Σίγουρα έχεις ακούσει πολλούς να μιλάνε για τα fitness bands! Τι ξέρεις όμως ακριβώς για τη λειτουργία τους και για τα οφέλη που απορρέουν από τη χρήση τους;

Τα fitness bands είναι ουσιαστικά fitness ρολόγια χειρός, που διαθέτουν οθόνη OLED και είναι σε θέση να καταγράψουν τα βήματά σου, τη διάρκεια που περπατάς ή αθλείσαι, τους καρδιακούς σου παλμούς, τις θερμίδες που καις και την απόσταση που διανύεις.

Και μην βιαστείς να υποθέσεις ότι πρόκειται για ένα gadget που προορίζεται μονάχα για επαγγελματίες αθλητές, γιατί αυτό είναι ξεκάθαρα μια εσφαλμένη εντύπωση. Τα fitness bands καλύπτουν τις ανάγκες του σύγχρονου ατόμου, που έχει πολύ απαιτητικούς ρυθμούς ζωής και δεν προλαβαίνει, όχι μόνο να αθλείται, αλλά λόγω ίσως της φύσης της δουλειάς του –αναγκαστικά- κάνει μια, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, καθιστική ζωή, να αντιληφθεί αρχικά το πρόβλημα, και στη συνέχεια να πάρει τα μέτρα του για να αλλάξει την υπάρχουσα κατάσταση. Πρακτικά δηλαδή, αποκτώντας ένα fitness band θα είσαι σε θέση να βλέπεις ανά πάσα στιγμή μέσα στη μέρα σου, πόσο κινείσαι και πόσες θερμίδες καις. Στην περίπτωση, που οι τιμές σε μια τυπική σου ημέρα δεν είναι ικανοποιητικές σίγουρα θα μπεις στη διαδικασία να κάνεις «το δώρο» στον εαυτό σου να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση αυξάνοντας είτε τη φυσική άσκηση, είτε έστω ακόμη και το περπάτημα. Γιατί ως γνωστόν «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Για να είσαι υγιής είναι προαπαιτούμενο το να έχεις ένα σωματικό βάρος εντός πλαισίων τους φυσιολογικού, κι αυτό πέρα από μια ισσοροπημένη διατροφή, απαιτεί και μια βασική άσκηση, ακόμη κι αν αυτή είτε για λόγους προτίμησης, είτε εξαιτίας αυξημένων υποχρεώσεων είναι το περπάτημα.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των fitness bands είναι τα εξής:

– Διαθέτουν αυτονομία μπαταρίας μερικών ημερών (συνήθως από 5 έως 7)
– Καταγράφουν τα βήματα που διανύεις, τη διάρκεια της διαδρομής σου, τις θερμίδες που καις καθώς και τη συνολική απόσταση χάρη στο ενσωματωμένο GPS που διαθέτουν.
– Μετράνε επίσης και τους καρδιακούς παλμούς σου, ώστε σε περίπτωση που υπερβούν ένα λογικό όριο να φροντίσεις να μειώσεις την ένταση της όποιας διαδικασίας που σου επιφέρει σωματική κόπωση και την επακόλουθη αύξηση των παλμών.
– Έχουν πολύ μοντέρνο design και υπάρχουν διαθέσιμα σε διάφορα χρώματα ώστε να καλύπτουν το γούστο ακόμη και των πιο απαιτητικών.
– Είναι εξαιρετικά ελαφριά ώστε να μην αισθάνεσαι κανένα επιπλέον βάρος στο χέρι σου
– Κάποια μοντέλα είναι ειδικά κατασκευασμένα ώστε να προσαρμόζονται και στα δυο σου χέρια, είτε στο δεξί είτε στο αριστερό άνευ προβλήματος.
– Είναι αδιάβροχα στο νερό (στο «γλυκό» νερό συγκεκριμένα) ώστε να μη χρειάζεται να τα αποχωρίζεσαι ούτε καν όταν θα κάνεις το μπάνιο σου, ή αν βραχεί κατά λάθος σε βροχή στην οποία μπορεί να βρεθείς κάποια στιγμή εκτεθειμένος.
– Τα περισσότερα διαθέτουν την δυνατότητα αλλαγής στο λουράκι, για σένα που είσαι απαιτητικός με το προσωπικό σου στυλ.
– Συνδέονται με κάποια αντίστοιχη εφαρμογή στο smartphone ή στο tablet σου για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία στη χρήση τους.
– Οι μετρήσεις των δεδομένων μπορούν να διατηρηθούν για κάποιες μέρες στη μνήμη τους, ώστε να μπορείς να κάνεις εύκολα συγκρίσεις και να έχεις τον πλήρη έλεγχο της fitness κατάστασής σου.
– Υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής των δεδομένων σου ανά πέντε λεπτά από το fitness band σου στο smartphone ή στο tablet με το οποίο το έχεις συνδέσει.
– Επιπλέον χρησιμεύουν και ως κανονικά ρολόγια, για να είναι σε θέση να καλύψουν και αυτή σου την ανάγκη.
– Πολλά μοντέλα επιτρέπουν ακόμη και το σχεδιασμό και τη σε βάθος ανάλυση της προπόνησής σου, ανεξαρτήτως του αν είσαι επαγγελματίας ή απλώς ένας αφοσιωμένος στους fitness στόχους του ερασιτέχνης, ώστε να μπορέσεις να επιτύχεις τους στόχους σου, για παράδειγμα την καύση συγκεκριμένων θερμίδων.
Μετράει καθημερινά επί 24ώρου βάσεως κάθε προπόνηση και οποιαδήποτε άλλη άσκηση.
– Kάποια fitness bands διαθέτουν μάλιστα ειδική λειτουργία ώστε να προσαρμόζουν τους προς επίτευξη στόχους σου για την επόμενη ημέρα με απώτερο σκοπό να σε ωθήσουν σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Σε επιβραβεύουν μάλιστα και με εικονικά παράσημα ώστε να σε «pushάρουν» να βελτιωθείς στις επιδόσεις σου ακόμη περισσότερο.
– Κάποια έχουν ειδική λειτουργία ύπνου, έτσι ακόμη κι όταν ξαπλώνεις να καταγράφεται στο gadget σου ως χρόνος ξεκούρασης.
– Πολλά μοντέλα διαθέτουν ακόμη και ειδοποιήσεις με δόνηση για όταν έχεις κλήσεις, μηνύματα, emails, συναντήσεις ή όταν απλά πρέπει να σηκωθείς για να περπατήσεις. Τα συγκεκριμένα μοντέλα εκτελούν χρέη personal trainer θα μπορούσε να πει κάποιος, χωρίς όμως να πληρώνεις κάθε φορά για τις υπηρεσίες του, μιας και για ένα τέτοια fitness band θα έχεις πληρώσει μία φορά εφάπαξ το κόστος του.
– Κάποια διαθέτουν ακόμη και οπισθοφωτισμό για ακόμη καλύτερη θέαση σε σκοτεινά σημεία.
– Θα τα βρεις σε πολύ μεγάλη γκάμα τιμών, ασφαλώς αναλόγως μάρκας και προδιαγραφών, αλλά, σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μια αγορά gadget που από οικονομικής πλευράς κινείται στα πλαίσια του φυσιολογικού, ενώ ταυτόχρονα σίγουρα θα σε βοηθήσει να αλλάξεις τρόπο ζωής αποτελεσματικά κι εύκολα, ακολουθώντας ένα πιο υγιές lifestyle!