Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι απαραίτητη, όχι μόνο λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής. Η αλήθεια είναι πως η ιστορία της μείωσης της κατανάλωσης έχει ξεκινήσει εδώ και (λίγες) δεκαετίες, αλλά η διαδικασία απαιτεί πολύ χρόνο και οι καταναλωτές, εμείς δηλαδή, δεν κάνουν τις αλλαγές που χρειάζονται. Βέβαια, η δραματική αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ήταν ο καταλύτης και, επιτέλους, πολύς κόσμος αναγκάστηκε να προβεί στις απαραίτητες αλλαγές, μη έχοντας άλλη επιλογή. Κι όμως, οι αλλαγές δεν είναι “τραγικές” ενώ, χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας, οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα των καταναλωτών είναι απειροελάχιστες και κάποιες φορές θετικές!

Τώρα όμως πρέπει να μειώσεις την κατανάλωση του ρεύματος και μάλιστα άμεσα. Δες ποιες είναι οι καθημερινές συνήθειες που μπορείς να “προσαρμόσεις” για να ψαλιδίσεις τον λογαριασμό του ρεύματος, και μάλιστα χωρίς να επηρεάσεις ιδιαιτέρως την καθημερινότητά σου.

1. Μετακίνησε τον θερμοστάτη κατά 1°C

Επειδή τώρα έρχεται καλοκαίρι, μιλάμε για το κλιματιστικό. Τον χειμώνα, είτε για το καλοριφέρ, είτε πάλι για το κλιματιστικό, αν το χρησιμοποιείς και για θέρμανση. Το καλοκαίρι μιλάμε για +1°C, το χειμώνα για -1°C. Ο ένας βαθμός μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην κατανάλωση, ενώ είναι ελάχιστη η διαφορά στην αίσθηση του χώρου. Επίσης καλό θα είναι να προσέξεις τη θέση του θερμοστάτη, έτσι ώστε να μη βρίσκεται σε λάθος σημείο (πχ δίπλα σε παράθυρο ή πόρτα).

2. Φώτα, κι άλλα φώτα

Οι λαμπτήρες φωτισμού έχουν περάσει στην εποχή LED. Αν έχεις ξεμείνει σε παλαιότερες τεχνολογίες, ακόμη κι αυτές τις λάμπες που παλιότερα λέγαμε “εξοικονόμησης”, άλλαξέ τις πάραυτα! Οι λάμπες LED πλέον είναι πολύ φθηνές, καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια (μονοψήφιο αριθμό Watt), ενώ κυκλοφορούν σε όλα τα μεγέθη, όλα τα χρώματα, και όλα τα είδη. Ειδικά όμως αν έχεις ακόμη λάμπες πυρακτώσεως (αυτές με το συρματάκι), τότε θα πρέπει να τις αλλάξεις άμεσα! Σήμερα! Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι κολοσσιαία – πχ μια λάμπα πυρακτώσεως μπορεί να καταναλώνει 100 Watt, ενώ για το ίδιο φως, μια LED λιγότερα από 10 Watt! Επίσης υπάρχουν “έξυπνες” λάμπες, τις οποίες μπορείς να ελέγχεις από το κινητό, για να μην ανάβουν όταν δεν χρειάζεται.

3. Όχι στο “stand-by” αν θέλεις εξοικονόμηση ενέργειας

Η συνήθεια είναι να αφήνουμε τις συσκευές μας στο “stand-by“, δηλαδή να μην τις κλείνουμε από τον διακόπτη, αλλά να τις αφήνουμε μισόσβηστες. Για παράδειγμα, η τηλεόραση δεν σβήνει πραγματικά, όταν πατάς το κόκκινο κουμπί στο τηλεκοντρόλ, αλλά συνεχίζει να καταναλώνει ρεύμα. Ομοίως και για διάφορες άλλες συσκευές, όπως στερεοφωνικά συγκροτήματα ή ηχεία (Bluetooth ή όχι). Προφανώς υπάρχουν και συσκευές οι οποίες δεν γίνεται να σβήσουν ποτέ, όπως το ψυγείο ή ο καταψύκτης, αλλά όλες οι άλλες μπορούν.

