Είτε μιλάμε για τραγανό κοτόπουλο πανέ, είτε για πατάτες, μια φριτέζα έχει σχεδόν πάντοτε τα καλύτερα αποτελέσματα: υψηλότερη θερμοκρασία, πλήρης βύθιση, καθόλου πιτσιλιές. Αλλά είναι γνωστό το ότι τα τηγανιτά δεν είναι και ό,τι καλύτερο για την υγεία μας. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει κάνει την εμφάνισή του ένα νέο είδος φριτέζας: η φριτέζα αέρος. Αυτή η νέα κατηγορία υπόσχεται τα τέλεια αποτελέσματα μιας κανονικής φριτέζας, αλλά με ελάχιστο ή και καθόλου λάδι! Τι μαγεία είναι αυτή;

Πώς λειτουργεί μια φριτέζα αέρος;

Πρακτικά, η “φριτέζα αέρος” είναι ένα μικρό φουρνάκι αέρος, το οποίο κυκλοφορεί καυτό αέρα για να κάνει το φαγητό τραγανό και ξεροψημένο στο εξωτερικό, αλλά ζουμερό και μαλακό στο εσωτερικό! Η μέθοδος είναι πατενταρισμένη από τη γνωστή Philips και τα τελευταία χρόνια οι αντίστοιχες συσκευές έχουν γίνει ανάρπαστες! Ο λόγος είναι πως μπορείς να “αεροτηγανίσεις” τα πάντα, από κατεψυγμένες κοτομπουκιές και πατάτες, μέχρι… λαχανικά!

φριτέζα αέρος friteza aeros air fryer 01

Το μοναδικό “μείον” της φριτέζας αέρος είναι η χωρητικότητα: αν θέλεις μεγάλες ποσότητες, τότε… θα αναγκαστείς να το κάνεις σε δόσεις! Υπάρχουν, βέβαια, μοντέλα με χωρητικότητα πάνω από 4 λίτρα, αλλά τα αποτελέσματα είναι… κριτσινιστότερα αν βάλεις μικρότερες ποσότητες!

Είναι υγιεινός τρόπος μαγειρέματος;

Η απάντηση είναι ένα μεγάλο “ναι”… αλλά υπό προϋποθέσεις! Η πιο σωστή έκφραση θα ήταν “είναι πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος, αν τον συγκρίνουμε με κανονική φριτέζα“. Συγκρίνοντας τις φριτέζες αέρος με τις κανονικές φριτέζες με λάδι, σαφώς πρόκειται για πολύ πιο υγιεινό τρόπο μαγειρέματος. Τα τρόφιμα στην φριτέζα αέρος θέλουν απλά ένα ψέκασμα με ελάχιστο λάδι – ή και καθόλου – για να γίνουν τραγανά και λαχταριστά, ενώ οι θερμίδες που προέρχονται από το λάδι του τηγανίσματος μειώνονται κατά 80%. Τελικά, όμως, όλα εξαρτώνται από το ίδιο το φαγητό που θα βάλεις μέσα.

Για παράδειγμα, κοτόπουλο πανέ, τηγανιτές πατάτες, ή κοτομπουκιές, δεν θα έχουν τόσο μεγάλη διαφορά. Μπορείς, όμως, να ψήσεις και λαχανικά, για παράδειγμα να κάνεις κολοκυθάκια τηγανιτά, με απειροελάχιστο λάδι! Ομοίως και κεφτεδάκια, αλλά και κολοκυθοκεφτέδες, μελιτζάνες τηγανιτές, μέχρι και… γαρίδες!

φριτέζα αέρος friteza aeros air fryer 02

Γιατί φριτέζα αέρος;

Απλά γιατί… τα τηγανιτά είναι νόστιμα! Εντάξει, αν θέλεις το απολύτως υγιεινότερο μαγείρεμα, τότε θα πρέπει να στραφείς σε έναν ατμομάγειρα! Αλλά η πραγματικότητα είναι πως τον πολύ τον… ατμό, τον βαριέται και ο… διαιτολόγος! Δεν γίνεται να τρεφόμαστε αποκλειστικά με φαγητά στον ατμό, όσο υγιεινά κι αν είναι! Κατ’ αρχήν, “ατμός” και “τραγανό” είναι δύο έννοιες ασύμβατες. Αν σου αρέσουν τα τραγανά, κριτσινιστά, ξεροψημένα φαγητά, αλλά θέλεις κάτι όσο πιο υγιεινό γίνεται, τότε… θέλεις φριτέζα αέρος! Δοκίμασε όλα τα φαγητά που σου αρέσουν, ακόμη και… τυροπιτάκια με φύλλο, αντί για φριτέζα ή τηγάνι, στη φριτέζα αέρος και μπορείς να ξεχάσεις τα λάδια δια παντός!

Ένας άλλος λόγος που μπορεί να θέλεις να πάρεις φριτέζα αέρος είναι η ευκολία. Μια φριτέζα αέρος δεν έχει καν λάδια, όπως οι παραδοσιακές φριτέζες που παίρνουν λίτρα ολόκληρα, επομένως το καθάρισμα μπορεί να γίνει ακόμη και με λίγο χαρτί κουζίνας! Εκτός αυτού, οι οσμές δεν παραμένουν, ούτε και χρειάζεται να κάνεις κάτι άλλο μετά το μαγείρεμα, εκτός (ίσως) του να καθαρίσεις το καλαθάκι, κάτι το οποίο γίνεται και στο πλυντήριο πιάτων.

Η φριτέζα αέρος ενδείκνυται για όσους δεν θέλουν τεράστιες ποσότητες τηγανιτών. Για παράδειγμα, αν θέλεις να φτιάξεις μερικά sticks παναρισμένου τυριού για να μασουλήσεις βλέποντας μια ταινία ή το τελευταίο επεισόδιο της αγαπημένης σου σειράς στο Netflix, τότε η φριτέζα αέρος είναι ιδανική. Αν σου αρέσουν τα chicken wings, το κοτόπουλο πανέ, τα mozzarella sticks, ακόμη και τα τηγανιτά κολοκυθάκια, τότε θέλεις μια φριτέζα αέρος! Αλλά και τα κεφτεδάκια, τα fish sticks, μέχρι και… μαρίδες ή γαύρος τηγανιτός, όλα γίνονται εύκολα και γρήγορα στη φριτέζα αέρος, με μηδαμινό λάδι, μετατρέποντάς τα από “ένοχες απολαύσεις” σε “υγιεινό σνακ”!