Είναι ελαφριές και μικρές σε μέγεθος. Χωράνε στην τσέπη σου, σε μια γωνιά της τσάντας σου στο ταξίδι ακόμη και στην τσέπη του παντελονιού σου. Βγάζουν μια χαρά φωτογραφίες σε οποιεσδήποτε συνθήκες   – και το βασικότερο – κοστίζουν λιγότερο από 100 €!

Μπορεί να βιαστείς να πεις ότι δεν τις χρειάζεσαι, ότι έχεις πάντα μαζί το κινητό σου. Ok, δεκτή η ένσταση: αλλά έχουν όλοι τη δυνατότητα να έχουν ένα τόσο καλό (και αρκετά ακριβό) smartphone, ώστε να μην χρειάζονται μια φωτογραφική μηχανή; Επιπλέον, η λειτουργία ενός κινητού ως φωτογραφικής μηχανής, φορτώνει τον αποθηκευτικό του χώρο με αρκετά ΜΒ υλικού, που ενδέχεται να δυσκολεύει την λειτουργία του και να χρειάζεται συνέχεια να σβήνεις φωτογραφίες κλπ.  Όπως και να το δεις, μια καλή φωτογραφική μηχανή – compact όπως λέγεται η συγκεκριμένη κατηγορία – είναι εξαιρετικά χρήσιμη και μπορεί να κάνει απόσβεση των χρημάτων που θα διαθέσεις σε ένα μόλις ταξίδι!

Τι είναι οι compact φωτογραφικές μηχανές

Eίναι μία μικρή σε μέγεθος φωτογραφική μηχανή, της οποίας η ποιότητα κρίνεται από τον αισθητήρα εικόνας (πόσα Mpixel είναι), από το φακό της αλλά και τη δυνατότητα της να φέρνει κοντά  – και πόσο – το αντικείμενο που φωτογραφίζεις, το γνωστό μας «ζουμ». Εδώ θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι μεγαλύτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην ποιότητα του φακού μιας ψηφιακής compact φωτογραφικής μηχανής και ότι τόσο στον αριθμό των Megapixel, καθώς είναι πολύ σημαντικότερος από τον αισθητήρα εικόνας που έχει για παράδειγμα δέκα αντί για έξι Megapixel. Οι περισσότερες φωτογραφικές μηχανές λειτουργούν πλήρως αυτοματοποιημένα, αν και αρκετές της κατηγορίας σου δίνουν και τη δυνατότητα να κάνεις κάποιες (λίγες) ρυθμίσεις χειροκίνητα. Οι περισσότερες ψηφιακές compact φωτογραφικές μηχανές καθιστούν τη λήψη φωτογραφιών πανεύκολη, χάρη στην πλήρη αυτοματοποίηση τους. Για να καταλάβουμε καλύτερα την προσφορά των αυτόματων ρυθμίσεων, θα πάρουμε για παράδειγμα την επιλογή της αναγνώρισης προσώπου, η οποία φροντίζει για το βέλτιστο φωτισμό των προσώπων στην εικόνα.

Μικρή σε μέγεθος, ελαφριά, εύκολη στη χρήση: το τρίπτυχο της επιτυχίας των compact φωτογραφικών μηχανών!

Τα βασικά της πλεονεκτήματα

Είσαι στα γενέθλια ενός φίλου ή στο σαββατοκύριακο στο βουνό με μεγάλη παρέα. Βλέπεις κάτι που θέλεις να το αποθανατίσεις. Ψάχνεις στην τσέπη σου και «κλικ»… το ‘χεις. Το μικρό, ευέλικτο μέγεθός τους καθώς και το πλήθος αυτόματων ρυθμίσεων, σου επιτρέπει απλά να στοχεύσεις και να πατήσεις το κουμπί. Τόσο απλό. Η αξία τους είναι αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθός τους ενώ η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει επιτρέψει στα μοντέλα της κατηγορίας που μπορούν να αποκτηθούν με κόστος κάτω από 100 €, να έχουν πολύ καλά τεχνικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, είναι γεγονός ότι υπάρχουν ολοένα και περισσότερα μοντέλα με σημαντικά βελτιωμένους φακούς ζουμ, προσφέροντας καλής ποιότητας φωτογραφίες που δεν θα τις περίμενες από μια τέτοια compact φωτογραφική μηχανή.

[justified_image_grid exclude=755]

Γιατί να την αγοράσεις

Πολλοί είναι εκείνοι που είναι πολύ συγκρατημένοι στις αγορές τους πλέον. Και αυτό είναι λογικό. Ωστόσο, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ξεκάθαρη περίπτωση value for money, δηλαδή μια αγορά στην οποία τα λεφτά σου πιάνουν τόπο. Και εξηγούμαστε: όταν έχεις επιλέξει μια συσκευή με μέγεθος όσο είναι μία πιστωτική κάρτα, βάρος λίγων γραμμαρίων, αισθητήρα 10 mpixel, φακό με 2 ή 3 οπτικό ζουμ (και 4 – 5 ψηφιακό), χώρο αποθήκευσης πάνω από 6 GB (!), πληθώρα ρυθμίσεων για λήψη την ημέρα και τη νύχτα αλλά και δυνατότητα λήψης video υψηλής ανάλυσης, τότε μια τιμή από περίπου 60 – 70 € έως και 100 €, μάλλον είναι μια πολλή λογική τιμή…

Η τιμή απόκτησής τους τις καθιστά το απόλυτο value for money gadget της αγοράς