Πηγή: Περιοδικό Φωτογράφος

Το φυσικό γυμνό τοπίο της υπαίθρου και της εξοχής είναι τόσο διαφορετικό από ένα πολύπλοκο περιβάλλον όπως αυτό μίας πόλης. Προκλήσεις και δυσκολίες υπάρχουν και στις δύο περιπτώσεις και κάθε ένα σου δίνει διαφορετικές δημιουργικές ευκαιρίες για να αναδείξεις το ταλέντο σου στη φωτογραφία.

Φωτογραφία μέσα στην πόλη

Είναι τόσα πολλά που πρέπει να συμπεριλάβεις μέσα σε μία και μόνο φωτογραφία. Κάθε χώρος μέσα στην πόλη έχει ξεχωριστή ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, διαφορετικό ρυθμό ζωής αλλά παρόμοια κουλτούρα. Η προσπάθεια να τα απαθανατίσεις όλα αυτά μέσα από το φακό, ακούγεται σαν μικρός άθλος. Όμως το αποτέλεσμα σε ανταμείβει.

Μέσα στην πόλη θα βρεις χιλιάδες λόγους να τραβήξεις μία φωτογραφία. Επιβλητικά κτήρια, μοναδική αρχιτεκτονική, ιστορικά κέντρα, παραδοσιακά σπίτια πολλών δεκαετιών αλλά και μοντέρνα αισθητική που δένει τέλεια με την υπόλοιπη κουλτούρα της πόλης. Ακόμη και η ρουτίνα των απλών καθημερινών ανθρώπων, δείχνει γοητευτική και σε ιντριγκάρει,  ειδικά στις περιπτώσεις που βρίσκεσαι σε μία ξένη πόλη.

Φωτογραφία

Μέσα από τις φωτογραφίες σου, θα μεταφέρεις το συναίσθημα που έζησες εσύ ο ίδιος, όπως ακριβώς θα γινόταν αν επισκέπτονταν τα μέρη αυτά, κάποιος ταξιδιώτης. Και αυτό είναι που κάνει μία φωτογραφία επιτυχημένη. Η μοναδική αφηγηματικότητα, οι συζητήσεις που θα προκαλέσει αλλά και η ανυπομονησία που θα δημιουργήσει. Σκοπός σου δεν είναι να δημιουργήσεις 1000 λέξεις από μία φωτογραφία, αλλά μία ολόκληρη ιστορία. Για μερικούς ένα όμορφο ταξίδι, για άλλους ένα πανέμορφο παραμύθι.

Αστική φωτογράφιση

Ένα ταξίδι μπορεί να σε μεταφέρει σε ατελείωτες φωτογραφικές ευκαιρίες. Το αστικό τοπίο θα σου δώσει πολλά φωτογραφικά είδη όπως η αρχιτεκτονική ή μια φωτογραφία δρόμου. Με τους κανόνες να μην είναι πολύ αυστηροί, μπορείς να συμπεριλάβεις το ανθρώπινο στοιχείο. Η ταξιδιωτική εικόνα αναζητά το ρόλο της ανάμεσα στα τεράστια άλμπουμ φωτογραφιών και αυτός είναι η σχέση του ανθρώπου με τον τόπο. Αυτή η ελευθερία φωτογράφισης, πιθανότατα να σε κάνει να θέλεις να πειραματιστείς, όπου δεν είναι απαραίτητα κακό. Άλλωστε, όλες οι φωτογραφίες έχουν το δικό τους θέμα προς συζήτηση.

Φωτογραφία στην εξοχή

Αν είσαι μόνιμος κάτοικος μίας μεγάλης πόλης, η εξοχή σίγουρα κρύβει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Η εξοχή συνδυάζει το φυσικό ήρεμο τοπίο με την ήσυχη καθημερινή ζωή. Στην εξοχή, μπορείς να επιλέξεις τη θεματολογία που σου ταιριάζει ή ακόμη και να συνδυάσεις στοιχεία.

Με τα περισσότερα χωριά στην Ελλάδα αλλά και με αρκετές κωμοπόλεις να διατηρούν ακόμη δείγματα της παραδοσιακής τους αρχιτεκτονικής και κουλτούρας, η φωτογράφιση είναι πάντα περιπετειώδης, συναρπαστική και ξυπνάει όλες τις αισθήσεις σου. Πιάνεις αρκετές φορές τον εαυτό σου να μην θέλει να σταματήσει να ακούει το «κλικ» της φωτογραφικής μηχανής και φαντάζεσαι την ώρα που θα κάθεσαι και θα αναπολείς αυτές τις στιγμές.

Φωτογραφία

Με αρκετούς ανθρώπους στα χωριά να εξασκούν ακόμη παραδοσιακά επαγγέλματα, οι ευκαιρίες είναι αμέτρητες για ξεχωριστές φωτογραφίες γεμάτες νόημα. Διαδρομές μέσα στα δάση, μονοπάτια επάνω στο βουνό, μικρά γραφικά εκκλησάκια ακόμη και κάθε είδους βλάστηση που δένουν μεταξύ τους και δημιουργούν ένα μοναδικό εξοχικό τοπίο.

Χρήσιμες συμβουλές κατά τη φωτογράφιση

  • Ένα τρίποδο είναι πάντα χρήσιμο, ειδικά στις περιπτώσεις που φωτογραφίζεις τοπία και θέλεις απόλυτη σταθερότητα. Τα περισσότερα πλέον από αυτά είναι ελαφριά και μικρά, ώστε να τα έχεις συνέχεια μαζί σου.
  • Η επανάληψη της φωτογραφίας μόνο καλό μπορεί να κάνει. Ανάλυσε προσεκτικά το καρέ και εκμεταλλεύσου τις δυνατότητες των φακών σου. Τράβηξε την ίδια φωτογραφία αρκετές φορές, χωρίς να βιάζεσαι και δες ποια αντικείμενα χρειάζεσαι και ποια όχι.
  • Οι ευρυγώνιοι φακοί τραβάνε περισσότερο θέμα, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για φωτογράφιση σε τοπίο αστικό και φυσικό.
  • Πάρε μαζί σου και έναν φακό με μεγάλο διάφραγμα για να μπορείς να φωτογραφίζεις με περισσότερη άνεση ακόμη και όταν το φως λιγοστεύει.
  • Το φίλτρο ND είναι χρήσιμο, ειδικά στην περίπτωση που θέλεις πολύ φως με ανοικτό διάφραγμα.