Η καθαριότητα του σπιτιού είναι μακράν το πιο σημαντικό, αν θες ένα σπίτι άνετο και θελκτικό. Ταυτοχρόνως, είναι και ο κύριος παράγοντας για ένα υγιεινό περιβάλλον. Το θέμα είναι, πώς θα το καθαρίσεις, πώς θα το απολυμάνεις, και με ποια σειρά; Δες μερικά tips βγαλμένα από τις πιο… έμπειρες νοικοκυρές, για να κάνεις και το δικό σου σπίτι ν’ αστράφτει!

Αερισμός

Θυμάσαι τη μάνα σου να ανοίγει τα παράθυρα, ακόμη και όταν έξω είχε… μείον δέκα; Ο αερισμός του σπιτιού, για τουλάχιστον μισή ώρα κάθε μέρα, είναι θεμελιώδης! Αλλάζει ο αέρας του χώρου, φεύγουν οι οσμές, η σκόνη και οι εναέριοι μικροοργανισμοί, ενώ μπαίνει καθαρό οξυγόνο!

Ήλιος

Ο ήλιος είναι επίσης θεμελιώδης! Βγάλε έξω μαξιλάρια, σεντόνια, παπλώματα και κουβέρτες, για να τα “δει” ο ήλιος! Αυτό που έκαναν εμπειρικά οι “παλιοί”, πλέον ξέρουμε πως σκοτώνει βακτήρια και σπόρια μούχλας, αλλά και ακάρεα! Ενίοτε, βγάλε έξω και το ίδιο το στρώμα!

Απολύμανση

Απολύμανε με κάποιο ειδικό απολυμαντικό ή με χλωρίνη σε νερό, για επιφάνειες που δεν επηρεάζονται, με κάποιο πανάκι ή βετέξ, όλες τις επιφάνειες του σπιτιού τις οποίες πιάνεις συχνά. Πάγκοι, πάσο, επιφάνειες κουζίνας, γραφεία (ειδικά τα γραφεία), τραπεζάκια. Επίσης μπορείς να πάρεις ειδικά απολυμαντικά υγρά πανάκια και να περάσεις τις πιο “βρώμικες” επιφάνειες, αλλά και αντικείμενα όπως τα τηλεχειριστήρια, τα πληκτρολόγια και τα ποντίκια των υπολογιστών, ή τα χειριστήρια τυχόν παιχνιδομηχανών.

Ψυγείο

Το ψυγείο πρέπει να είναι πεντακάθαρο! Ο κλειστός του χώρος είναι πολύ εύκολο να βρωμίσει και να μείνουν οσμές. Άδειασέ το εντελώς και πέταξε ό,τι έχει λήξει ή δεν πρόκειται να φαγωθεί. Καθάρισε το εσωτερικό με ζεστό νερό και κάποιο απολυμαντικό καθαριστικό. Αφήνεις να στεγνώσει και μετά τοποθετείς ξανά τα τρόφιμα.

Πλυντήριο πιάτων

Φρόντισε να τσεκάρεις τακτικά το δοχείο αποστράγγισης και να καθαρίζεις τη σχάρα που το προφυλάσσει. Καθάρισε το εσωτερικό του δοχείου με μια βούρτσα και κάποιο καθαριστικό για λίπη. Για καλό καθαρισμό, πάρε ένα ειδικό καθαριστικό για πλυντήρια πιάτων και κάνε μια πλύση με αυτό, χωρίς πιάτα και άλλα κουζινικά, στο πιο ζεστό πρόγραμμα.

Κουζίνα

Η κουζίνα είναι ειδική περίπτωση και θα πρέπει να φροντίζεις να είναι πάντοτε “λαμπίκο”, μετά από κάθε μαγείρεμα. Άδειασε πάγκους και νεροχύτες, απομάκρυνε οτιδήποτε δεν έχει σχέση με την κουζίνα, και καθάρισε όλες τις επιφάνειες μεθοδικά. Αν έχεις ινόξ νεροχύτη, μπορείς να χρησιμοποιήσεις χοντρό σύρμα για κατσαρόλες και κάποιο καθαριστικό “βαρέος τύπου” για να τον κάνεις να λάμπει. Οι μαρμάρινοι θέλουν χλωρίνη και πράσινο συρματάκι για να “δείξουν”.  Για άλλου είδους, ακολούθησε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Καθάρισε την ίδια την κουζίνα με σφουγγάρι και κάποιο ειδικό καθαριστικό που διαλύει λίπη. Τα μάτια, το εσωτερικό της πόρτας του φούρνου, ακόμη και τους διακόπτες, όλα θέλουν “απολίπανση”. Για το εσωτερικό του φούρνου, ακολούθησε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Περνώντας στο φούρνο μικροκυμάτων, αφαίρεσε τον δίσκο και πλύν’ τον στο πλυντήριο πιάτων, ενώ για το εσωτερικό του θα χρειαστείς καθαριστικό για λίπη, σφουγγάρι με πράσινο και… υπομονή. Και μην ξεχάσεις το εσωτερικό της πόρτας!

