Είναι στιγμές που θέλεις να τις θυμάσαι για πάντα. Αγαπημένα πρόσωπα που θέλεις να αποτυπώσεις σε μία φωτογραφία, άνθρωποι της οικογένειάς σου αλλά και οι πιο κοντινοί σου φίλοι.
Με ένα «κλικ» μπορείς να κρατήσεις στη ψηφιακή σου μηχανή τη ζεστασιά του βλέμματός τους, τα χαμόγελα, τη χαρά τους σε μια μεγάλη γιορτή όπως αυτή του Πάσχα που έρχεται σε λίγες ημέρες.

Η δύναμη της φωτογραφίας αναβαθμίστηκε αποφασιστικά όταν ο συγκεκριμένος χώρος μπήκε στην ψηφιακή εποχή, αλλάζοντας για πάντα. Η δυνατότητα του απόλυτου ελέγχου του τελικού αποτελέσματος, γρήγορα έπεισε ακόμη και τους πιο φανατικούς οπαδούς του φωτογραφικού φιλμ. Αυτό όμως που δεν άλλαξε, ήταν η ανάγκη για να μοιράζεσαι τις εικόνες που τράβηξες με τη μηχανή σου. Τώρα μπορείς να τις στέλνεις με ένα μήνυμα, ένα e-mail, με μία ανάρτηση στα social media σε όλους τους φίλους σου και να τις σχολιάζετε μαζί, σχεδόν την ίδια στιγμή που τις τράβηξες.

Αυτή η εξέλιξη άφησε αρχικά στην… άκρη την ανάγκη για την εκτύπωση μιας φωτογραφίας, που φάνηκε ως μια περιττή ενέργεια. Ωστόσο, με την παρουσίαση πιο σύγχρονων φωτογραφικών συσκευών, οι οποίες μπορούν να αποθηκεύουν κατευθείαν online το υλικό τους αλλά και συνδέονται με έναν εκτυπωτή χωρίς καν τη χρήση καλωδίων (με wi-fi), το τύπωμα μιας φωτογραφίας έγινε μια πανεύκολη και μάλιστα διασκεδαστική υπόθεση!

Ο βασικός εξοπλισμός που θα χρειαστείς για να τραβάς ποιοτικές φωτογραφίες και να τις τυπώνεις είναι:

  • Φυσικά η φωτογραφική μηχανή. Ψηφιακή σίγουρα ενώ την κατηγορία θα την επιλέξεις εσύ σύμφωνα με τις ανάγκες και τον τρόπο χρήσης της (compact, με ενσωματωμένο φακό ζουμ ή DSLR). Εμείς σου συνιστούμε να κοιτάξεις να έχει «smart» δυνατότητες, ώστε να μπορεί να συνδέεται με άλλες συσκευές αλλά και για να μπορείς να «ανεβάζεις» τις φωτογραφίες σου online χωρίς να χρειάζεται να έχεις υπολογιστή μαζί σου.

 SONY SLT-A58K + Τσάντα Μεταφοράς + Κάρτα μνήμης SDHC 8GB

  • Έξτρα φακούς: στην περίπτωση που επιλέξεις να αγοράσεις μια DSLR, καλό θα ήταν να αξιοποιούσες τη δυνατότητά τους να δέχονται διαφορετικούς φακούς (π.χ. έναν 50 mm για να φωτογραφίζεις όπως ακριβώς βλέπει το ανθρώπινο μάτι και έναν τηλεφακό, με τον οποίο μπορείς να «ζουμάρεις» από μακριά στο αντικείμενό που θέλεις να τραβήξεις.)
  • Έναν σύγχρονο εκτυπωτή: μπορείς να τυπώσεις εύκολα τις φωτογραφίες σου στο σπίτι, χρησιμοποιώντας καλής ποιότητας φωτογραφικό χαρτί. Φρόντισε ο εκτυπωτής που θα επιλέξεις να έχει και αυτός δυνατότητα wi-fi.

Είμαι νέος γονιός και θέλω μια ψηφιακή μηχανή, που θα τη χειρίζομαι εύκολα και γρήγορα, για να έχω φωτογραφίες από τα πρώτα βήματα του παιδιού μου!