4. Βραστό νερό

Ο βραστήρας είναι κάτι πολύ χρήσιμο, όμως αν φτιάχνεις ζεστό καφέ ή τσάι, δεν χρειάζεται να γεμίσεις ολόκληρο τον βραστήρα! Βάλε όσο νερό χρειάζεσαι! Εκτός του ότι θα γλυτώσεις πολύ ρεύμα, θα δεις ότι το νερό θα βράσει και πολύ πιο γρήγορα!

εξοικονόμηση ενέργειας exoikonomisi energeias gia to spiti 02

5. Σκέπασε τις κατσαρόλες

Όταν βάζεις το καπάκι στις κατσαρόλες, το φαγητό μαγειρεύεται πολύ πιο γρήγορα. Επίσης, μπορείς να σβήσεις το μάτι λίγα λεπτά προτού είναι έτοιμο, μιας και η θερμότητα του ματιού αρκεί για να συνεχίσει το μαγείρεμα! Τέλος, μη βάζεις μικρότερες κατσαρόλες ή τηγάνια σε μεγαλύτερα μάτια, γιατί έτσι απλά σπαταλάς ενέργεια. Επίσης φρόντισε τα σκεύη σου να είναι σε καλή κατάσταση. Ένα στραβωμένο τηγάνι, για παράδειγμα, το οποίο δεν “πατάει” καλά στο μάτι, σπαταλά ενέργεια γιατί δεν ζεσταίνεται ομοιόμορφα.

6. Βάλε οικονομικό “τηλέφωνο”

Προφανώς μιλάμε για το τηλέφωνο του μπάνιου και όχι αυτό που μιλάμε. Υπάρχουν ειδικά τηλέφωνα εξοικονόμησης νερού. Εκτός από το νερό, όμως, αυτά τα τηλέφωνα εξοικονομούν και ρεύμα, γιατί χαλάς λιγότερο νερό, το οποίο πρέπει να θερμανθεί! Είτε έχεις θερμοσίφωνα είτε παίρνεις ζεστό νερό από τον καυστήρα του φυσικού αερίου, γλυτώνεις χρήματα!

7. Βάλε μετρητή

Το ήξερες ότι μπορείς να βάλεις δικούς σου μετρητές σε πρίζες ή και στον πίνακα, για να ξέρεις πόσο ρεύμα καταναλώνεις; Ειδικά αν θέλεις να παρακολουθήσεις κάποιες συγκεκριμένες συσκευές, τότε ένας μετρητής είναι απαραίτητος. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να εντοπίζεις συσκευές με μεγάλη “κρυφή” κατανάλωση, ή και συσκευές που καταναλώνουν πολύ περισσότερο ρεύμα απ’ όσο λένε οι προδιαγραφές τους.

8. Κόψε το ρεύμα

Όχι, δεν εννοούμε το ηλεκτρικό ρεύμα. Εννοούμε το ρεύμα αέρα, το οποίο μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις τόσο σε θέρμανση όσο και σε ψύξη. Φρόντισε να κλείνουν καλά οι μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα, αλλά και οι πόρτες που οδηγούν σε εξωτερικούς χώρους. Στην αγορά υπάρχουν πολλά αυτοκόλλητα μονωτικά, τα οποία μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τα ρεύματα. Παράλληλα, υπάρχουν και ειδικές κουρτίνες οι οποίες μπλοκάρουν τον ήλιο (για το καλοκαίρι) ή κόβουν τις απώλειες θερμότητας (για το χειμώνα).

9. Βάλε νερό στην κατάψυξη

Όσο κι αν ακούγεται αντιφατικό, οι καταψύκτες καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια όταν είναι άδειοι παρά όταν είναι γεμάτοι. Βάλε μπουκάλια με νερό στην κατάψυξη· ο πάγος θα βοηθά να διατηρείται η θερμοκρασία χαμηλή και ο καταψύκτης να λειτουργεί λιγότερο!

10. Κλείσε τα άδεια δωμάτια

Τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, τα άδεια δωμάτια “τρώνε” ενέργεια. Αν έχεις, για παράδειγμα, ένα σαλόνι στο οποίο δε μπαίνει σχεδόν ποτέ κανένας, φρόντισε να είναι κλειστό – μπορείς και να μειώσεις τη ροή στο σώμα του καλοριφέρ – έτσι ώστε να μην χαλάς ενέργεια για αυτό.