Δύο φορές το χρόνο, θα πρέπει να τραβάς και τις συσκευές, ψυγείο και κουζίνα, αν δεν είναι εντοιχισμένα προφανώς, και να καθαρίζεις το πάτωμα και την περιοχή πίσω και γύρω τους. Θα εκπλαγείς με το τι θα βρεις εκεί! Ετοίμασε και μια σφουγγαρίστρα με μπόλικο καθαριστικό.

Για τις δύσκολες περιπτώσεις, ένας ατμοκαθαριστής θα σου φανεί πολύτιμος, καθώς μπορεί να διαλύσει συσσωρευμένα λίπη σε δευτερόλεπτα!

Καθιστικό – σαλόνι

Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά. Καλό σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα, τόσο στα χαλιά και τις μοκέτες, όσο και σε πολυθρόνες και καναπέδες. Αν οι πολυθρόνες και οι καναπέδες έχουν αφαιρούμενα μαξιλάρια, βγάλ’ τα στο μπαλκόνι και χτύπα τα καλά για να φύγει η σκόνη! Σκούπισε κάτω από τα μαξιλάρια και σε όλες τις χαραμάδες ανάμεσα στα μαξιλάρια, τα μπράτσα, την πλάτη και το κάθισμα. Επίσης καλό θα είναι να μετακινήσεις τα έπιπλα και να κάνεις ένα καλό σκούπισμα από κάτω! Αν έχεις ράφια, σκρίνιο, προθήκες, σερβάν ή άλλα έπιπλα, το παραδοσιακό ξεσκονόπανο είναι ο σύμμαχός σου, σε μορφή πανιών μικροϊνών, για να κρατάνε τη σκόνη και να μην τη μεταφέρεις από το ένα έπιπλο στο άλλο. Εφοδιάσου με μπόλικα και ξεκίνα το ξεσκόνισμα! Ξεσκόνισε και την τηλεόραση με ένα καθαρό πανάκι μικροϊνών και θυμήσου: ποτέ δε βάζουμε υγρά στην οθόνη της τηλεόρασης! Ούτε καν νωπά πανιά! Αν έχεις ήδη κάνει το… έγκλημα και έχει γραμμές και είναι θολή, υπάρχουν ειδικά καθαριστικά για οθόνες και τηλεοράσεις – και πάλι, όχι υγρά για τζάμια!

Μπάνιο

Το μπάνιο το αφήσαμε τελευταίο γιατί… πρέπει να το αφήσεις τελευταίο! Χρησιμοποίησε το μπάνιο κατά τη διάρκεια του καθαρίσματος όλου του υπόλοιπου σπιτιού. Εκεί θα ξαναγεμίζεις τους κουβάδες για το σφουγγάρισμα, εκεί θα ξεπλένεις σφουγγάρια και βετέξ, εκεί θα έχεις όλα τα καθαριστικά. Όταν όλο το σπίτι είναι λαμπίκο, τότε θα πιάσεις και το μπάνιο. Εκεί τα πράγματα είναι απλά: ζόρικο καθαριστικό για τα άλατα, ατμοκαθαριστής για απολύμανση των πάντων, και πολύ νερό! Άνοιξε το παράθυρο για να μην πάθεις ασφυξία, καθάρισε τον νιπτήρα και τη μπανιέρα ή τη ντουζιέρα με το καθαριστικό, ενώ για τους αρμούς στα πλακάκια ο ατμοκαθαριστής με το βουρτσάκι θα κάνουν θαύματα! Μην ξεχάσεις να ρίξεις και μπόλικο ατμό μέσα στους αγωγούς υπερχείλισης της μπανιέρας και του νιπτήρα, γιατί εκεί μαζεύεται μούχλα και μικροοργανισμοί!

Κλείνοντας, μην ξεχάσεις να αλλάξεις κουρτίνες ή να τις βάλεις για πλύσιμο. Αν είναι καθαρές, πέρασέ τις με τον ατμοκαθαριστή για να φύγουν οι ζάρες και να δείξουν καινούριες! Επίσης καλό θα είναι να αλλάξεις ριχτάρια, θήκες μαξιλαριών (σαλονιού) και λοιπά αξεσουάρ. Η ανανέωση θα σε κάνει να νιώσεις ωραία, ακόμη κι αν, στην ουσία, δεν έχεις αλλάξει τίποτα!