Δεν είμαστε όλοι εξοικειωμένοι με τη σύγχρονη τεχνολογία. Μπορεί να κάνουμε τα «βασικά» αλλά αυτό δεν μας κάνει «ειδικούς».  Άρα, δεν χρειάζεται να νοιώθεις …άβολα, αν απλά θες να αποκτήσεις μια φωτογραφική μηχανή που ουσιαστικά θα «δουλεύει μόνη της». Να βάζεις το χέρι στην τσέπη ή στην τσάντα σου, να βγάζεις μια ελαφριά και μικρή μηχανή και απλά να πατάς το κουμπί. Θέλεις να μπορείς γρήγορα να φωτογραφίζεις κάθε τι νέο κάνει το παιδί σου και να το στέλνεις στον άντρα σου αλλά και στις φίλες σου. Και αυτό είναι απόλυτα εφικτό με τις νέες smart compact μηχανές. Αυτές είναι οι ψηφιακές μηχανές που σου ταιριάζουν και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

| Γιατί λέγονται compact οι μηχανές;
Γιατί είναι ακριβώς αυτό που θέλεις, ελαφριές και με «συμπαγείς» διαστάσεις.

| Μπορούν να τραβήξουν υψηλής ποιότητας φωτογραφίες;
Και βέβαια, καθώς διαθέτουν εξαιρετικές δυνατότητες: αισθητήρα 16 MP και άνω, μεγάλο αναλογικό και (κυρίως) ψηφιακό ζουμ, αρκετά βελτιωμένους φακούς, μεγάλες για το μέγεθός τους ψηφιακές οθόνες (π.χ. 3 ιντσών) αλλά και ικανότητα να τραβούν υψηλής ποιότητας βίντεο.

| Τι «έξυπνες» δυνατότητες υπάρχουν;
Τις φωτογραφίες και τα video σου μπορείς να τα «ποστάρεις» στο λογαριασμό σου π.χ. στο Facebook, στο Youtube κλπ., μόλις βρεθείς κοντά σε διαθέσιμο ασύρματο δίκτυο.
Επιπλέον, μπορείς να αποθηκεύεις όλο το υλικό σου σε cloud, δηλαδή σε έναν online αποθηκευτικό χώρο, στον οποίο μπορείς να έχεις από παντού πρόσβαση (από το smartphone, τον υπολογιστή και το tablet σου).
Υπάρχουν πολλές υπηρεσίες που μπορείτε να κάνετε κάτι τέτοιο όπως μεταξύ άλλων το Dropbox (προσφέρει 2GB χώρου δωρεάν -το οποίο και ανεβαίνει αν συστήσετε την υπηρεσία σε φίλους σας έως και τα 10GB και 100GB επέκταση με 7€ περίπου το μήνα), η λύση της Microsoft που πλέον ονομάζεται OneDrive (ίσως το θυμάστε ως SkyDrive, άλλάξε όνομα) και δίνει 7GB δωρεάν και με 18€ περίπου το χρόνο μπορείς να επεκτείνεις το χώρο αυτό στα 50GB αλλά και η λύση της Google, το Google Drive όπου δίνει 15GB δωρεάν και με 1.5€ το μήνα, μπορείς να το ανεβάσεις στα 100GB.

Μου αρέσει η φωτογραφία ως χόμπι και έχω ήδη ασχοληθεί διαβάζοντας και μαθαίνοντας πολλά.
Χρειάζομαι μια καλή φωτογραφική μηχανή με μεγάλες δυνατότητες αλλά θέλω να είναι ελαφριά και εύχρηστη.

