Για ακόμη μια χρονιά έφτασε εκείνη η ώρα και στιγμή που πονοκεφαλιάζεις ποιο ποδοσφαιράκι θα αγοράσεις για να λιώσεις με τους φίλους σου. Αν είσαι από τους gamers που δεν… «παίρνουν» από λόγια και αγοράζεις αποκλειστικά το ίδιο παιχνίδι κάθε χρόνο, τότε πιθανότατα δεν χρειάζεται να διαβάσεις το παρόν άρθρο, αλλά να πας απευθείας να το αγοράσεις.

Απόκτησε το FIFA 17 Απόκτησε το PES 2017

 

Στην περίπτωση βέβαια που το «ψάχνεις» λίγο παραπάνω και δεν είσαι ποτέ σίγουρος ποιο από τα 2 ποδοσφαιράκια θα ικανοποιήσει περισσότερο την τεράστια δίψα σου για γκολ και πανηγυρισμούς, μείνε λίγο μαζί μας και διάβασε προσεκτικά όλα τα παρακάτω. Αν ξέρεις από μπάλα, τότε μάθε ποιο από τα FIFA ή PES αξίζει να παίζει live στην τηλεόραση του σαλονιού.

Γραφικά

fifa-17-graphics

FIFA 17

Η EA άλλαξε τη μηχανή γραφικών για το FIFA 17 από την παλαιότερη Ignite σε Frostbite, η ίδια μηχανή γραφικών που χρησιμοποιούν τα Battlefield και Mirror’s Edge. Γενικά δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στα γραφικά, αλλά οι φωτισμοί και σκιές των γηπέδων έχουν βελτιωθεί εντυπωσιακά. Οι μεγάλοι προβολείς ρίχνουν άπλετο φως στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια της νύχτας με εντυπωσιακή λεπτομέρεια ενώ τα replay των καλύτερων στιγμών φέρνουν πιο ρεαλιστικό βάθος. Επίσης, κάποια πρωτοκλασάτα ονόματα έχουν βελτιωμένες εκφράσεις προσώπου ίδιες με αυτές που κάνουν στην πραγματικότητα. Γενικότερα όμως τα γραφικά των παιχτών δεν έχουν υποστεί σημαντικές αλλαγές σε σύγκριση με το FIFA 16.

PES 2017

Το PES χρησιμοποιεί την ίδια μηχανή γραφικών με πέρυσι, την FOX Engine, η οποία πρόσθεσε σημαντικές βελτιώσεις σε όλους τους τομείς. Οι παίχτες δείχνουν άκρως ρεαλιστικοί, οι φωτισμοί, σκιές και τα εφέ κατά τη διάρκεια του αγώνα είναι εντυπωσιακοί. Η λεπτομέρεια στους παίχτες και τις ομάδες είναι ιδιαίτερα υψηλή και το παιχνίδι δείχνει ακόμη πιο εντυπωσιακό στις γρήγορες φάσεις. Το σημείο που «χάνει» σε σύγκριση με το FIFA είναι η λεπτομέρεια στο φωτισμό αλλά και τη γενικότερη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που δύσκολα μπορεί να σου περάσει.

 

Επίσημες ομάδες και παίχτες

pes-2017-licenses

FIFA 17

Κλασσικά όπως κάθε χρόνο το FIFA 17 έχει σχεδόν όλες τις επίσημες άδειες τόσο για τους παίχτες όσο και για τις ομάδες. Αναμφισβήτητα θα έλεγε κανείς αφού μιλάμε για το επίσημο παιχνίδι της FIFA. Όπως θα θυμούνται μερικοί, το FIFA 16 έχασε μερικές άδειες με την πιο αξιοσημείωτη να είναι αυτή της Βραζιλιάνικης λίγκας. Παραμένει πάντως το παιχνίδι που θα αναγνωρίζεις αμέσως τον παίχτη και την ομάδα που χειρίζεσαι, σε αντίθεση με το PES όπου πρέπει να είσαι λίγο περισσότερο γνώστης.

PES 2017

Η Konami πέρασε στην επίθεση όσο αφορά τις άδειες για τη φετινή χρονιά, αποκτώντας ομάδες όπως Arsenal, Atletico Madrid αλλά και ολόκληρο το πρωτάθλημα Ligue 1 και Ligue 2. Επίσης χάρη στη συνεργασία της με την Barcelona, ο Messi και οι φίλοι του δεν θα σου λείψουν καθόλου. Επίσης, κατάφερε να αποσπάσει συνεργασίες με Liverpool, Borussia Dortmund αλλά και το γήπεδο Anfield. Σημαντικό ότι θα έχεις και τις επίσημες στρατηγικές της ομάδας να επιλέξεις όπως το Gegenpress του Jurgen Klopp για Liverpool και το Tiki-Taka της Barcelona. Πάντως, αν και οι προσθήκες είναι σημαντικές, στην κορυφή δυστυχώς φιγουράρουν οι απουσίες όπως Man Red (Manchester United) και Man Blue (Manchester City), κάτι που προφανώς εσύ που θέλεις μόνο επίσημες ομάδες να μην σε «ψήσει» πολύ.

