Ένας υπολογιστής ο οποίος προορίζεται κυρίως για να παίζεις παιχνίδια, να βλέπεις υψηλής ποιότητας video και γενικά για οικιακή διασκέδαση, πρέπει να πληροί κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αν δεν θέλεις να επιλέξεις μια έτοιμη λύση, μπορείς να επιλέξεις τα εξαρτήματα που χρειάζεσαι και να τον φτιάξεις σύμφωνα με τις δικές σου προτιμήσεις.

Παρακάτω παρουσιάζουμε εκείνα που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία στο «στήσιμο» ενός τέτοιου υπολογιστή:

PC Cases

Tα αποκαλούν «πύργους» (από το αγγλικό pc tower) ή απλά «κουτιά» του υπολογιστή και είναι ο χώρος, μέσα στον οποίο φιλοξενούνται όλα τα κομμάτια του. Διαφέρουν σε μέγεθος (π.χ. mini, middle tower) και θα επιλέξεις αυτό που ταιριάζει καλύτερα για το PC που θέλεις να φτιάξεις.

Φτιάξε τον υπολογιστή που πάντα ήθελες, επιλέγοντας με προσοχή το κάθε τμήμα του

Γιατί είναι σημαντικός ο ρόλος τους:

+ Οι υπολογιστές υψηλών επιδόσεων ανεβάζουν υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό τους, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την απόδοση τους.  Η απαγωγή αυτής της θερμότητας μπορεί να γίνει με την επιλογή ενός «κουτιού», το οποίο θα διαθέτει από κατασκευής όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις για ειδικούς ανεμιστήρες. (όπως για παράδειγμα ο Aerocool Strike X)
Οι ανεμιστήρες συντελούν αποφασιστικά στο να μειωθεί η θερμότητα ενώ εκτός από τον αριθμό τους, το μέγεθός τους ποικίλει σε κάθε μοντέλο.

+ Επίσης, η σχεδίαση του PC case παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς πρέπει να υπάρχει ο αναγκαίος χώρος για την τοποθέτηση εξαρτημάτων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για παράδειγμα, σε κάποια μοντέλα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για να χωρέσουν ειδικοί ψύκτες, οι οποίοι «δροσίζουν» τον επεξεργαστή ενώ η διάταξη του χώρου είναι κρίσιμη και για να ταιριάξουν υψηλής ποιότητα κάρτες γραφικών με μεγάλο όγκο. Τέλος, η ύπαρξη αρκετών εισόδων/εξόδων (π.χ. USB, audio κτλ.) είναι ένα ακόμη από τα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να βαρύνουν στην τελική επιλογή σου.

Τροφοδοτικά

Η βασική δουλειά τους είναι να μετατρέπουν το εναλλασσόμενο ρεύμα του δικτύου σε συνεχές για χρήση από τα διάφορα εξαρτήματα του υπολογιστή. Το μέγεθός τους καθορίζεται από τα Watt εξόδου τους.

Γιατί είναι σημαντικός ο ρόλος τους:

+ Ο υπολογιστής μας δεν καταναλώνει την ίδια ποσότητα ρεύματος όταν γράφουμε π.χ. σε ένα αρχείο Word και όταν παίζουμε ένα παιχνίδι με απαιτητικά γραφικά. Είναι λογικό λοιπόν να επιλέξουμε ένα ενισχυμένο τροφοδοτικό όταν δημιουργούμε έναν υπολογιστή υψηλών επιδόσεων. Σε αντίθετη περίπτωση, η μεγάλη πίεση που θα ασκηθεί σε ένα τροφοδοτικό μικρής δυναμικότητας, μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή του σκληρού δίσκου και της κάρτας γραφικών, τυχαίες επανεκκινήσεις και πιθανά προβλήματα σε άλλα υποσυστήματα του υπολογιστή. Για να καταλήξουμε στην επιλογή του κατάλληλου τροφοδοτικού, θα πρέπει να αθροίσουμε τις ενεργειακές ανάγκες (σε watt) του κάθε μέρους του υπολογιστή μας (motherboard, επεξεργαστής, σκληροί δίσκοι κτλ.) και να βεβαιωθούμε ότι το μοντέλο που έχουμε επιλέξει τις καλύπτει.

[justified_image_grid exclude=1368]

SSD σκληροί δίσκοι 

Αντίθετα με τους ΗDD (HardDiskDrive), ο δίσκος των SSD δεν περιστρέφεται ενώ δεν διαθέτουν άλλα κινούμενα μέρη. Κατά τα άλλα, λειτουργούν κανονικά ως ψηφιακοί χώροι αποθήκευσης δεδομένων.

Η κάρτα γραφικών είναι το πιο σημαντικό μέρος ενός υπολογιστή κατάλληλου για gaming υψηλού επιπέδου

Γιατί είναι σημαντικός ο ρόλος τους:

+ Είναι περισσότερο ανθεκτικοί και αξιόπιστοι ενώ καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα. Το σημαντικότερο πλεονέκτημά τους είναι η ταχύτητά τους, καθώς είναι πάνω από 100 φορές γρηγορότεροι από τους αντίστοιχους HDD. Επιπλέον έχουν μικρό μέγεθος, κάτι που τους καθιστά ιδανικούς για την εγκατάσταση σε φορητούς υπολογιστές. Ειδικά στα παιχνίδια, η διαφορά που θα δείτε έχοντας έναν SSD δίσκο είναι πολύ μεγάλη ενώ και το ίδιο το λειτουργικό, θα φορτώνει πολύ πιο γρήγορα σε κάθε επανεκκίνηση.

Κάρτες γραφικών

Είναι εκείνο το τμήμα του υπολογιστή, το οποίο λαμβάνει δεδομένα από τον επεξεργαστή για να τα μετατρέψει σε εικόνα, η οποία και προβάλλεται στην οθόνη

Γιατί είναι σημαντικός ο ρόλος τους:

+ Τα σύγχρονα video games διαθέτουν ιδιαίτερα εξελιγμένα γραφικά. Αυτό σημαίνει ότι δίνεται μεγάλη έμφαση στην απόδοση καλύτερων χρωμάτων, σκίασης, υφής και άλλων στοιχείων της εικόνας, ώστε χαρακτήρες και περιβάλλον να φαίνονται με όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικο τρόπο.
Συνεπώς, σε έναν υπολογιστή που τον φτιάχνεις για να παίζεις παιχνίδια και να βλέπεις ταινίες, πρέπει να έχεις μια καλή κάρτα γραφικών. Η επιλογή της θα εξαρτηθεί από τις απαιτήσεις που έχουν τα παιχνίδια και οι άλλες χρήσεις του υπολογιστή που «στήνεις». Στην αγορά θα βρεις πολλές κάρτες με διαφορετικές δυνατότητες σε βασικά χαρακτηριστικά, όπως είναι η ανάλυση της εικόνας που υποστηρίζουν και το μέγεθος της ξεχωριστής μνήμης RAM που διαθέτουν.

Εμείς θα σου προτείναμε να διαθέσεις τα περισσότερα χρήματα του προϋπολογισμού σου, στην αγορά της καλύτερης δυνατής κάρτας γραφικών