Η αγάπη για τη φωτογραφία είναι εκείνη που σε κάνει να θέλεις να «ανέβεις επίπεδο». Είσαι πιθανότατα λάτρεις των περιοδικών και πάντα θαύμαζες τις υπέροχες εικόνες των μεγάλων φωτογράφων. Για να χαλαρώσεις από την ένταση της δουλειάς, σερφάρεις σε site και blog άλλων φωτογράφων, «ζηλεύοντας» τα καρέ τους. Όλα αυτά σε κάνουν να νοιώθεις ότι οι απλές φωτογραφικές μηχανές δεν σε καλύπτουν αλλά δεν θέλεις παράλληλα να χάσεις τον αυθορμητισμό που σου προσφέρει μια εύκολη σε χρήση compact. Εξάλλου ο χρόνος σου είναι περιορισμένος και ποτέ δεν θα πας σε ένα μέρος μόνο για φωτογράφιση. Αυτό που σου αρέσει πραγματικά είναι να κρατάς ένα λεπτομερές ψηφιακό άλμπουμ από τα μέρη που επισκέπτεσαι με τη δουλειά σου, με τους φίλους και την οικογένειά σου. Ήδη, στους λογαριασμούς σου στα social media, δέχεσαι επαινετικά σχόλια για τις ωραίες φωτογραφίες σου, οπότε πιστεύεις ότι χρειάζεται αναβάθμιση ο εξοπλισμό σου.

Η «ενδιάμεση» λύση που σου ταιριάζει είναι οι mirrorless φωτογραφικές μηχανές

Είναι μηχανές που είναι εξοπλισμένες με ακόμη πιο ευαίσθητο αισθητήρα, ο οποίος ξεπερνά στα περισσότερα μοντέλα τα 20 MP, γεγονός που υπόσχεται φωτογραφίες με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια. Οι δυνατότητες των φακών τους, προσεγγίζουν αυτές των επαγγελματικών μηχανών. Διαθέτουν οπτικό ζουμ σε εύρος ιδιαίτερα ικανοποιητικό ακόμη και για ευρυγώνιες λήψεις ενώ είναι ιδιαίτερα «φωτεινοί» και «γρήγοροι». Έτσι θα μπορείς να φωτογραφήσεις ακόμη και έναν αγώνα ταχύτητας με αυτοκίνητα, καθώς μπορείς να τραβήξεις αρκετά καρέ το δευτερόλεπτο.
Η ποικιλία ρυθμίσεων (πολλές είναι και «χειροκίνητες») σου δίνουν την ευκαιρία να πειραματιστείς ακόμη περισσότερο, να «παίξεις» με το φως και να επιτύχεις ένα αποτέλεσμα υψηλότερης καλλιτεχνικής αξίας. Στα πλεονεκτήματά τους ξεχωρίζει και η λήψη video σε Full HD ανάλυση, κάτι που σημαίνει ότι μπορείς αργότερα να τα απολαύσεις σε εξαιρετική ποιότητα στην τηλεόραση του σπιτιού σου. Τέλος, διαθέτουν μεγαλύτερη οθόνη αυτές που βρίσκουμε στις compact (3,1 – 3,7 ίντσες και άνω) ενώ οι «έξυπνες» λειτουργίες τους σου επιτρέπουν να αποθηκεύσεις  το φωτογραφικό υλικό σου αλλά και να το μοιραστείς στο internet.

Ενώ στους περισσότερους η φωτογραφία είναι απλά ένα χόμπι, για μένα είναι κάτι περισσότερο, αφού είναι τρόπος ζωής.
Την αγαπώ ως τέχνη, πειραματίζομαι στο να πετύχω το καλύτερο αποτέλεσμα και γιατί όχι, θα με ενδιέφερε να ασχοληθώ και επαγγελματικά στο μέλλον.

Όσοι έχουν ασχοληθεί έστω και ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία, λένε ότι έχουν νιώσει ένα «ρίγος» όταν κάποιος τους έδωσε να κρατήσουν μια DSLR μηχανή. Η στιβαρή κατασκευή τους «γεμίζει» τα χέρια σου και οι επαγγελματικοί φακοί τους σε κάνουν να νοιώθεις αμέσως …καλύτερος φωτογράφος! Αν είσαι ένας άνθρωπος που θέλει να νοιώσει στο έπακρο αυτό που μπορεί να δώσει η φωτογραφία, η απόκτηση μιας κάμερας αυτής της κατηγορίας μοιάζει μονόδρομος.
Εξάλλου ίσως θα διαπίστωσες και στις φωτογραφικές εξορμήσεις σου, ότι οι δυνατότητες της παλιάς σου μηχανής είναι πλέον «λίγες» ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που ευχόσουν να είχες έναν ακόμη τηλεφακό στην τσάντα σου. Η σοβαρή ενασχόλησή σου με τη φωτογραφία δείχνει ότι ίσως το χόμπι  μπορεί να εξελιχτεί και σε επάγγελμα, αφού είναι αρκετοί αυτοί που βλέπουν τις φωτογραφίες σου και σου λένε ότι έχεις «καλή ματιά».

