Τα νέα flagship smartphone της Samsung είναι εδώ και μερικές ημέρες γεγονός. Στο πρόσφατο Unpacked event η Samsung ανακοίνωσε τα Galaxy S21, Galaxy S21+ και Galaxy S21 Ultra, τα οποία εντυπωσιάζουν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι το πανίσχυρο SoC τους. Ο Exynos 2100 είναι με διαφορά ο ανταγωνιστικότερος επεξεργαστής που έχει δημιουργήσει η Samsung τα τελευταία χρόνια.

Ο Exynos 2100 έφερε το τέλος των custom πυρήνων

Η Samsung το κατάφερε το παραπάνω καθώς αποφάσισε να εγκαταλείψει τον σχεδιασμό των δικών της επεξεργαστικών πυρήνων. Αντί για custom πυρήνες αποφάσιε να βασιστεί στις “stock” δημιουργίες της ARM. Επιπλέον στον Exynos 2100 άλλαξε και η διάταξη των πυρήνων. Ενώ παλιότερα υπήρχαν 4 ισχυροί και 4 πιο χαμηλής απόδοσης πυρήνες, ο νέος επεξεργαστής της Samsung έχει διαρρύθμιση 1+3+4, όπου ο 1 πυρήνας είναι ο πιο ισχυρός που είναι σήμερα διαθέσιμος ενώ υπάρχουν ακόμα 3 πολύ ισχυροί πυρήνες και 4 πυρήνες εξοικονόμησης ενέργειας.

Samsung Exynos 2100 - 01

Αυτό το design εξασφαλίζει και πολύ ισχυρή μονοπύρηνη απόδοση και πολύ καλές επιδόσεις σε πολυπύρηνες διεργασίες. Η single-core επιδόσεις είναι αυξημένες κατά 19%, σύμφωνα με τη Samsung, ενώ οι multi-core διεργασίες εκτελούνται έως και 33% πιο γρήγορα! Ο δυνατότερος επεξεργαστικός πυρήνας είναι ένας Cortex-X1 που «τρέχει» στα 2,9GHz. Οι τρεις επίσης ισχυροί πυρήνες είναι Cortex-A78, με μέγιστη ταχύτητα τα 2,8GHz. Τον επεξεργαστή συμπληρώνουν τέσσερις πυρήνες Cortex-A55 χαμηλότερης κατανάλωσης, με συχνότητα που φτάνει μέχρι τα 2,2GHz.

Καλύτερες επιδόσεις δεν προσφέρει μόνο ο επεξεργαστής

Σημαντικές βελτιώσεις παρατηρούνται και σε άλλα μέρη του SoC, με μεγαλύτερη αυτή στην ισχύ των γραφικών. H GPU των νέων Galaxy S21 είναι η Mali-G78MP14 GPU, η οποία υπόσχεται επιδόσεις έως και 40% αυξημένες σε σχέση με το περασμένο μοντέλο. Το νούμερο αυτό είναι πραγματικά εντυπωσιακό και είναι μια αύξηση επιδόσεων που δε συμβαίνει συχνά από γενιά σε γενιά. Μεγάλο μέρος του Exynos 2100 καταλαμβάνει και η NPU, η οποία χειρίζεται την τεχνητή νοημοσύνη της συσκευής. Η NPU διαθέτει φέτος 3 πυρήνες και απόδοση που φτάνει τα 26TOPS.

Samsung Exynos 2100 - 02

Κάθε flagship SoC χρειάζεται και έναν ISP που να βοηθά τη συσκευή να τραβά εκπληκτικές φωτογραφίες και βίντεο. Ο Exynos 2100 προσφέρει ακριβώς αυτό στα νέα Galaxy S21. Ο image signal processor του νέου chip μπορεί να «σηκώσει» μέχρι και αισθητήρα 200MP! Βέβαια σήμερα έχει μεγαλύτερη σημασία η υποστήριξη πολλαπλών αισθητήρων. Σε αυτό το κομμάτι ο Exynos 2100 μπορεί να υποστηρίξει μέχρι και 6 αισθητήρες, 4 εκ των οποίων μπορούν να δουλεύουν παράλληλα! Στο κομμάτι του βίντεο, το νέο SoC υποστηρίζει αναλύσεις 8K30 ή 4K120. Υπάρχει επίσης ειδικό hardware για decoding του AV1 video format.

Μεγάλο ρόλο σε όλες αυτές τις βελτιώσεις έπαιξε και η κατασκευή στα 5nm. Αυτό επέτρεψε στη Samsung να εξοπλίσει τον Exynos 2100 με περισσότερα hardware features από πότε, τα οποία καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια αλλά βελτιώνουν τις επιδόσεις. Μειωμένη κατανάλωση ενέργειας προσφέρει και το 5G modem το οποίο είναι κι αυτό ενσωματωμένο στο SoC.

Χάρη σε όλες τις παραπάνω επιλογές από τη Samsung, ο Exynos 2100 που βρίσκεται στα νέα Galaxy S21 smartphones είναι πιο ανταγωνιστικός από ποτέ!