11. Φως και ήλιος

Ειδικά το καλοκαίρι, μπορείς να φροντίσεις έτσι ώστε το φως του ήλιου να φωτίζει το σπίτι και να μην ανάβεις λάμπες. Βέβαια, μιας και εδώ είναι Ελλάδα, θα πρέπει να βρεις τη χρυσή τομή μεταξύ φωτός και ζέστης. Μπορείς, για παράδειγμα, να κόψεις τη θερμότητα βάζοντας ανακλαστικά φιλμ στα τζάμια των παραθύρων στα οποία πέφτει ο ήλιος· έτσι θα μπορείς να έχεις φως χωρίς τη θερμότητα. Αλλά και να ανεβάζεις τις τέντες σε παράθυρα ή μπαλκόνια, όταν ο ήλιος δεν τα βλέπει.

12. Μόνωση

Τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, η εξωτερική μόνωση μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Ειδικά το καλοκαίρι, μια ταράτσα χωρίς μόνωση μπορεί να κάνει το σπίτι να “βράζει”, απαιτώντας τεράστια ποσά ενέργειας για τον κλιματισμό, ενώ παρόμοια είναι και η επίδραση του ηλίου σε εξωτερικούς τοίχους.

13. Οι φίλοι μας τα δέντρα

Ειδικά για το καλοκαίρι, μπορείς να μειώσεις δραματικά τη θερμοκρασία βάζοντας δέντρα ή φυτά με φυλλωσιά σε “στρατηγικά” σημεία. Ένα δέντρο το οποίο ρίχνει σκιά στους εξωτερικούς τοίχους του σπιτιού, μπλοκάροντας τις ακτίνες του ηλίου, μπορεί να μειώσει δραματικά την θερμοκρασία. Ομοίως και φυτά στο μπαλκόνι, τα οποία “κόβουν” τη θέα προς τον δρόμο. Η άσφαλτος έχει την ιδιότητα να “αποθηκεύει” θερμότητα και να την ακτινοβολεί για ώρες μετά τη δύση του ηλίου. Βάζοντας φυτά στο μπαλκόνι, μπορείς να κόψεις τις υπέρυθρες ακτίνες της ασφάλτου, τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, μειώνοντας τη θερμοκρασία στο σπίτι σου!

14. Φορτιστές

Οι φορτιστές (και τα διάφορα άλλα τροφοδοτικά) καταναλώνουν ενέργεια ακόμη και όταν δεν φορτίζεις κάποια συσκευή. Λοιπόν, όταν δεν φορτίζεις το κινητό σου ή τον υπολογιστή σου, μπορείς να βγάλεις τον φορτιστή από την πρίζα – ή να προμηθευτείς πρίζες με διακόπτη.

15. Υπολογιστές

Όπως και όλες οι συσκευές, έτσι και οι υπολογιστές καταναλώνουν ρεύμα ακόμη κι όταν δεν είναι ενεργοί. Αντί να τους αφήνεις να μπαίνουν σε “sleep mode” μόνοι τους, μπορείς να τους κάνεις shutdown ή να ορίσεις πως θα κάνουν αυτομάτως shutdown μόνοι τους μετά από λίγη ώρα αδράνειας. Ούτως ή άλλως, οι σύγχρονοι υπολογιστές ξεκινούν σε λίγα δευτερόλεπτα, επομένως δεν χάνεις χρόνο περιμένοντας να φορτώσουν τα Windows.

Plus one: Αυτοματισμοί για εξοικονόμηση ενέργειας

Οι αυτοματισμοί μπορούν να σε βοηθήσουν να μειώσεις κατά πολύ την κατανάλωση του ρεύματος. Για παράδειγμα, ένα σύγχρονο κλιματιστικό με Wi-Fi μπορεί να σου επιτρέψει να το ανάψεις μισή ώρα προτού φτάσεις στο σπίτι, ώστε να είναι δροσερό, αντί να το αφήσεις αναμμένο όλη μέρα, ή να το βάλεις στο φουλ όταν φτάσεις. Ομοίως και με έξυπνες πρίζες και έξυπνες λάμπες, για να ανάβουν μόνο όταν πρέπει (και θέλεις), και όχι συνεχώς!