Ο χειμώνας φέρνει χαμηλές θερμοκρασίες, τα παράθυρα μένουν όλο και περισσότερο ερμητικά κλειστά. Παράλληλα τα τζάκια, οι σόμπες και τα καλοριφέρ ανάβουν συνεχώς, κάνοντας την ατμόσφαιρα στο σπίτι σου αποπνικτική, ειδικά όταν έχεις και καλεσμένους, κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά την περίοδο των γιορτών.

Και όμως υπάρχουν λύσεις, οι οποίες μάλιστα είναι προσιτές οικονομικά, τόσο για να καθαρίσεις τον αερα όσο και για να ρυθμίσεις την υγρασία σε επιθυμητό επίπεδο. Λύσεις με τις οποίες μπορείς να αντιμετωπίσεις για παράδειγμα, την υψηλή υγρασία ή την υπερβολική ξηρότητα στον αέρα, φαινόμενα που μπορούν να δημιουργήσουν αναπνευστικά και όχι μόνο προβλήματα τόσο σε σένα όσο και στην οικογένεια σου – ιδιαίτερα στα παιδιά.

Βρες λύση κλιματισμού και θέρμανσης εδώ.

Υψηλή υγρασία στο σπίτι: πώς το καταλαβαίνω;

Αν το πράγμα δεν είναι προφανές, δηλαδή δεν έχουν «βγάλει» υγρασία οι τοίχοι ή άλλα σημεία του σπιτιού, μπορείς να τσεκάρεις αν για παράδειγμα τα παράθυρά σου είναι συνεχώς θολά ή αν συγκεντρώνεται κατά καιρούς έντονη υγρασία στο ταβάνι του διαμερίσματός σου. Έλεγξε επίσης τις ντουλάπες αλλά και το μπάνιο ενώ για σιγουριά μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα υγρόμετρο οικιακής χρήσης: θα το τοποθετήσεις στο χώρο με τη μεγαλύτερη εκτιμώμενη υγρασία, για παράδειγμα στο μπάνιο και θα περιμένεις μερικές ώρες για να δουλέψει ο μηχανισμός του.

Η λύση: Aφυγραντήρας

Οι αφυγραντήρες είναι ηλεκτρικές συσκευές, οι οποίες μειώνουν και ελέγχουν τα επίπεδα υγρασίας, φιλτράροντας τον αέρα, με αποτέλεσμα αυτός να γίνεται πιο ξηρός αλλά και πιο υγιεινός. Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς ενσωματώνουν και λειτουργία Ιονιστή με αποτέλεσμα όχι μόνο να δημιουργείς τις κατάλληλες συνθήκες υγρασίας αλλά να καθαρίζεις την ατμόσφαιρα από δυσάρεστες οσμές, καπνό τσιγάρου αλλά και βακτήρια.

Η υπερβολική εσωτερική υγρασία είναι δυσάρεστη αλλά μπορεί να προκαλέσει και διάφορα προβλήματα, με τους τοίχους να ξεφλουδίζουν, να «φουσκώνουν» τα πατώματα και οι πόρτες ενώ δεν είναι αμελητέες οι επιπτώσεις στην υγεία, κυρίως με τις αλλεργίες που δημιουργούνται από τους μύκητες που βρίσκουν «εύφορο» χώρο ανάπτυξης. Έτσι, κρίνεται σκόπιμο να κινηθείς προληπτικά και να πάρεις τα μέτρα σου για να αποκατασταθεί η υγρασία στα φυσιολογικά επίπεδα (οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα φυσιολογικά επίπεδα βρίσκονται ανάμεσα στο 40% και 55% και πάντα ανάλογα το χώρο).

Όλοι οι αφυγραντήρες αέρα διαθέτουν ένα λεπτό, αντιβακτηριδιακό φίλτρο, το οποίο συμβάλλει ώστε να διατηρείται ο αέρας καθαρός και υγιεινός. Διαθέτουν ρυθμίσεις για τη επιθυμητή ταχύτητα λειτουργίας ενώ αρκετά μοντέλα έχουν και χρονοδιακόπτες για τον καλύτερο προγραμματισμό τους.

Δες εδώ όλους τους αφυγραντήρες

 

ΑφυγραντήραςΠρόβλημα και ο υπερβολικά ξηρός αέρας μέσα στο σπίτι

Το χειμώνα, η υγρασία του αέρα μειώνεται σημαντικά λόγω της θέρμανσης. Η παραδοσιακή λύση είναι ο σωστός αερισμός των δωματίων, αλλά συχνά αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς ο κρύος χειμωνιάτικος αέρας δεν μπορεί να συγκρατήσει επαρκή υγρασία και τελικά ενισχύει την ανεπιθύμητη αίσθηση ξηρασίας του αέρα. Ο υπερβολικά ξηρός αέρας μπορεί να αποβεί εξίσου δυσάρεστος με τον πολύ υγρό ενώ ενδέχεται να προκαλέσει ενοχλήσεις στο λαιμό.

Η λύση: Υγραντήρας

Η ιδανική υγρασία μέσα σε ένα σπίτι εκτιμάται ότι πρέπει να κυμαίνεται από 40% έως και 55%.  Οι συγκεκριμένες συσκευές υπολογίζουν τα επίπεδα υγρασίας στην ατμόσφαιρα και αναλόγως υγραίνουν τον αέρα, χαμηλώνοντας ελαφρώς την ίδια στιγμή, τη θερμοκρασία μέσα στο δωμάτιο που είναι τοποθετημένοι.

Δες εδώ όλους τους υγραντήρες

 

Προβλήματα με άσθμα από σκόνη, έντονες οσμές, καπνό από τα τζάκια/σόμπες

Η ποιότητα του αέρα επηρεάζει την υγεία σου, καθώς η συγκέντρωση βλαβερών ουσιών σε γραφεία, σχολεία και σπίτια είναι πολλές φορές έντονη και μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες, δερματικά προβλήματα, άσθμα, χρόνιους πονοκεφάλους και κόπωση. Πρόσφατα αντιμετωπίσαμε από πρώτο χέρι την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας μέσα σε σπίτι από τον καπνό των τζακιών της περιοχής. Η κατάσταση ήταν απλά αφόρητη: «βαριά» ατμόσφαιρα, έντονη οσμή καμένου ξύλου, δυσκολία στην αναπνοή και πονόλαιμος στο ξύπνημα. Αλλά ακόμη και οι συχνές κοινωνικές εκδηλώσεις στο σπίτι, όπου συγκεντρώνονται πολλά άτομα, οι οποίοι πιθανόν καπνίζουν κλπ., επιβαρύνει επίσης ένα σπίτι, ειδικά το χειμώνα.

Η λύση: Ιονιστές

«καλύτερος, καθαρός αέρας με μία κίνηση»

Καλύτερο και πιο ποιοτικό αέρα. Αυτό προσφέρουν οι ιονιστές. Απομακρύνουν τις βλαβερές ουσίες, βακτήρια, τα μικρόβια, τη σκόνη αλλά και τις δυσάρεστες οσμές με τη βοήθεια των φίλτρων τους.  Είναι ελαφριοί σε βάρος και έτσι εύκολα μπορούν να μετακινηθούν από δωμάτιο σε δωμάτιο, καθώς μπορούν να καλύψουν συγκεκριμένους χώρους (π.χ. δωμάτια 20 τ.μ.) και όχι ολόκληρα διαμερίσματα και σπίτια.

Δες όλους τους Ιονιστές