάνω από 32 ίντσες,  1 DVD player , ένα Blu-Ray player ή ένα υπολογιστή σε συνδυασμό με ηχεία. Σας φαίνεται περίπλοκο; Ας τα δούμε λοιπόν ένα ένα…

Ο ήχος που κάνει τη διαφορά.

Αν υποθέσουμε ότι όλοι έχουμε μια τηλεόραση στο σαλόνι μας και ίσως ένα μέσο αναπαραγωγής ταινιών (DVD, Blu- Ray player, σκληρό δίσκο με δυνατότητα αναπαραγωγής digital αρχείων κτλ.). Αυτό όμως  που δίνει ρεαλιστική κινηματογραφική αίσθηση στην παρακολούθηση μιας ταινίας μέσα στο σπίτι σου, είναι ο καλός surround ήχος. Σε μια εγκατάσταση surround, όπως αυτές που είναι πολύ δημοφιλείς  σήμερα, σημείο αναφοράς είναι τα πολλά ηχεία: υπάρχουν εγκαταστάσεις με δύο ηχεία, τα οποία χαρακτηρίζονται ως 2.1, με το δύο να αναφέρεται τον αριθμό των ηχείων ενώ το ένα στο subwoofer. Το subwoofer αποτελεί ένα ηχείο μπάσων, το οποίο προορίζεται αποκλειστικά για την αναπαραγωγή ήχων χαμηλών συχνοτήτων και χρησιμοποιούνται κυρίως για την ενίσχυση των υφιστάμενων ηχείων και παράγουν, ανάλογα με τη ρύθμιση, μια σημαντικά διαφοροποιημένη ενίσχυση της περιοχής των μπάσων. Αντίστοιχα λοιπόν, σε άλλες διατάξεις όπως είναι τα 5.1 και 7.1, περιγράφεται ο αριθμός των ηχείων που συνδέονται στο ίδιο σύστημα home cinema.

Στήσε το δικό σου «σινεμά» στο σαλόνι σου για άπειρες ώρες κινηματογραφικής απόλαυσης

H σωστή διάταξη έχει την (καθοριστική) σημασία της.

Όταν κυκλοφόρησαν τα πρώτα DVD-Player, τα οποία παρείχαν τη δυνατότητα αναπαραγωγής surround ήχου εξαιρετικής ποιότητας, το Home Cinema απέκτησε πλέον φανατικούς οπαδούς. Και αυτό γιατί όντως ο ήχος surround δίνει στους ακροατές την αίσθηση πως «περιβάλλονται από τον ήχο», όπως ακριβώς συμβαίνει και στον κινηματογράφο. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να μπουν τα ηχεία και το subwoofer στις κατάλληλες θέσεις μέσα στο χώρο μας.

· Διάταξη 2.1

Στη διάταξη 2.1 εγκαθίστανται δύο μπροστινά ηχεία (αριστερά και δεξιά) και ένα subwoofer. Το 2.1 δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, ωστόσο, ως απόλυτος ήχος surround. Ο ήχος σχηματίζεται και αναπαράγεται με τέτοιον τρόπο, ώστε να δίνεται η αίσθηση πως προέρχεται από διαφορετικές κατευθύνσεις.

· Διάταξη 5.1

Η δημοφιλέστερη διάταξη του ήχου surround είναι η 5.1 και  αποτελείται από δύο μπροστινά ηχεία (αριστερά και δεξιά), ένα κεντρικό ηχείο, δύο ηχεία surround και ένα subwoofer. Τα μπροστινά ηχεία βρίσκονται αριστερά και δεξιά από την τηλεόραση ή το στερεοφωνικό συγκρότημα και αναπαράγουν στερεοφωνικό ή surround ήχο. Το κεντρικό ηχείο αναπαράγει τους διαλόγους ή τα τραγούδια της ταινίας. Αυτό το ηχείο τοποθετείται ακριβώς πάνω από την τηλεόραση. Τα ηχεία surround βρίσκονται στο πίσω μέρος του δωματίου, στο ύψος του καναπέ. Αυτά χρησιμοποιούνται για την αναπαραγωγή των ειδικών εφέ και των ήχων του παρασκηνίου. Το subwoofer αναπαράγει τις χαμηλές συχνότητες και τα χαμηλά μπάσα των ειδικών εφέ της ταινίας. Η θέση του Subwoofer δεν έχει μεγάλη σημασία, ωστόσο, όπως και τα ηχεία, απαιτεί αρκετό χώρο για να κατανείμει σωστά τον ήχο του.

· Διάταξη 6.1

Σε μια διάταξη 5.1. μπορεί να προστεθεί ένα ακόμη ηχείο στο πίσω μέρος του δωματίου. Αυτό το κανάλι αναπαράγει με ακόμη μεγαλύτερη λεπτομέρεια τα εφέ της ταινίας.

· Διάταξη 7.1

Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει βοηθήσει στο να γίνει αρκετά δημοφιλής και αυτή η διάταξη, καθώς αρκετές ταινίες πλέον που κυκλοφορούν σε Blu-Ray δίσκους (οι οποίοι προσφέρουν υψηλής ευκρίνειας εικόνα και ήχο), μπορεί να υποστηριχτεί Surround ήχος 7.1.  Η μορφή 7.1. διαθέτει δύο μπροστινά ηχεία, ένα κεντρικό ηχείο, δύο ηχεία surround και άλλα δύο πίσω ηχεία surround. Τα πρώτα δύο ηχεία surround τοποθετούνται στο κέντρο του δωματίου, ενώ τα άλλα δύο πίσω από τον καναπέ. Με αυτή τη διάταξη το πεδίο διάχυσης του ήχου είναι μεγαλύτερο και η εμπειρία surround ακόμη εντονότερη.

Η διάταξη των ηχείων του Home cinema παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή διάχυση του ήχου στο χώρο σου.

Ο ρόλος των player

Αν θέλεις να αναβαθμίσεις την ποιότητα του Home cinema που έχεις στο σπίτι σου, μια καλή ιδέα είναι να αναβαθμίσεις τον παλαιότερο player σου, ότι κι αν είναι αυτός. Τα σύγχρονα DVD αλλά κυρίως τα Blu-Ray player μπορούν να συνεργαστούν σαφώς καλύτερα με μία HD (high definition) ready ή ακόμη καλύτερα, μία Full HD τηλεόραση νέας γενιάς. Για να καταλάβετε τη διαφορά ένας δίσκος Blu-Ray έχει σχεδόν 5 φορές την χωρητικότητα ενός απλού DVD, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αναπαράγει μια ταινία σε υψηλή ποιότητα εικόνας και ήχου, αφού το συγκεκριμένο ψηφιακό αρχείο θα είναι π.χ.15 ή 20 GB αντί για 700 ΜΒ που είναι τα αρχεία των ταινιών ενός DVD. Με απλά λόγια, στους δίσκους Blu-Ray ή και στα ψηφιακά αρχεία HD που μπορείτε πλέον να κατεβάσετε από πολλές νόμιμες πηγές στο internet, περιέχεται πολύ περισσότερη λεπτομέρεια σε εικόνα και ήχο, την οποία μπορείτε να απολαύσετε σε ένα ιδανικά στημένο Home cinema.