[justified_image_grid exclude=1742,1783,1784]

Μετά από τόσο καιρό που ασχολείσαι με το συγκεκριμένο χώρο, μπορείς να καταλάβεις από τα τεχνικά χαρακτηριστικά μιας μηχανής ποια είναι η κατάλληλη για ‘σένα. Αρχικά θα επιλέξεις ένα καλό «σώμα», με πληθώρα ρυθμίσεων και κορυφαίο αισθητήρα, αν και ξέρεις ότι τα megapixel δεν είναι τα μόνα που κάνουν τη διαφορά σε αυτό το επίπεδο. Μετά θα ασχοληθείς με την επιλογή των φακών και εμείς σου προτείνουμε ένα σετ με έναν όσο το δυνατόν πιο «φωτεινό» φακό στα 50 mm και έναν τηλεφακό με μεγάλες δυνατότητες, π.χ. έναν 70 – 200. Φυσικά υπάρχουν πολλές εναλλακτικές ιδέες, ανάλογα και με τα χρήματα που έχεις να διαθέσεις και τη δουλειά που θέλεις να κάνεις.

Πολλές από τις νέες DSLR έχουν και αυτές δυνατότητα για σύνδεση στο internet. Έτσι, μπορείς να αδειάζεις τις κάρτες σου, αποθηκεύοντας τις φωτογραφίες σε κάποιο cloud και να συνεχίσεις τη φωτογράφισή σου. Μια άλλη δυνατότητα είναι να στείλεις απευθείας π.χ. το φωτορεπορτάζ σου στο μέσο με το οποίο συνεργάζεσαι, γλυτώνοντας πολύτιμο χρόνο.

Θα ήθελα να μπορώ να τυπώνω τις φωτογραφίες μου ο ίδιος, έχοντας έναν «έξυπνο» εκτυπωτή!

Οι νέες λειτουργίες που έχουν αρκετές φωτογραφικές μηχανές όπως ήδη είδαμε, σε διευκολύνουν και στο θέμα της εκτύπωσης. Υπάρχουν αντίστοιχοι «έξυπνοι» εκτυπωτές, οι οποίοι διαθέτουν wi – fi και έτσι μπορείς να τυπώσεις τις φωτογραφίες σου σε αυτούς απ΄όπου κι αν είσαι, χωρίς να χρειάζεται να παρεμβάλλεται κάποιος υπολογιστής. Η δυνατότητά τους να τυπώνουν σε υψηλή ανάλυση, θα σου επιτρέψει να εκμεταλλευτείς τα πολλά megapixel της μηχανής σου, με το τελικό αποτέλεσμα να σε αποζημιώνει με τη ζωντάνια των φωτογραφιών. Ακόμη καλύτερα θα είναι αν επιλέξεις εκτυπωτή με τέσσερα ανεξάρτητα μελάνια για ακόμη μεγαλύτερη απόδοση των χρωμάτων.

Η προσθήκη ενός εκτυπωτή στον εξοπλισμό σου, σου δίνει την δυνατότητα να επεξεργαστείς όπως ακριβώς θέλεις τις φωτογραφίες σου και να πειραματιστείς στην εκτύπωσή τους, γλιτώνοντας χρήματα.

Οι φωτογραφικές μηχανές λοιπόν έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Ο καθένας τις χρησιμοποιεί διαφορετικά αλλά η προσφορά τους είναι τέτοια που κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τη χρησιμότητά τους.
Ζούμε εξάλλου στην εποχή της εικόνας και δεν είναι λίγες εκείνες οι φωτογραφίες που συχνά μπορούν να μας συγκινήσουν ακόμη και να μας εμπνεύσουν.

Γι αυτό ίσως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να αποκτήσεις και συ μια καινούργια φωτογραφική μηχανή, για να αρχίσεις να συνθέτεις το δικό σου φωτογραφικό άλμπουμ. Αυτό της ζωής σου