Η στιγμή που κάποιος αντιλαμβάνεται πως έχει χάσει το smartphone του, είναι μία από τις εμπειρίες που όλοι απεύχονται να ζήσουν. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που τα πράγματα έρθουν –δυστυχώς- έτσι;

Ένα χαμένο smartphone, πλέον, δεν είναι απαραίτητα και «ξεγραμμένο», αφού οι κατασκευαστές έχουν αναπτύξει εφαρμογές, μέσω των οποίων είναι δυνατός ο εντοπισμός των συσκευών. Ως εκ τούτου λοιπόν, αν έχοντας αντιληφθεί άμεσα την απώλεια της συσκευής σας, χρησιμοποιήσετε κάποιο τέτοιο πρόγραμμα, έχετε αρκετές πιθανότητες να την εντοπίσετε και την ανακτήσετε –μπορεί να την έχετε ξεχάσει ή να έχει παραπέσει κάπου.

Έχασες το κινητό σου; Μάθε πως μπορείς να το βρεις

iOS – Find My iPhone

Η λύση της Apple στο πρόβλημα ενός χαμένου iPhone, ακούει στο όνομα Find My iPhone. Θα πρέπει να έχετε ενεργοποιήσει τη σχετική λειτουργία πρώτα βέβαια –πηγαίνετε στα “Settings”, από εκεί στο “iCloud” και ενεργοποιήστε το “Find My iPhone”- και να έχετε βεβαιωθεί ότι η σχετική υπηρεσία τοποθεσίας λειτουργεί –από τα “Settings” επιλέξτε το “Privacy” και κατόπιν πηγαίνετε κάτω-κάτω στα “Location Services” στο “System Services” όπου και θα βρείτε το “Find My iPhone” (πρέπει να είναι ενεργοποιημένο).

Για να εντοπίσετε το iPhone σας τώρα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Find My iPhone είτε από κάποια άλλη συσκευή της Apple, είτε από τον υπολογιστή σας –το Find My iPhone αποτελεί μέρος της σουίτας iCloud που μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν, εναλλακτικά επισκεφθείτε απλώς το http://www.iCloud.com. Έχοντας δει την τελευταία γνωστή τοποθεσία του iPhone σας στον χάρτη, έχετε τη δυνατότητα να το κλειδώσετε, να το κάνετε να ηχήσει δυνατά ή να διαγράψετε τα περιεχόμενά του –ή απλά να… τρέξετε να το βρείτε!

Έχασες το κινητό σου; Μάθε πως μπορείς να το βρεις

Android – Find My Device

Οι κάτοχοι Android συσκευής θα πρέπει να κατεβάσουν από το Play Store τη δωρεάν εφαρμογή Find My Device –είναι η λύση της Google σε περίπτωση που χάσουν το smartphone τους. Όπως και στο iOS, έτσι και εδώ θα πρέπει να έχουν ενεργοποιήσει τη σχετική υπηρεσία τοποθεσίας (από το “Security & Location” των “Settings” θα πάτε στο “Location” και θα το ενεργοποιήσετε) όπως επίσης και την ίδια την υπηρεσία, ενώ θα χρειαστεί να είναι συνδεδεμένοι με τον λογαριασμό τους στη Google.

Για τον εντοπισμό της συσκευής τους τώρα, δεν έχουν παρά να επισκεφθούν το http://www.android.com/find και να συνδεθούν με τον λογαριασμό τους στη Google. Εκεί, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν την τελευταία γνωστή θέση του smartphone τους στον χάρτη, να του ζητήσουν να παράγει ήχους –για τον ευκολότερο εντοπισμό του-, να το κλειδώσουν ή ακόμα και να διαγράψουν τα περιεχόμενά του. Ακόμα κι αν η συσκευή έχει απενεργοποιηθεί, από το http://myaccount.google.com/activitycontrols και το “Manage Activity” που θα βρουν εκεί, θα είναι σε θέση να δουν την τελευταία τοποθεσία του.

Έχασες το κινητό σου; Μάθε πως μπορείς να το βρεις

Bonus: Samsung – Find My Mobile

Οι κάτοχοι συσκευών της Samsung έχουν ακόμα μία επιλογή για τον εντοπισμό του smartphone τους, καθώς η εταιρεία έχει αναπτύξει τη δική της λύση εντοπισμού. Πρόκειται για το Find My Mobile, για τη χρήση του οποίου θα χρειαστεί να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας στη Samsung, έχοντας ενεργοποιήσει παράλληλα τη λειτουργία Remote Controls (από τα “Settings” πηγαίνετε στο “Security”, επιλέξτε το “Remote Controls” και συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας).

Προκειμένου να εντοπίσετε το smartphone σας, δεν έχετε παρά να συνδεθείτε στο http://findmymobile.samsung.com με τον λογαριασμό σας στη Samsung και να επιλέξτε το “Locate my mobile”. Η υπηρεσία θα προσπαθήσει να εντοπίσει τη συσκευή σας, απεικονίζοντας τη σχετική της θέση στον χάρτη, δίνοντας τη δυνατότητα να την καλέσετε, να της ζητήσετε να καλέσει συγκεκριμένο αριθμό, να την κλειδώσετε και να τη διαγράψετε μεταξύ άλλων.

Έχασες το κινητό σου; Μάθε πως μπορείς να το βρεις

Χρήσιμες συμβουλές

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω λειτουργίες, έχουν αντίκρισμα μόνο εφ’ όσον η συσκευή σας είναι ακόμα σε λειτουργία. Πέραν των προαναφερθεισών εφαρμογών υπάρχουν και αρκετές ακόμα, τρίτων εταιρειών, για εσάς που αναζητάτε κάτι διαφορετικό –στην ουσία όμως όλες προσφέρουν λίγο-πολύ τα ίδια. Εσείς αυτό που θα πρέπει να φροντίσετε να κάνετε σε κάθε περίπτωση, είναι να παίρνετε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των περιεχομένων της συσκευής σας, εκμεταλλευόμενοι τις cloud υπηρεσίες που σας παρέχονται δωρεάν, έτσι ώστε ακόμα κι αν το κινητό σας εξαφανιστεί, να μη συμβεί το ίδιο και με τα δεδομένα σας.