Οι φούρνοι μικροκυμάτων αποτελούν μια ιδιαιτέρως προσφιλή επιλογή ηλεκτρικής οικιακής συσκευής τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα δικαίως.

Κι αυτό γιατί προσφέρουν πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα στον χρήστη τους. Αρχικά το κυριότερο είναι ότι ξεπαγώνουν, ζεσταίνουν και ψήνουν το φαγητό με τρομερά μεγάλες ταχύτητες, εξοικονομώντας σου χρόνο, που στις μέρες μας, λόγω των απαιτητικών ρυθμών ζωής μας, μόνο περισσευούμενος δεν είναι. Ακόμη, συντηρούν τη διατροφική αξία των φαγητών, συγκριτικά με το συμβατικό μαγείρεμα στις κουζίνες αερίου ή στις ηλεκτρικές. Τέλος, άλλο ένα πλεονέκτημα που προσφέρουν είναι ότι εμποδίζουν την ανάπτυξη μικροβίων, καθώς λόγω της μεγάλη ταχύτητας ψησίματος, δεν δίνεται η δυνατότητα στα μικρόβια να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν.
Η λειτουργία τους βασίζεται στο μαγείρεμα, ή στο ζέσταμα των τροφίμων μέσω διηλεκτρικής θέρμανσης. Για την ακρίβεια, χρησιμοποιούν την τεχνολογία των μικροκυμάτων ώστε να διεγείρουν τα μόρια του νερού και των άλλων πολωμένων μορίων που βρίσκονται εντός του τροφίμου. Έτσι, επιτυγχάνουν μια ομοιόμορφη θέρμανση σε όλο τον όγκο του τροφίμου, πράγμα που είναι εφικτό μονάχα με τον συγκεκριμένο τρόπο ψησίματος.
Γενικώς, υπάρχει η αντίληψη ότι ένας φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να αλλοιώσει τα τρόφιμα, καθώς η ακτινοβολία, πάσης φύσεως, έχει συνυφαστεί στο μυαλό του κόσμου με κάτι το βλαβερό. Ωστόσο ο φόβος ότι τα μικροκύματα μπορούν να αλλοιώσουν τα τρόφιμα είναι αβάσιμος. Επιστημονικές έρευνες διαβεβαιώνουν ότι η παραγωγή και η απορρόφηση των μικροκυμάτων περιορίζεται εντός του φούρνου και μονάχα για όσο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε λειτουργία. Όλα τα μοντέλα των φούρνων μικροκυμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά, ασφαλώς, και πληρούν όλους τους ενδεδειγμένους κανόνες ασφαλείας έτσι ώστε να μη διατρέχει ο χρήστης τους κανέναν απολύτως κίνδυνο. Απλώς το μόνο σημείο προσοχής πρέπει να είναι το να κλείνει κάποιος καλά την πόρτα του φούρνου ώστε να μην προξενηθούν διαρροές ακτινοβολίας.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά των φούρνων μικροκυμάτων είναι τα εξής:

– Χρησιμοποιούν χρονόμετρο ώστε να σβήνουν αυτομάτως μετά τον προκαθορισμένο χρόνο.
– Θερμαίνουν μεν τα τρόφιμα, αλλά όχι και τα μαγειρικά σκεύη στα οποία αυτά είναι τοποθετημένα. Συγκεκριμένα, τα μαγειρικά σκεύη κατόπιν χρήσης τους σε έναν φούρνο μικροκυμάτων είναι πολύ πιο κρύα από το περιεχόμενο σε αυτά φαγητό.
– Μαγειρεύουν σε χαμηλότερη θερμοκρασία από ότι άλλες οικιακές συσκευές, έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος σχηματισμού πίσσας, ή καρβουνίσματος στο φαγητό, τα οποία είναι καρκινογόνα.
– Τα φαγητά που μαγειρεύονται σε φούρνο μικροκυμάτων διατηρούν περισσότερες βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά συγκριτικά με φαγητά που παρασκευάζονται με τους παραδοσιακούς/συμβατικούς τρόπους μαγειρέματος (π.χ. τηγάνισμα, βράσιμο κτλ.).

Και τώρα μερικά χρήσιμα tips ώστε να χρησιμοποιήσεις τον δικό σου φούρνο μικροκυμάτων σωστά και αποδοτικά:

1. Να ακολουθείς «κατά γράμμα» τις οδηγίες χρήσης του δικού σου μοντέλου.
2. Πρόσεξε ποια σκεύη χρησιμοποιείς εντός του. Δεν ενδείκνυνται όλα για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων, κι ενδέχεται ακόμη και να λιώσουν (π.χ. ορισμένα μεταλλικα, κεραμικά και πλαστικά σκεύη που δεν είναι ανθεκτικά στην ακτινοβολία με μικροκύματα) προσθέτοντας έτσι στο φαγητό επικίνδυνες χημικές ουσίες.

3. Μην ψήσεις αυγά με το τσόφλι τους σε φούρνο μικροκυμάτων γιατί ο ατμός που δημιουργείται στο εσωτερικό μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο του κελύφους.

4. Πάντα να φροντίζεις να πλένεις τον φούρνο εσωτερικά, κάνοντας χρήση των ειδικών καθαριστικών, ώστε να μη μένουν υπολείμματα τροφής τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την απρόσκοπτη λειτουργία του.

5. Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσεις ειδικό πλαστικό κάλυμμα, φρόντισε να αφήσεις ένα μικρό κενό μεταξύ του φαγητού σου και του καλύμματος ώστε να δώσεις σημείο εξόδου του ατμού. Aν ο ατμός παραμείνει μέσα, θα αυξηθεί η πίεση και αυτό μπορεί να καταλήξει είτε σε εκτόνωση είτε ακόμη και σε εκτίναξη.

[sc:product article=”1111987″ ][sc:product article=”1133642″ ][sc:product article=”1102655″ ][sc:product article=”1117562″ ]