 

Online & Multiplayer

fifa17-online

FIFA 17

Εύκολο να «στήσεις» ένα exhibition match στο Internet, με χαμηλό lag (η λεγόμενη καθυστέρηση από τη στιγμή που θα κάνεις κίνηση στο controller έως ότου αποτυπωθεί μέσα στο παιχνίδι και στην οθόνη σου – προκαλείται κυρίως λόγω της σύνδεσης στο Internet). Μπορείς να βρεις γρήγορα αντιπάλους και όσο η σύνδεσή σου στο Internet είναι σταθερή δεν θα έχεις ιδιαίτερα προβλήματα. Η σύνδεση επίσης με τους server της EA δείχνει αρκετά σταθερή σε αντίθεση με το FIFA 16 όπου μερικές φορές μας «πέταγε».

PES 2017

Γενικά η Konami έχει ένα πρόβλημα όσο αφορά το Online και είχε γίνει αντιληπτό από το PES 2016. Το lag είναι αρκετά υψηλό με αποτέλεσμα να μην μπορείς να παίξεις και τις περισσότερες φορές αφού καταφέρεις να «μάθεις» να παίζεις με καθυστέρηση, να γίνεται ακόμη μεγαλύτερο! Στο PES 2017 η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη αλλά ακόμη δεν είναι τόσο καλή όσο το FIFA 17. Βέβαια στην περίπτωση που παίξεις Online με κάποιον δικό σου κοντινό φίλο, η κατάσταση βελτιώνεται λίγο.

 

Τρόποι παιχνιδιού

fifa17-the-journey

FIFA 17

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στο φετινό FIFA είναι το Story Mode (Λειτουργία Ιστορίας), το λεγόμενο The Journey (Το ταξίδι). Οι παίχτες ακολουθούν την πορεία της καριέρας του Alex Hunter, ένας νεαρός ποδοσφαιριστής που ψάχνει να ανέβει στο ποδοσφαιρικό στερέωμα, από τις ακαδημίες προς την Premier League και στο Αγγλικό πρωτάθλημα. Σε αντίθεση με το κλασσικό πρωτάθλημα που έπαιζες ως τώρα με συνεχόμενους αγώνες, το The Journey προσθέτει κάτι όμορφο στο παιχνίδι, που πιθανότατα να μην το βαριέσαι εύκολα ενώ έχει ιδιαίτερα καλοφτιαγμένες cut-scenes. Επίσης, το FIFA 17 έχει ακόμη τα Manager, Player Career και Ultimate Team.

PES 2017

Σχεδόν όλοι οι τρόποι παιχνιδιού του PES έρχονται με μικρές ανανεώσεις και βελτιωμένα χαρακτηριστικά. Το Become a Legend είναι ακριβώς ίδιο με την περσινή έκδοση ενώ η Master League έρχεται με βελτιωμένο σύστημα μεταγραφών. Το MyClub είναι επίσης βελτιωμένο. Η Konami κατέχει και φέτος τις επίσημες άδειες για τα Champions και Europa League, κάτι πολύ σημαντικό για εσένα που σε ενδιαφέρουν αποκλειστικά οι Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

 

Gameplay & χειρισμός

pes2017-gameplay

FIFA 17

Η EA επικεντρώθηκε κυρίως στις στημένες φάσεις, AI, φυσική αλληλεπίδραση και στις τεχνικές επίθεσης. Όσο αφορά τις στημένες φάσεις, τώρα μπορείς να ελέγξεις πλήρως τον παίχτη που θα κάνει το σουτ πως θα πλησιάσει τη μπάλα, από ποια πλευρά θα κάτσει να εκτελέσει αλλά και την γωνία της κάμερας. Στα κόρνερ μπορείς να στοχεύσεις καλύτερα το σημείο που θέλεις να φτάσει η μπάλα. Εξίσου σημαντικό είναι ότι πλέον οι πιο δυνατοί παίχτες μπορούν κερδίσουν πιο εύκολα τα λεγόμενα τζαρτζαρίσματα και να προστατεύσουν τη μπάλα πιο άνετα. Κλασσικά όπως πάντα το FIFA έχει πιο αργό tempo και χαρακτηρίζεται κυρίως για το σετ παιχνίδι του όπου δεν χρειάζεται να τρέχεις σαν «τρελός» όλη την ώρα, αλλά μπορείς να κοντρολάρεις το ρυθμό με πάσες ή κερδίζοντας χώρους σιγά σιγά προς την αντίπαλη περιοχή.

PES 2017

Πιο γρήγορο σε ρυθμό, ευκολότερος χειρισμός και γενικότερα ποδοσφαιράκι που μπορείς να μάθεις πιο γρήγορα, ακόμη και αν δεν είσαι ο superstar της… γειτονιάς. Μέσα στο χορτάρι , το PES 2017 είναι ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος αφού το match πηγαίνει πάνω – κάτω συνέχεια με συνεχόμενες φάσεις για γκολ, σουτ, σέντρες, κάρτες και πανηγυρισμούς. Η ευκολία χειρισμού των παιχτών και η άνεση να δημιουργήσεις εντυπωσιακές φάσεις, πάσες και ντρίπλες, απλά σου βάζουν αυτό το χαμόγελο στα χείλη. Σε κάνει να νιώθεις… Special One!+

 

Η μητέρα των μαχών!